Connect with us

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

Endüstriyel işletmelerde proses takibi

Published

on

 

Endüstriyel tesislerde veya işletmelerde otomasyon merkezli otomatik çalışma sistemleri giderek yaygınlaşmaktadır.

 

Bir tesiste üretimin hatasız ve sürekli olması için kontrol edilebilir bir düzenin işlemesi gerekir. Bu yazımızda tesislerde çalışan cihazların ve ekipmanların kolay bir şekilde nasıl kontrol edilebileceğinden bahsedeceğiz. Artan teknolojik cihazlarla birlikte üretim tesisleri ve endüstriyel işletmeler bütün bu çalışma sistemlerini de düzenli bir şekilde kontrol etme gereksinimi ortaya çıkmaktadır. İşletmenin karmaşık bir düzende işlemesi daha sonra üretimde veya çalışmada aksaklıklara yol açabilir. Bu nedenle Phoenix Contact firması geliştirdiği çözüm ile işletmelere tesislerini kolay ve hızlı kontrol etme imkanını sağlayarak ekipmanlar ve proses arasında kullanışlı bir bağlantı kurmaktadır.  Böylelikle tesis işleyişi kolay ve kontrol edilebilir bir yönetim standardı oluşturmaktadır.

Kolay Tesis Yönetimi

Otomatikleştirilmiş üretim sistemlerinin sanayi sektöründe kullanıldığı yerlerde tesis içi işletim ve proseslerin görselleştirilmesi giderek artan bir önem kazanmaktadır. Bununla birlikte, doğrudan makine/sistem üzerine monte edilen konseptlerin kullanımı ve aynı zamanda büyük ölçekli uygulamalar veya üretim hücreleri için tipik çok istasyonlu işletim, kullanılan donanım ve yazılım (kılavuz görüntü) konusunda artan talepler oluşturmaktadır. Bu yüzden, zor endüstriyel koşullara dayanma yeteneğiyle birlikte görüntü öğelerini ve kontrol esnekliğini  yapılandırmak da mümkün olmalıdır.  Ayrıca, donanım ve yazılım ekonomik  olmalı, az yer tutmalı ve güvenilir şekilde çalışmalıdır. Son derecede önemli bir konu ise, işletimi basit ve eğitim gerekliliklerini asgari

düzeyde tutmak için uniform görselleştirme gereklidir. Phoenix Contact, Ethernet-tabanlı masaüstü iletim çözümü Portico ile esnek işletim konseptlerini mümkün kılan ve aynı zamanda görüntü verisinin iletimi için  düşük maliyetli standart donanım ve IP-tabanlı protokoller kullanan bir yazılım sağlamaktadır.

Tamamen kapalı bir muhafazaya (IP65  koruma sınıfı), cazip bir tasarıma, yüksek performanslı donanıma ve çoklu dokunma desteğine sahip, Designline ürün ailesinden endüstriyel PC’lerle birlikte, işletim ve görselleştirme için sezgisel çözümler doğrudan makine üzerinde uygulanabilmektedir.  Bununla birlikte, endüstriyel uygulamalar durumunda, makineyi veya sistemi aynı zamanda işleten birkaç kullanıcı olmaması sağlanmalıdır. Müstakil işletim istasyonlarının birbirlerinin görüş alanı dahilinde olmamaları halinde bu durum bilhassa önemlidir. Bu amaç için, Portico’daki bir uzlaştırma programı, herhangi bir verili zamanda bir Client PC tarafından sadece bir cihazın işletilmesini sağlar.

Diğer Client PC’ler, işletim izinlerini etkin Client PC’den istemelidir. Bu durumda bu Client PC, izinleri verme veya isteği geri çevirme kararı alabilir. İlave olarak, sunucu PC’ye örneğin bakım amaçları için menü ayarları yoluyla özel işletim izinleri de verilebilir Tüm menü ayarları, hem Client PC hem de sunucu PC üzerinde bir parolayla emniyete alınabilir. Bu, kurulan bağlantıların korunmasını ve işletim izinlerinin değiştirilmemesini mümkün kılar.

İstemci PC’lerin yapılma şekilleri nedeniyle, kullanıcı gerçekte sunucu PC’nin masaüstünde olduğunu fark etmez. Diğer taraftan, ilgili bağlantı yoluyla üretim kontrol seviyesinden itibaren alan seviyesine kadar tam erişime sahip olur.

