GE VE İTÜ’den yerel İnovasyona güç katacak üniversite-sanayi iş birliği
GE’nin yerel inovasyon ekosistemi genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediği GE Garaj çalışmaları, Mayıs ayı sonuna kadar İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliği ile girişimciler, yenilikçiler ve öğrencilerin fikirlerini ürüne dönüştürebilecekleri bir üretim merkezi olacak.
Türkiye’deki tüm üniversitelerdeki öğrencilerin ve girişimcilerin uygulamalı olarak deneyimleme olanağı bulacağı GE Garaj çalışması, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesini ve Türkiye’deki şirketler ve gençler arasındaki buluş, yenilik ve üretime olan ilginin canlandırılmasını hedefliyor.
General Electric (GE), Türkiye’de yerel inovasyonun güçlendirilmesi, bu alanda yetkinliklerin geliştirilmesi ve üretim bazlı çözümlerin yaygınlaştırılması amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda GE Garaj çalışmaları Mayıs ayı sonuna kadar İTÜ Ayazağa kampüsü içinde gerçekleştirilecek. Yenilikçiliğin ve üretimin teşvik edildiği GE Garaj çalışmaları ile girişimciler ve öğrencilerin gelişimlerine katkı sağlanması hedeflenirken GE Garaj aynı zamanda fikirlerin ürüne dönüştürülerek prototiplerin çok hızlı bir şekilde üretilebildiği bir merkez olacak.
GE Türkiye’nin Kasım ayında İstanbul’da gerçekleştirdiği ‘Endüstrinin Geleceği’ etkinliği kapsamında Türkiye’de ilk kez düzenlenen GE Garaj atölye çalışmaları, Mayıs ayı sonuna kadar İTÜ’de devam edecek. Üniversite öğrencilerinin ve girişimcilerin CNC tezgahları, lazer kesiciler, 3D yazıcılar ve enjeksiyon kaplayıcılar gibi makineleri uygulamalı olarak deneyimleme olanağı bulacağı GE Garaj atölye çalışmaları, seminerler ile de desteklenecek.
Haziran ayına kadar haftanın iki günü randevu sistemi ile tüm üniversite öğrencilerine, akademisyenlere, girişimcilere, teknoparklara ve kurumlara açık olacak olan bu merkezde, belirli sektörler için özel çalıştaylar da gerçekleştirilecek. Farklı paydaşların bir araya gelerek endüstrinin karşılaştığı sorunlara çözüm arayışında olacak gruplar, iş birliğinin gücü ile yeni yol haritaları oluşturabilecek. Diğer taraftan, geleceğin iş yapış biçimini değiştiren bu makineler, öğrencilerin ve girişimcilerin de prototipler üretmelerini sağlayarak yenilikçi fikirlerinin ürüne dönüşerek hayata geçmesini destekleyecek.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, inovatif fikirlerin gelişebilmesi için teknik donanımın çok önemli olduğuna işaret ederek, GE ile yaptıkları iş birliğinin bu anlamda oldukça önem taşıdığını vurguladı. İTÜ’nün bir Ar-Ge ve inovasyon üniversitesi olduğunun altını çizen Karaca, gerek ARI Teknokent bünyesinde gerekse akademik birimlerde geliştirdikleri çalışmalarla önemli yeniliklere kapı açtıklarını belirtti. Öğrencilerin yeni deneyimler yaşaması ve yeni fikirler geliştirmesi adına GE Garaj çalışmalarını ve uzman isimlerle yapılacak seminerleri çok önemsediklerini söyleyen Karaca, başarılı bir iş birliği gerçekleştirildiğine inandığını kaydetti.
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’deki şirketler ve gençler arasında buluş, yenilik ve üretime olan ilginin canlandırılması amacı ile gerçekleşecek iş birliğinin ‘Endüstrinin Geleceği’ için büyük bir adım olduğunu söyledi. Ülkemizde yenilikçi fikrin çok fazla olduğuna ancak ürüne dönüşemediğine dikkat çeken Özsoy, GE Garaj çalışmaları ile sağladıkları teknik imkanlar ile bu eksikliği tamamlamayı amaçladıklarını belirtti.
Özsoy: “Yeni dönem iş dünyası, çalışanların, şirketlerin ve organizasyonların iş birliği ve inovasyonu temel alan ortak bir üretim modeli yaratıyor, yerel inovasyonu, üretkenliği artırma, girişimciliği teşvik etme ve fırsatları genişletmek üzere çözümler de sağlıyor. 4. GE Küresel İnovasyon Barometresi sonuçları da, Türkiye’nin yerel inovasyonu güçlendirmesi ve özellikle de iş dünyasına gençleri ve yetenekli iş gücünü dahil etmesi ile inovasyonda önde gelen ülkelerden biri olabileceğini gösteriyor. Bu perspektif ile İTÜ ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin heyecanını yaşıyoruz. GE Garaj çalışmalarının, Türkiye’de sanayinin geleceği için yeni iş birliklerine ve fırsatlara zemin sağlayacağına, fikirlerin ürüne daha hızlı dönüşebileceğine ve ülke ekonomimizin büyümesi için katma değer yaratacağına inanıyoruz” dedi.
GE Küresel İnovasyon Barometresi sonuçlarına göre; küresel şirketler, Ar-Ge girişimlerini desteklemeye, yerli firmalar ve üniversitelerle iş birliğine dayalı çalışmalara ve ortaklıklara yönelik yapılar kurmaya son derece olumlu bakıyor. Türkiye’deki yöneticilerin yüzde 76’sı, iş birliğinin değerini giderek daha çok takdir ediyor ve iş birliğine dayalı inovasyon faaliyetlerinin getirdiği kazançların geçtiğimiz yıla göre artış kaydettiğini söylüyor. Üniversitelerle kurulan iş birlikleri, TÜBİTAK ve benzeri kuruluşlarla yapılan ortak çalışmalar ve Teknopark’ta açılan inovasyon merkezleri artık Türk iş dünyası için birer odak noktası haline geliyor.
GE’nin yerel inovasyon girişimleri, Türk iş dünyasının inovasyon perspektifiyle aynı çizgide yer alıyor. Yerelleştirme girişimleri ve teknoloji eğitimi alanında olanakları genişletmeye odaklanan GE, endüstrinin geleceği perspektifi ile 2015 yılında GE Türkiye İnovasyon Merkezi’nin de açılışını yapacak. İstanbul Tekno-park’ta yer alacak olan merkez, endüstrinin karşılaştığı sorunlara yerel çözümler geliştirmek için müşteriler, girişimciler ve akademisyenlerle iş birliği içinde çalışarak “Endüstriyel Kuluçka Merkezi” işlevi görecek. GE Garaj ile İTÜ’de girişimci ve öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacak çalışmalar, GE Türkiye İnovasyon Merkezi’nde de yenilikçi projelerin hayata geçirilebilmesi için önemli bir rol üstlenmeye, yerel inovasyonu destekleyen bir platform sunmaya devam edecek.