Zincirlerin Ağır Sanayilerde Kullanımı:
Ağır sanayi dediğimizde ilk aklımıza gelen yüksek derecede enerji kullanımı ile üretim yapan Demir Çelik- Maden Sanayi – Çimento Endüstrisi – Petrol Sondajı, Enerji Üretimi ve Ham madde Üretimi yapan sanayiler gelir. Diğer sanayi guruplarına göre daha ağır şartlarda üretim yapılmaktadır. Ağır sanayide üretimin aksamadan yapılabilmesi tesisin her noktasında daha kaliteli malzemelerin kullanılmasına bağlıdır. Sanayinin çarklarının sürekli dönmesi demek daha az arıza daha fazla üretim gücünün kaybolmaması ve süreklilik demektir.
Tesislerin sürekli çalışabilmesi ve Gücün sürekliliği için dönen ve döndüren akşamların kalitesi çok önemlidir.
Zincir Üretiminde Öncelikler
- Ürünlerimizin aşınma direnci ve yorulma dayanımı artırmak
- Zincir içinde Optimum verimliliği artırmak ve aşınmayı en aza indirmek
- Korozyon direnci
- Uygun malzeme seçim ve daima en yeni teknolojileri kullanmak.
- Kullanılan malzeme
- Isıl işlem
- Üretim toleransları
Zincir elemanlarında baklalarda kullanılan yüksek karbonlu malzemeler, pim, burç ve makaralarda kullanılan sementasyon malzemelerin zincir parçalarının birbiri arasında hassas çalışabilmesi için ISO imalat toleransların kullanılması ve çalışma şartlarına göre iyi bir ısıl işlem ile mümkündür.
Saydığımız üç şeyin zincir sistemlerinde verimliliği artırmak, aşınma direncini ve yorulma dayanımının yüksek olması için çok önemlidir. Korozyon direnci, Dişli kılavuzlar ve gergilerin genel zincir tahrik sistemlerinde çok önemlidir.
Asfalt Plent ve Finişer Zincirleri
Asfalt tesislerinde üç tip zincir kullanılır;
- Sıcak asfalt karışımını depolama haznesinde taşımada kullanılan Kazıyıcı Konveyör Zincirler
- Mıcır ve asfalt maddesinin karıştırılmasında tamburlarında kullanılan Aktarma Zincirler
- Kovalı Elevator Zincirleri depolama siloları mıcır taşımak için kullanılan ve bazen depolama hazneleri ve asfalt karışımını taşımak için kullanılır.
Kullanıcı isteklerine göre bitümlü finişerler’inin zincirlerin üretiminde son derece hassas imalat toleranslarda ve ısıl işlem görmüş özel alaşımlı çeliklerle üretilmektedir, iş makinelerinde son derece önemli olan zincir malzemesinin seçimi ile zincirde daha az yorulma, daha geç aşınma ve daha yüksek performansı garanti edebilir. Asfalt makinesinde senkronize çalışmalarda boyutsal istikrarı çok önemlidir, kullanıcı ve üretici firmaların bu konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerekir.
Ağır işler için zincir tedarikinde en önemli faktör zincirin kalitesidir, çalışma anındaki zincirin performansı ve zincir yüzünden duruşları hesap ettiğinizde kullanıcı pahalıya aldığını düşündüğü zincirin aslında çok ucuza geldiğini fark edecektir.
Zincir Teknolojisi Temel Kurallar
Bir ürünün sabit kullanımda gerekli olan kalitedir. Makine bileşenleri arasında en önemli parça zincirdir. Ne olursa olsun mantığı ile tedarik zamanından önce aşınma, uzama ve kopmalar ve bunlara bağlı tesisin durması üretim kayıpları hesaplandığında kaliteli bir zincirin ne kadar ucuza geldiği ortaya çıkacaktır.
İkinci ve en önemli kurallardan biri de doğru zincir seçmektir. Kullanıcılar zincir seçerken kullanım yerlerinin özelliklerine göre emniyet katsayısında hesap etmeliler. (Örnek 500 kg kopma yükü için 500 kg çekme gücünde bir zincir yanlış seçim olacaktır) Burada emniyet katsayısına göre düzgün ve ağır çalışan sistemler için + 1 titreşimli çalışan yükler için + 2 hızlı ve düzensiz çalışan sistemlerde + 5 emniyet katsayısı eklenmelidir.