Merhaba değerli okurlarımız, GCM Geri Dönüşüm’ün müşteri odaklı çözümleriyle verimli geri dönüşüm makinaları ürettiğini hepimiz biliyoruz. Böylesine yenilikçi Geri Dönüşüm Makine üreticisi bir markayı yerinde ziyaret ettik ve onlardan geri dönüşüm sektörü hakkında bilgiler alarak, sizinle paylaşmaya çalıştık.
Bu kapsamda GCM Geri Dönüşüm Satış ve Pazarlama Sorumlusu İsmail Pınarlı ile GCM Geri Dönüşüm markasının dünü, bugünü ve yarını hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendilerine, tüm misafirperverliği ve geri dönüşüm sektörü hakkındaki sorularımıza verdikleri yanıtlar için teşekkür ederiz. Şimdi sizleri bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.
Merhaba, İsmail Bey, Bizlere kendinizi tanıtır mısınız ve geri dönüşüm sektörünü nasıl seçtiniz?
1984 yılında Şişli Endüstri Motor Meslek Lisesinden mezun oldum. Bu sektöre tesadüfen girdim, başladığım günden beri GCM Makina ile geri dönüşümü sevdim hala da severek işimi yapıyorum. 10 yıldan beri geri dönüşüm makinalarının satış departmanından sorumluyum.
Bizlere GCM Geri Dönüşümün gelişiminden bahseder misiniz?
GCM Makina olarak 1988 yılında kurulan firmamız, kalitesi ve satış sonrası müşteri odaklı hizmetleri ile önce yurt içinde lider olduk, zaman içinde yurt dışında da 30’a aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Geniş bir müşteri portföyüne sahibiz. Güven Çelik olarak edindiğimiz bilgi ve deneyimimizi GCM Group altında birleştirdik. Tekstil makinaları alanında GCM markası, plastik geri dönüşüm alanında GCM Geri Dönüşüm markasıyla, Otomasyon ve Yazılım işlerini kendi içimizde yapmaktayız.
GCM Geri Dönüşüm’ün faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
Şu anda tekstil makinaları, tekstil üzerine otomasyon ve kalite kontrol makinaları alanında çalışmaktayız. Geri dönüşüm sektöründe GCM Geri Dönüşüm olarak 4 senedir bu sektörde faaliyet göstermekteyiz. Şu anda yeni sayılırız Geri dönüşüm alanında, müşteri memnuniyeti odaklı çalışıyoruz, bu yüzden müşterilerimiz de bizlerden memnun kalıyor. GCM Geri dönüşüm olarak şu anda plastik geri dönüşüm sektörüne yönelik makinalar üretiyoruz, metal ve çelik gibi diğer geri dönüşüm makinaları sektörüne girmeyi düşünmüyoruz. Plastik geri dönüşüm makinelerinde kendimizi ilerletmeyi amaçlıyoruz.
Sizin perspektifinizden, Türkiye Sanayisinde Geri Dönüşüme olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
GCM Geri Dönüşüm olarak değerlendirirsek, Geri Dönüşüm sektörümüz çok hızlı bir biçimde ilerliyor. Bu ilerleme satışlarımıza da yansımakta, yurtiçinde satışlarımız iyi durumda, yurtdışına makine satamazken şu anda talep görmekte ve makine satmaktayız.
Müşterilerinizden gelen taleplere göre şekillenen bir uygulama için yaptığınız üretimler var mı?
Standart kataloglarımızdaki ürünlerimiz var fakat müşterimizden gelen özel taleplere uygun standartta değişiklikler yapabilmekteyiz. Müşteri odaklı bir firma olduğumuz için ürünlerimizde esnek çalışmalar yapabiliyoruz.
Pazar’ın ihtiyaçlarını nasıl analiz ediyorsunuz?
Yurtdışını ve sektörümüzü inceliyoruz buradan yola çıkarak ve müşterilerimiz ile iç içe bir çalışma yaptığımız için pazarın ihtiyaçlarını analiz edebiliyoruz. Sektörümüzdeki ihtiyaçların belirlenmesinde müşterilerimiz bizim her zaman kılavuzumuzdur. İhtiyaçları karşılamaya yönelik üretim ve AR-GE çalışmalarımızı yapmaktayız.
GCM Geri Dönüşüm olarak geri dönüşümde hangi sektörlerdesiniz?
