Bizlere firmanızı tanıtabilir misiniz?
1978 yılında ELBE kardeşler tarafından kurulmuştur. Şu an Aignep, Bonesi, HTP soket ve sensörlerin, Beta bobinler, FG Line solenoidlerin, Cy-Pag kalem silindirlerin, Fimet manometrelerin, Chiavette silindir bağlantılarının, Nostrali emniyet ve cek valflerinin, DPC şartlandırıcıların, S.A.S. ve ZEC hortumların Türkiye distribütörü olmasının yanı sıra WAIRCOM, MpM Elettrotec’ten de ithalat yapmaktadır.
Elbe seviye şalterleri ve ara ölçü AIGNEP silindirlerin de imalatını yapmakta olup pnömatik konusunda Türkiye pazarında söz sahibi bir kuruluştur.
AKDER kurucu üyelerinden biridir. Derneğin kuruluş aşamasında etkin rol oynamış ve birinci dönem yönetim kurulu başkanlığı yapmıştır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Tazyikli havanın var olduğu her sektörde biz de varız. Pnömatik kullanmayan hemen hemen hiçbir sektör yok gibi. Yine de aklımıza ilk gelenleri sayalım: Otomotiv, tekstil, gıda, inşaat, otomasyon, matbaa makineleri, deri sanayi, konfeksiyon, plastik doğram”a makineleri vb.
Uzay Makina’nın uzmanlık alanları nereler?
Sunduğunuz çözümler nelerdir?
Pnömatik devre elemanları valfler ve silindirler konusunda fevkalade yüksek stoklarla çalışıyor olup, bu denli geniş ürün yelpazesinde çalışmamıza rağmen yüksek miktarları dahi tek seferde hızlı şekilde karşılayabiliyor olmamız göze batan başlıca niteliklerimizden sadece bir tanesidir.
Pleytli valf isteyen müşterilerimiz için montajının tarafımızdan yapılması ve 1/1 test edilerek sevk edilmesi onlara büyük zaman ve iş gücü kazandırmaktadır.
Teknolojinin bize sunduğu elektronik olanaklardan azami derecede yararlanmamıza rağmen yüz yüze ziyaretlerimiz olmazsa olmazlarımız arasındadır. Böylece muhataplarımıza sunduğumuz çözüm vadelerini kısaltmakta ve problemin kendisi ile zaman kaybetmektense problemin olmaması sağlanmaktadır.
Pazarın durumunu nasıl görüyorsunuz?
Jeopolitik gerginlikler tabii olarak bizim ihracatımızı negatif yönde etkilemekte. Ancak iç pazarda özellikle de dış satım yapan dostlarımız her geçen gün daha da gelişmekte ve yenileri de her geçen gün portföyümüze eklenmekte. Bu kadar senelik deneyimsel birikimimiz bize pesimist olmamayı, bunun yerine şartlara çok çabuk ayak uydurmayı öğretti.
Sizce sektörde yapılan yanlışlar ve doğrular nelerdir?
Daha iyiye gitmesi için neler yapılabilir?
Fiyat kırarak ve bunun için de kaliteden ödün vererek rekabet yapanların sürekliliği olamaz veya Doğu malını Batı malıymış gibi pazarlayanların
da….
“Bunun çözümü olabilir mi” konusunda bu kadar senedir bir çözüm bulunamadı. Doğru eğitilebilmesi kişinin arzu ve kapasitesine bağlı. Sizin elinizde 150 litre olsa bile 1.5 litre su alma kapasitesi olan bir şişeye ancak 1.5 litre likit koyabilirsiniz. Fazlasını koymaya kalksanız bile heba olur.
Dediğimiz gibi kişi eğer alçak gönüllülükle eksiklerini kabul eder ve duayenleri örnek alırsa başarıya ulaşılabilir.
2015 hedefleriniz nelerdir?
Bizde hedefler asla bitmez. İki kardeş her ne kadar da yaşça ilerliyorsak da ilk günkü heyecanımızı asla yitirmedik. Esas bizi heyecanlandıran ise bizden sonraki kuşağı da yetiştirebilmiş olmamız. Bayrağı bizden devralmaya hazırlar zaten, kademe kademe hazmederek de bunu yapıyorlar.
Ar-Ge çalışmaları kapsamında yepyeni bir ürün imal ettik: Göstergeli Seviye Sensörü 127mm. Konusunun en iyileri tarafından tasarlanmış Web sayfamız da yenilenmiş olarak tüm dostlarımızın beğenisine sunulacak. Bu dergi yayınlandığında belki de hayata geçmiş olacak.
Ayrıca gerek ithal gerekse de imal ürün gamımıza yenileri de eklenecek.
Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Dünya olayları o denli süratli değişkenlik gösteriyor ki neyin ne olacağını bilme konusunda öngörülenler çoğunlukla boşa çıkıyor.
Bu sebeplerden dolayı temkinli olmanın hikmetlilik olacağı kanaatindeyiz. Öz kaynak yapısının güçlü olması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda özellikle üretici firmaların tedarikçilerinde seçici olmaları lazım:
Tedarikçisi istikrarlı mı, yani kaç senedir pazarın içinde?
Bu seneler zarfında gerekli büyümeyi gösterebilmiş mi? Kriz zamanları müşterilerini mağdur mu etmiş yoksa teslimatlarda en ufak bir sıkıntı dahi yaşatmamış mı? Sözünde duruyor mu yoksa aşırı esnek mi? Sipariş geçildikten sonra takip edilme gereği duyul uyor mu ya yoksa tam termin
tarihinde mal stoklarına mı girmiş? Ekip olarak çalışma becerileri var mı? Bu tarz şeylerin çok önemli olduğu kanısındayız.
Saygın derginizde bize de yer verdiğiniz için teşekkür eder, sevinç dolu, verimli bir yıl dileriz.
Uzay Makina