Dişli üretiminin söz sahibi firmalarından Yavuzlar Dişli, yeni makine yatırımlarıyla üretimde hem kalite hem de kapasite artışı sağladı.
Fabrika Müdürü Serdar Sağlam’ın aktardığına göre, CNC kremayer dişli tezgâhı ile CNC azdırma tezgâhı ve GHO200 modeli iki makinenin üretime dâhil edilmesiyle birlikte firmanın ihracatında da artış oldu.
GHO200 modeli makinelerin eski makinelere göre 4 ya da 5 kat daha hızlı olduğunu belirten Serdar Sağlam, üretim kapasitesinin artışına paralel olarak otomotiv ve traktör sanayisi gibi yeni sektörlere yöneldiklerini belirtti. Bu sektörlere yönelik üretim yapmak için yeni yatırımlar da planladıklarını belirten Sağlam, yaşadıkları bir sıkıntıyı da şu sözlerle aktardı: “Bizim işimiz adetli, piyasanın en büyük sıkıntılarından birisi de personel sıkıntısı, vardiya artırmak vs. noktasında yetişmiş eleman sıkıntısını yaşıyoruz. Yetiştirilmek üzere personel de istihdam ediyoruz ama yetişmiş personel sıkıntısı had safhada.”
12 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Serdar Sağlam, Hannover Messe Uluslararası 2018 Endüstri ve Sanayi Fuarı’na katılmayı planladıklarını belirtti. İhracatı artırma hedefleri hakkında da bilgi veren Sağlam, şunları kaydetti: “İran, Mısır, o bölgeye de gözümüz kayıyor. Avrupa insanı geliştiriyor hakikaten kalite anlamında ama çok zorladığı anlar da var, çok yüksek hassasiyet beklentileri var. Bir de milliyetçilik yaptıkları anlarda oluyor, onu aşana kadar akla karayı seçiyorsun. Bizim en büyük müşterilerimiz Suudi Arabistan ve Almanya’da. Biz dişli imalatının yanı sıra talaşlı imalat parçalar da yapıyoruz.”
Yatırımlarla sektörde çok daha iddialı bir konuma geldiklerini belirten Serdar Sağlam, yeni döneme ilişkin şu sözleri sarf etti: “Yeni CNC azdırma tezgâhı yatırımıyla ürettiğimiz dişlilerin kalitesi arttı. Eski makinelerle 10-11 kalite dişli üretebiliyorduk, şimdi 8 kalite dişli üretebiliyoruz. Kapasitemiz oldukça artmış oldu, daha hızlı cevap verebiliyoruz. Kalite anlamında müşterilerimizin beklentilerinin de ötesinde üretim yapıyoruz. Makine sektöründe 10 kalite bir ürün kullanılabilecekken bizim yaptığımız ürün neredeyse traktör şanzımanında kullanılacak kalitede bir ürün. Dolayısıyla müşterilerimize beklentilerinin de üstünde bir kalite sunuyoruz. Hassas kremayer dişlinin yüzde 80’i Avrupa’dan geliyor şu an. Ufak bir kısmı Tayvan’dan geliyor. Yavuzlar Dişli’yi üreticiler de ithalatçılar da bilir bu ülkede. Biz makine yatırımıyla beraber 8 kalite, helis, hassas kremayer imalatını yapabiliyoruz. Bu ürün grubunu standart olarak imalata alıyoruz. Adım adım gidiyoruz o konuda da çünkü ürün gamı çok geniş. Yaptığımız makine yatırımıyla bütün ürün grubunu da yapamıyoruz henüz. 5 ya da 6 kalite ürünler de var, çok yüksek hassasiyetli. Biz bir adım atmış olduk. Bütün ürün gamına hitap etmek için bir CNC taşlama ve birkaç özel makine yatırımı yapmamız gerekecek. Tabii bunlar ciddi yatırımlar ve döviz kurundaki artış bu konularda üreticiyi zora sokuyor mutlaka. Bu yatırımların yapılması gerekiyor. Türkiye pek çok konuda geç kaldı. Mesela hassas lineer sistem üreten yok Türkiye’de. Tayvan, Çin, Almanya vs. yapıyor ama Türkiye’de üretilemiyor, bu sistem makine olan her yerde de kullanılan sistemler. Çok büyük de pazar. Şimdi üretilse de artık Tayvan’dan çok ucuza geldiğinden zor Türkiye’de. Kaliteli üretim yapılıyor dense de bu sefer Avrupa çıkacak karşısına. İşi zor yani. Bir CNC freze torna tezgâhı bile üretilemedi ne yazık ki Türkiye’de. Bazı girişimler var bu tezgâhlarla ilgili, olsun da tabii ama geç kalınmış.”
Serdar Sağlam, aslında sektörün ve üreticilerin hemen tamamının paylaştığı sıkıntılardan da söz etti: “Eğitim kalitesi olarak da ülkece ideal noktada değiliz. İnsanlar ücretleri düşük buluyor. Devletin bu konuda üreticiyi desteklemesi lazım. Mesela yetiştirilen çırağın sigortasını devlet ödemeli. Avrupa’da meslek lisesi mezunu olduğu zaman çok rahat geçiniyor insanlar. O işi severek yapıyor, para da kazanıyor. Mesela kaynakçılık bölümü okumuşsa 50 yıl kaynakçılık yapıyor. Bizim ülkemizde üniversite mezunları teorik olarak belki öğreniyor ama gelip burada pratik olarak işin içine girince biz pek çok şeyi baştan öğretmek durumunda kalıyoruz. Eğitim çok önemli. Ben de Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim mezunuyum. Bizim eğitimimiz de iyiydi ama yeterli değildi. Ben 10 yaşımdan beri sektörün içindeyim. Biz çocukken toprakla değil demir talaşıyla oynardık. Hâlâ dişli konusunda yeni bilgiler öğreniyorum. Dişli firmalarını kendime rakip olarak görmüyorum. Birçok firmayla ortak proje yürüttüğümüz anlar oldu. Firmaları ziyaret etmeyi severim, buraya geldikleri zaman da severek dolaştırırım fabrikamızı. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve anlam kazanır.”
Son olarak şirket felsefesi olarak “güven”i benimsediklerini belirten Yavuzlar Dişli Fabrika Müdürü Serdar Sağlam, şunları söyledi: “Biz ürettiğimiz ürünün arkasında olan bir firmayız. Kaliteye ve müşteri isteklerine önem veririz. Piyasada belki daha uygun fiyatlı ürünler bulunur. Fakat kazandığımız kurumsallık bizim müşterilerimizin tercih nedeni olur.