Sistemin bağlantı ve haberleşme teknolojisi

Doğrudan makine üzerinde işletim, donanım konusunda özel talepler yaratır.  Örneğin, ağır titreşimler oluşursa, korunmuş bir alanda gerçek kullanıcı arayüzünden ayrılmış bir kutu PC kurulumunu gerektiren uzak çözümler sıklıkla kullanılır. Bununla birlikte, kutu PC ile kullanıcı arayüzü arasında maksimum köprülenebilir mesafeye riayet edilmelidir. Hem VGA veya DVI yoluyla geleneksel görüntü iletimi hem de USB yoluyla temas iletimi birkaç metreyle sınırlandırılır; bu nedenle bu görev için uygun değillerdir.

İletim yazılımının birçok avantajı, zaten IP65 (önyüzey) koruma sınıfına sahip yeni Panel PC Valueline  serisinin geliştirilmesinde kullanılmıştır. Mevcut birçok konfigürasyon opsiyonu sayesinde, eğer sadece bir uzak işletim istasyonuna ihtiyaç varsa, endüstriyel PC’ler ince Client PC çözümleri şeklinde birleştirilebilirler. Sunucu PC’leri olarak yapılandırılmaları halinde, kullanıcı ilgili tüm uygulamalara erişime sahiptir.

Designline PC’ler, kullanıcıların, kendi mevcut uygulamaları henüz hareket kontrolünü desteklemese bile, yeni çalışma modlarını destekleyen donanımları kullanabilmeleri için hem tekli hem çoklu dokunmatik ekran sunmaktadır. Bu, hem planlama doğruluğunu artırmakta hem de hareketlere bağlı olarak çalışma modlarını geliştirmek için gereken zamanı sağlamaktadır.

Sistem montajı ve bakımı kolay 

Valueline  ürün ailesindeki dokunmatik paneller aynı zamanda IP65 (Ön yüzey) sınıfı, alüminyum muhafaza ile donatılmış olup, bundan böyle makine üzerine ilave bir muhafaza veya kontrol panosu monte edilmesi gerekmemektedir. Cihazların arkasında, örneğin, bir destek koluna veya doğrudan makine veya sistem içindeki bir desteğe bağlanmalarını mümkün kılar.

Endüstiyel  PC’lerinin ilave bir avantajı da küçük boyutlarıdır.  Bu serideki ürünler sadece 60 milimetre derinliğe sahiptir. Sonuç olarak, büyük yerleşik muhafazalar ve iki çalışan tarafından montaj bundan böyle gerekli değildir ve böylece montaj maliyetleri büyük ölçüde azaltılmaktadır. İlave olarak, Valueline cihazları özellikle Intel’in uzun vadeli yol haritasına ait yüksek verimli işlemcilerle çalışır.

Bu, uyumlu fonksiyonlara sahip bir endüstriyel PC’nin birkaç senelik bir sürede teslim edilebilmesini sağlar.  Sonuç olarak, ekipman modifikasyonları nedeniyle sürekli yazılım ayarlamaları artık gereksizdir. Bununla birlikte, beklemede olan bir görüntü güncellemesi veya başka değişiklikler varsa, monitör gerekli tüm montaj ve bakım ölçümlerini iki servis kapağı yoluyla yapabilir.

Alt tarafta yer alan bir kapak, örneğin, Ethernet veya USB portu gibi arayüzlere erişim sağlar. Eğer servis gerekirse, veri belleği ve CMOS bataryası ikinci kapak yoluyla kolayca ve hızlı bir şekilde değiştirilebilir. Veriyi üçüncü taraflarca çalınmaya karşı korumak için, veri belleği aynı zamanda özel bir anahtar kullanılarak da kilitlenebilir.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

EtherCAT’li servo sürücülerde GMTCNT’nin eksiksiz çözümleri

Published

on

By

Stratejik hedefleri ve geniş ürün gamıyla pazarın lider kuruluşlarından olan GMT, makine imalatçılarının ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Firma, mühendislik bilgisi ve 30 yılı aşkın deneyimiyle tasarım ve üretim teknolojisinin %100’üne sahip olduğu PLC, ekranlı mini PLC ve endüstriyel haberleşme ürünleriyle birlikte toplam çözüm sunmak amacıyla; operatör panel, hız kontrol cihazı, servo sistemler, step motorlar ve güç kaynaklarını, tescilli bir Türk markası olan GMTCNT ile pazarın hizmetine sunuyor.

GMTCNT, endüstriyel otomasyon pazarına sunduğu EtherCAT’li servo sürücüler ile test cihazları, pres, kesim, dolum, paketleme, plastik, gıda vb. makine imalatçılarına çözümler sunuyor.