GCM Geri dönüşüm olarak şu anda plastik geri dönüşüm sektörüne yönelik makinalar üretiyoruz, metal ve çelik gibi diğer geri dönüşüm makinaları sektörüne girmeyi düşünmüyoruz. Plastik geri dönüşüm makinelerinde kendimizi ilerletmeyi amaçlıyoruz.
Plastik Geri dönüşümün öneminden bahseder misiniz?
Plastik ürünler biliyorsunuz ki petrol kimyevi maddelerden elde edilmekte ve bu konuda dışa bağımlı olduğumuz için ekonomik olarak geri dönüştürülmezse zarar vermektedir, bunun yanı sıra petrol atığı da olduğu için çevreye atıldığında topraktan çıkmıyor ve çevreyi kirletiyor. Ne kadar çok geri dönüştürülmüş plastik ürünü üretirsek piyasada plastik ürünlerin fiyatının artmamasını sağlarız, yani petrol hammaddesinin alımını azaltmış oluruz.
Türkiye’de geri dönüşüm sektörünü ve bilincini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde geri dönüşüm sektörüne verilen ilgi iyi durumda fakat piyasada toplanan plastikler daha temiz olabilir. Çevre bakımından insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor plastiklerin, camların, kağıtların ayrıştırılması konusunda bir bilinç oluşturulması şart. Plastik geri dönüşümünde en büyük sorun yıkama, temizlemedir. Daha kaliteli plastik granülü elde etmek için temiz plastik geri dönüşüm atıkları kullanmak gerekmektedir. Çöpten toplanan plastikler karıştığı için kirleniyor ve geri dönüşümde yıkansa ve temizlense dahi ayrı ayrı temiz bir şekilde toplanmadığı için granülün kalitesini düşürmektedir. Halkımızın ve devletimizin çöp ayrıştırmasını yapması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Belediyelerimizin ayrı ayrı çöp toplaması ve geri dönüşüme verilmesi sonrasında proses hızlanmakta, aracı olmadığı için de plastik fiyatı da bu nedenle ucuzlamaktadır. Bu bilinci oluşturmak için ilkokuldan, çocuklarımıza da geri dönüşüm bilincini öğretmemiz gerekiyor.
Bizlere, çevre geri dönüşüm makineleri için ne tür AR-GE çalışmaları yaptığınızdan bahseder misiniz?
GCM Makina olarak AR-GE’ye önem veriyoruz, geri dönüşüm sektörü üzerinde her gün AR-GE çalışmalarımız, kendimizi daha ileriye götürme çalışmalarımız devam ediyor. AR-Ge alanında çalışma yapmazsak, bir adım ileride olmazsak, geri kalırız. Şu anda ise AR-GE’miz özellikle filtre alanında çalışma yapmaktadır. Geri Dönüşüm makinelerinde kullanılan otomatik temizleme filtreleri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.
Sürdürülebilir bir çevre için Türkiye Sanayisi çevreye duyarlı olmak için neler yapmalı ve siz bu konuda neler yapıyorsunuz?
Biz ofisimizde gördüğünüz gibi, kağıtlarımızı, camlarımızı, demir ve plastik atıklarımızı ayrıştırarak atmaktayız. Açıkça söylemek gerekirse, önce kendimizden yola çıkarak çevreye ve geri dönüşüme destek oluyoruz. Diğer firmalar da kendi içinde değişimlerle başlamalı diye düşünüyorum.
Müşterilerinize sunduğunuz verimlilik açısından en faydalı uygulamanız nedir?
Müşterilerimizin geneli daha önceden de geri dönüşüm sektöründen insanlar yani bu işi ilk defa bu işte olan firmalar değiller, fakat belirli yıllardan sonra makinalarını yeniliyorlar geride kalmamak ve piyasayla rekabet edebilmek için. Şimdiye kadar sattığımız Shredder, Granül Hattımızdan, makinelerimizden memnunlar, 500-600 kilogram kapasiteli makine sattığımız halde müşterilerimiz 700 ila 800 kilogram gibi verim elde edebilmektedir. Makina üreticisi olduğumuz için arada aksaklıklar olabiliyor, fakat uzman kadromuzla en kısa sürede mühendislik hizmeti sunuyoruz, müşterilerimizin işlerinin sürdürülmesini en kısa sürede sağlıyoruz.
Geri Dönüşüm Komple Hat, 2 bölümden oluşmaktadır, 1.Bölüm YIKAMA hattından oluşur, 2.Bölüm ise Granül Hattıdır.
Plastik Geri Dönüşüm Hattınızın en başından en sonuna kadar plastiğin geri dönüşümünden bahseder misiniz?
