Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre Ekim ayı ihracatı miktarda 1,3 milyon ton, değerde 767 milyon dolar oldu. Sektörün Ocak-Ekim dönemindeki ihracatı ise miktar bazında 13,6 milyon ton, değer bazında 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta 580 bin tonluk artış yaşandı. Bu artışın toplam 316 bin tonu Hollanda, İspanya ve Almanya’dan geldi. Türk çelik sektörünün on aylık dönemde en fazla kayıp yaşadığı ülkeler ise Irak ve Peru oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Ekim dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla 13,6 milyon tona ulaştı. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,2 düşüşle 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılının on aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 14,3 milyon ton, değer bazında ise 9,1 milyar dolar oldu. Ocak-Ekim dönemindeki çelik ihracatı bölgeler bazında incelendiğinde; liderliği 4,5 milyon tonla Ortadoğu sürdürdü. Söz konusu dönemde miktar bazında yüzde 25 artış yakalayarak 2,9 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri dikkat çekti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla Avrupa Birliği’ne yapılan çelik ihracatı 580 bin ton arttı. Bu artışta Hollanda, İspanya ve Almanya başı çekti. Ortadoğu ve Avrupa Birliği’ni 2 milyon tonluk ihracatla Kuzey Amerika ve yüzde 11 artış ile 1,9 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Yılın 10 aylık döneminde ülkeler bazında ihracattaki en büyük kayıp devam eden iç karışıklığın da etkisiyle miktarda 368 bin ton düşüşün yaşandığı Irak’ta oldu. Irak’ın ardından en büyük kayıp Peru’da yaşandı. Ocak-Ekim döneminde Peru’ya ihracatımız, inşaat çeliğinden kaynaklanan miktar bazında 192 bin tonluk gerileme ile 55 bin tona düştü. On aylık dönemde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında ilk sıra 5,9 milyon tonluk ihracat ile inşaat çeliğinin oldu. İnşaat çeliğini; 1,6 milyon tonla sıcak yassı, 1,5 milyon tonla dikişli boru ile 1,2 milyon tonla profil takip etti.
Ocak-Ekim ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında en çok artış yakalanan ilk üç ürün ise filmaşin, yassı soğuk ve yassı sıcak olarak sıralandı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Ekim ayı ihracatı, miktarda ve değerde geçen yılla aynı seviyede kaldı. Ekim ayı çelik ihracatı miktar bazında 1,3 milyon ton, değer bazında ise 767 milyon dolar oldu.
Türk çelik sektörünün Ocak-Ekim dönemine ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Ocak-Ekim döneminde özellikle Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatta yarım milyon tonun üzerinde yakaladığımız artış bizleri memnun etti. Hedefimiz diğer ülkelerde ve bölgelerde aynı ivmeyi yakalamak. Sektör temsilcilerimizle bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hükümetimizin ihracatı artırmak için attığı yeni adımların da bizlere destek olacağına inanıyoruz” dedi.