Dünya üzerinde çok az yer 3D yazıcıların hızlı evrimini, Cameri’deki fabrikanın parıltılı kutularından daha iyi gösterebilir. Tesis, her biri gardırop boyutunda 3D yazıcılar ile dolu. İçeride güçlü elektron ışınları, titanyum ve alüminyum tozunun ince katmanları üzerinde dans ederek, dünyanın en büyük jet motoru olan GE9X için fan kanadı üretiyor. Bu kanatlar motorun en sıcak kısımlarında dakikada 2.500 kere dönüyor. Çelikten %50 daha az ağırlığa sahip olan GE9X’in kanatları, GE90’a göre %10 daha fazla yakıt tasarrufu sağlamasında mühendislere yardımcı oluyor. Bu miktar az görünse de, yakıt harcamaları ortalama olarak bir havayolu şirketinin işletme maliyetlerinin %19’una denk geliyor.
Avio Aero’nun en hareketli yerlerinden biri olan Cameri fabrikası başarısını, küçük, çevik ve yenilikçi şirketleri, üniversiteleri ve hükümeti içeren benzersiz bir araştırma ve iş geliştirme ortaklığına borçlu. Bu kolektif, 2013 yılında GE Havacılık’ın satın aldığı şirketin 3D yazıcılar için hızlı bir ölçeklendirmeyi mümkün kıldı. Avio Aero’da araştırma programlarını yürüten Franco Tortarolo, üretim araştırmalarının son noktasında kalmak için geniş bir iş birliği ağı kurmaları gerektiğinin farkına vardıklarını söylüyor. Ayrıca Cameri’deki fabrikanın, bu projenin bir ürünü olduğunu da ekliyor.
2000 yılında Pisa Üniversitesi ile başlayan ortaklık, şimdi Avrupa’daki 20 üniversiteyi, İtalya Bilimsel Araştırma ve Eğitim Bakanlığı gibi hükümet ortaklarını ve onlarca KOBİ’yi kapsıyor. Üniversiteler, ağ şirketlerinin daha düşük maliyetlerle yenilikçi ürünlere kavuşabileceği ve bu ürünleri geliştirebileceği sabit bir yetenek ve fikir kaynağına katkı sağlıyor. Avio Aero, en umut verici fikirleri hızlı şekilde toplamak için grubu endüstriyel rehberlik ile besliyor. Şirket, maliyetleri KOBİ’ler ve Bakanlık ile paylaşıyor. Tortarolo, teknolojik bir topluluk oluşturduklarını ve onu, gitmek istedikleri yolda yönlendirdiklerini belirtiyor.
Avio Aero’nun kendi başına şekillendirdiği umut verici bu konsept, tıp endüstrisi için 3D yazıcılar metal parçalarına odaklanan sıkışık bir atölyede başladı. Alan bir denizaltı kadar dardı ve makine ile çalışan insanların yanından öylece geçip gitmek neredeyse imkânsızdı. Alan bu kadar dar olduğu için atölyede de yalnızca 4 kişi çalışıyordu!
Bu fikrin daha büyük bir şeye ilham olacağını kim bilebilirdi? Tortarolo ve Abrate, çok kırılgan ve kalıplanması zor olan hafif, güçlü ve ısıya dayanıklı bir metal olan titanyum alüminitinden jet motoru kanadı oluşturmak için ProtoCast’in güçlü Arcam yazıcılarını kullanmak üzere meslektaşlarına meydan okudu. Bu parçayı 3D baskı ile üretme ihtimali şirkete çekici gelse de, bunun gerçekleşmesi Torino Politeknik Üniversitesi sayesinde oldu. Avio Aero daha sonra ProtoCast’i satın aldı, üniversite mezunlarını işe aldı ve toplu üretimine hazırlanmak için bu teknolojiyi Cameri’ye taşıdı.
Tortarolo, bu aralar zamanının büyük bir kısmını Politeknik’teki Avio Aero’nun desteğiyle açılan Torino Katmanlı İmalat Laboratuvarı’nda geçiriyor. Güzelce restore edilmiş bir lokomotif tamirhanesinin içinde yer alan laboratuvar, en son model Arcam yazıcılarını ve Concept Laser makinelerini elinde bulunduruyor. GE, 2016 yılında her iki şirketin de kontrol hisse senedi miktarını satın aldı.
Laboratuvarın iki amacı var: Öğrencileri 3D baskıya alıştırmak ve gelişmekte olan bu alanda ilerlemek isteyen endüstri şirketlerine genç yetenekler hazırlamak. GE’nin İnovasyon Barometresi’ne göre, bu yeteneğe duyulan ihtiyaç çok büyük. 20 ülkede 2000’in üzerinde inovasyon lideri ile yapılan yüz yüze görüşmelerde elde edilen cevaplarla oluşturulan ve bu yıl altıncısı yayınlanan araştırmada, araştırmaya katılan şirket yöneticilerinin %91’inin 3D üretimin kendi işlerinde yaratıcılığı artıracağına inandıkları görülse de %53’ünün 3D eğitimin yetersiz eğitim nedeniyle henüz tam potansiyeline ulaşamadığını söyledi. Aslında, 3D baskılı parçaları tasarlayan çoğu genç mühendis işi iş başında öğreniyor. 2005 yılında Torino Teknik Üniversitesi’nden mezun olan Massimo Giambra, mühendislik derecesini alana dek tek bir katmanlı imalat dersi görmediğini belirtiyor.
Artık okuldaki 3D baskı laboratuvarı diğer öğrencilere hizmet veriyor ve daha da fazlası, Avio Aero’nun inşa ettiği ve jet motoru onarımında kullanılan bir diğer katmanlı imalat teknolojisi olan “cold spray”e odaklanan Floransa, Milano, Napoli, Cenova ve Bari’deki benzer laboratuvarlarda üniversite ve kurslardaki katmanlı imalat teknolojilerini de keşfediyor.
Tortarolo şu anda Avrupa’daki üniversitelerle çalışıyor ve Virgina Tech’le olduğu gibi ABD’de ağını büyütmeye çalışıyor. Tortarolo her şeyin nasıl birbirine bağlı olduğunu sevdiğini söylüyor. Akademideki araştırmacıların sonuçları yayınlamak istediğini, onlar gibi KOBİ’ler ve şirketlerin yeni teknolojiler için başvuru istediğini, hükümetin yeni iş alanları açılmasını talep ettiğini ve bunun herkes için bir kazanç olduğunu da vurguluyor.