Öncelikle piyasadan toplanılan plastik, bu kâğıt da olabilir, metal de olabilir, geri dönüşüm firmalarına gidiyor. Plastik, plastik geri dönüşüm hizmeti veren firmalarca toplanıyor, cinsine göre (PE, PP, HDPE, LDPE, HDPE vb.) ayrılıyor. Temel olarak Geri Dönüşüm hattı iki bölümden oluşuyor, bunlar yıkama hattı ve granül hattıdır. Ayrılıp gelen plastikler yıkama hattından ve granül hattından geçiyor. Bu işlemleri izah edecek olursak, gelen plastikler kirli olduğu için önce Shredder(parçalayıcı) veya Plastik kırma makinası ile kırılması, küçük parçalar (1 ila 1.5 cm’e kadar küçültülüyor) haline getirilmesi sağlanıyor, daha sonra bu küçük parçalar santrifüj makinalarımıza gidiyor, yüksek devirle dönen santrifüj makinasından sonra kazana gidiyor, plastikler yoğunluklarına göre ayrışıyor ve polietilen ve polipropilen gibi plastikler yüzeyde kalıyor, kirli malzemeler (PET, toprak vb.) aşağıya çöküyor ve kirli malzemeler ayrıştırılmış oluyor. Kazan sisteminde dekantasyon(yüzdürme) tekniği ile kirli malzemeler ayrılmış oluyor. Burada yıkandıktan sonra kurutmaya gidiyor. Kurutmada iki çeşit makine kullanılıyor. Bir tanesi dikey santrifüjleme makinemiz, diğeri ise polietilen gibi düşük kaliteli naylon cinsi plastikleri kuruluyor, kurulama işleminden sonra parçaçıklar siloya atılıyor oradan da Agromel Makinasına geçişi sağlanıyor. Agromel Makinesinin plastik dönüşümünde temel görevi: erime seviyesine kadar ısıtılıyor sonrasında parçacıkların içindeki kirli gazların çıkması sağlanıyor ve plastiğin yoğunluğunu arttırıyor. Agromel Makinesinin olması bir sonraki aşama olan Granül hattı için büyük önem arz etmektedir. Çünkü plastik materyalin hem kirli gazı alınıyor hem de plastiğin yoğunluğu artıyor bu sayesede plastiğin kalitesi artmış oluyor, granül makinesine girdiği zamansa bir saat de 500 kg plastik elde edileceğine, Agromel Makinesi sayesinde bir saat de 650 kg çıkartabilmektedir. Granül Kesme hattından sonra Vida&Kovan bölgesinde plastik eriyor, eriyen plastik filtreden geçerek temizleniyor. Filtreden geçtikten sonra temizlenmiş plastik, granül kesme makinasına geçer ve daha küçük parçalara ayrılmış plastik suyun içinde soğutuluyor. Soğutulan plastik tekrardan kurutma işlemine (Santrifüjleme Makinası) geçmektedir. En son işlem olarak, kurutulan plastikler siloda toplanır ve kullanım için sevkiyata hazır hale gelmiş kaliteli plastik elde edilir.
Plastik Geri Dönüşüm makinelerinizde kullandığınız güç aktarım organları (Redüktör, Rulman, Motor, Zincir, Kayış, Vidalı Mil, Sensör vb.) nelerdir?
Biz redüktör tercihi olarak daha iyisi çıkana kadar Yılmaz Redüktör ile çalışmamızı sürdürüyoruz, motorda ise tercihimiz GAMAK marka kullanıyoruz. Rulmanlarda ise SKF ya da FAG marka kullanmaktayız. Ürettiğimiz makinelerimizde her zaman kaliteli malzemeler kullanıyoruz, çelik aldığımızda dahi sertifikalı çelik kullanmaktayız, hem kalite standartlarımızdan dolayı hem de müşteriyi yarı yolda bırakmayacak, üretimini aksatmayacak makineler üretiyoruz. Müşterilerimizi memnun edecek verimli makineleri üretiyoruz diyebilirim kısaca.
Türkiye’de plastik sektöründe en çok ilgi çeken ürününüz nelerdir?
Shredder parçalama makinaları, granül makinaları(extruder) bunların yanında makinalarımızın tesis halinde kurulum yapılmasını da isteyenler oluyor yurtiçinde ve yurtdışında, bunlara da kurulum yapmaktayız.
Shredder parçalama makinası
Hazırlayan
Hamza Efe
Yazı İşleri Yönetimi / Editorial Management