GMTCNT Servo Sürücüler başlıca şu özelliklere sahip:

  • 20 Bit Nikon marka encoder ile geri besleme
  • Pozisyon / Hız / Tork kontrol modları
  • 32 adımlı pozisyon tablosu oluşturabilme
  • Yüksek hızlı pulse girişleri, Open-Collector (500 kHz), diferansiyel mode (4 MHz)
  • Pulse + Yön, CCW + CW, Faz A + Faz B (5V ile 24V) pulse komut tipleri
  • Hız ve tork set değerlerini analog girişler ve dahili parametrelerle ayarlayabilme
  • Kazanç parametrelerini kolaylıkla ayarlayabilme
  • 5V dahili besleme çıkışı
  • PC yazılımı veya dahili tuş takımı ve gösterge ile kolay devreye alma
  • PC yazılımı için ilave RS-232 haberleşme portu
  • 2MHz enkoder çıkış sinyali
  • Pozisyon, hız, tork modları ve modlar arasında geçiş yapabilme
  • Online ayarlanabilen elektronik dişli oranı
  • Tork/Hız limitleri
  • Dahili pozisyon ve homing fonksiyonu
  • 7 adet PNP/NPN seçilebilir dijital giriş
  • 5 adet dijital çıkış
  • 2 adet -10V…+10V analog giriş
  • Aşırı gerilim, düşük gerilim, kısa devre, motor aşırı ısınma, servo sürücü aşırı ısınma koruma fonksiyonları
Continue Reading

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

GMTCNT operatör panelleri, makine imalatçılarının dikkatini çekiyor

Published

on

By

Endüstriyel otomasyon pazarının ihtiyaçlarına hızlı çözümler geliştiren GMTCNT, üretimde verimliliği ve şeffaflığı artıran TSG Serisi Operatör Panelleri ile makine imalatçılarının dikkatini çekiyor. Kullanıcı dostu Türkçe arayüzü ve programlama kolaylığı ile ön plana çıkan GMTCNT’nin TSG Serisi, ethernetli modellerinde bulunan VNC desteği ile tablet, akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrolü mümkün kılıyor.

TSG Serisi HMI’lar endüstriyel uygulamalarda kullanılmak için geliştirilmiş 16,77M renkli TFT dokunmatik operatör panelidir. Bu üründe gerçek zaman saati (RTC) standart olarak mevcuttur. Kullanıcı dostu yazılımı geniş bir PLC kütüphanesine sahiptir ve yaygın olarak kullanılan tüm PLC’leri desteklemektedir. HP LaserJet P1100 serisi yazıcılar ile uyumludur. PDF Viewer fonksiyonu ile PDF dosyaları görüntülenebilmektedir. USB Host özelliği ile veri kaydı yapılabilir, program yüklenebilir; klavye, mouse ve web kamera bağlanabilir.

VNC yazılımı ile ethernet portlu modellere, yerel ağ ya da internet aracılığıyla Windows, IOS ve Android platformları üzerinden erişilebilir. VNC Client ile ethernet portu üzerinden cihazlar arasında izleme ve kontrol özelliği mevcuttur. Ön panel IP65 koruma özelliği ile çevresel şartlara dayanıklı olan TSG Serisi HMI’lar, 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portuna sahiptir.

GMTCNT protokolü ile HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi mümkün. TSG Serisi HMI’lar hakkında daha detaylı bilgi firmanın web sitesi gmtcontrol.com’da.

TSG Serisi HMI’ların başlıca özellikleri:

  • 16,77 M renk
  • TFT ekran
  • ARM RISC 32bit 792 MHz 
  • 128 MB NAND Flash +128 MB DDR 3 hafıza
  • RTC (Gerçek Zaman Saati)
  • 1 adet USB portu
  • 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portu
  • Ethernet’li modellerde VNC desteği ile tablet
  • Akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrol
  • Ön panel IP65 koruma
  • GMTCNT protokolü HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi
  • USB host portu üzerinde veri, alarm, trend kaydetme ve tarihsel sorgu yapabilme
  • C dili ile makro oluşturabilme
  • Güvenlik seviyeleri ve kullanıcı tanımlamaları yapabilme
  • Ethernetli modellerde FTP üzerinden HMI içine ve harici bağlı olan USB flash diske ulaşabilme
  • PDesigner HMI Editör Programı ile programlanır.
Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et