Endüstri 4.0 ve Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’nin (IIoT) arkasındaki hareket gittikçe güçlenirken, daha fazla sayıda akıllı cihaz/ürün üreticisi çevreleriyle iletişim kuran ve önemli bilgiler sağlayan sensörler ya da nesneler geliştirmenin yollarını arıyor. Parker Hannifin de bu üreticilerin arasındadır. Bu stratejinin avantajları oldukça fazladır ve yazılı olarak desteklenmiştir. Bu avantajlar en iyi kalitede üretimi sağlamak, teçhizat dayanıklılığını artırmak ve genel verimliliği iyileştirmeyi içerir. IIoT’nin imalat makineleriyle ilgili olarak makine izleme ve öngörücü bakım konusunda yeni kapılar açacağı bellidir. Ancak henüz katedilmesi gereken çok yol var.
Yenilikçi ortaklıklar
Dahili zekâ, bağlanabilirlik ve kontrol sağlayan otomasyon çözümleri sunmak için hidrolik, pnömatik ve elektro-mekanik uzmanları imalat makinesi müşterileriyle daha fazla ortaklık kuruyor. Bu ortaklıkların amacı makineler ve fabrikalar tarafından toplanan verinin doğru ve etkili bir şekilde analiz edilmesini sağlamaktır.
İmalat makinesi üreticilerinin ürünlerini hassas, tekrar edilebilir, verimli ve tabii ki ekonomik hale getirmenin yanı sıra daha hızlı ve güvenli yapmak istemesi bu akımı güçlendirir. Ancak bu, genellikle firmanın becerilerinin kısıtlı olduğu veya hiç bulunmadığı faklı alanlarda oldukça fazla yatırım gerektirir.
Bir imalat makinesinin hidrolik fonksiyonlarını düşünün. İmalat makinelerini kullanan tüm üreticiler yağ kaçaklarından, boru deliklerinden ve diğer yaygın arızalardan korunmak için önleyici bakım işlemlerini planlama becerisinden faydalanır. Burada basınç, debi ve sıcaklık gibi fiziksel niteliklerin analizi çok önemlidir. Ancak bu veriden maksimum yarar sağlamak için bu parametrelerin etkileşimi bilinmelidir.
İşte bu yüzden ileri görüşlü bir otomasyon teknolojileri uzmanının mühendislik yetenekleri, tecrübesi ve uzmanlığı olağanüstü derecede önemli ve gereklidir. Böyle tedarikçiler sensör verileri, internet üzerinden bağlanabilirlik ve otomatik girdiler ya da bir operatör aracılığıyla uzaktan kontrol sayesinde akıllı işlevler eklemek için ürün geliştirme işlemlerini yeniden gözden geçiriyor. Bu faktörler önemlidir çünkü geleneksel (akıllı olmayan) mekanik çözümlerle gerçekleştirilen basit otomasyon işlemlerini gerekirse dünyanın başka bir ucundan, uzaktan gerçekleştirilebilen yüksek verimli, optimize edilmiş uygulamalara dönüştürebilir.
Yepyeni bir seviye
Uzun bir süredir imalat makinelerindeki hareket ve kontrol teçhizatlarını gözlemlemek mümkün. Bu işlem genelde hidrolik aktüatörün konumu veya kapı açık mı kapalı mı gibi basit faktörlerle ilgiliydi. Artık, durum izlemede her şey yepyeni bir seviyeye geliyor; bakım personeli makinede sıra dışı bir şey olup olmadığını belirleyebiliyor. Her işlemin bir “kalp atışı” vardır. Burada sorulması gereken soru bu kalp atışının zaman içinde değişip değişmediğidir.
İmalat makineleriyle ilgili bir başka örnek de frezeleme, delme, burgulama, taşlama gibi tüm imalat işlemlerinin merkezindeki mille ilgilidir. Makinenin kilit noktası olan milin dönüş hızı, güç, tork, sıcaklık ve titreşim gibi fiziksel değişkenlerini ve birbirleriyle nasıl etkileşim kurduklarını anlamak gerekir.
İmalat makinesinin performansı, ancak bu veriler tam olarak anlaşıldığında en iyi seviyeye getirilebilir ve IIoT yoluyla kullanım ömrü uzatılabilir. Kısacası, öngörücü ve önleyici bakım algoritmalarının gelişimi için hidrolik, pnömatik ve elektro-mekanik teknolojisine ilişkin derin bir bilgi gereklidir. Dolayısıyla IIoT yalnızca farklı yapı ve tedarikçilerin sistemlerini birbirine bağlamakla ilgili değildir; veri yorumlamayı basitleştiren akıllı işlevselliği kullanarak, makineyi iletişim kurma konusunda daha etkili hale getirmektir. Aktüatörler ve motorların (kas gücü) akıllı kontrolle (beyin) başarılı bir şekilde birleştirilmesi birçok fırsat sunar; ürünlerin üretim şeklini değiştirme, daha fazla kabiliyet, daha etkili otomasyon, daha basit ve kolay kullanım çözümleri potansiyelleri vardır.
Artan talep
Akıllı kontrol ve hareket için duyulan istek enerji üretimi, yaşam bilimleri, taşımacılık ve çok sayıda genel endüstriyel otomasyon uygulamaları dahil olmak üzere birçok sektöre yayılmaya başlamıştır. Ancak her bir sektörün ihtiyaçları farklıdır. Örneğin, laboratuvar merkezli yaşam bilimleri uygulamaları genellikle temiz bir ortamda hassas kontrol ister. Ancak taşımacılıkta kullanılan dinamolar ve test teçhizatları genellikle daha az hassaslık isterken zorlu ortamlarda daha uzun çalışma sürelerine maruz kalır.
Sonuç olarak, IIoT yalnızca sensörlerle sınırlı değildir. Müşterinin uygulamasını anlamak ve şirkete ihtiyacı olan tüm bilgileri vermek için bu işlemde nasıl bir arayüz kullanılabileceğine karar vermeyi gerektirir. Bu bakımdan, imalat makineleri üreticileri ile akıllı ürün ve alt-grup tedarikçileri arasındaki daha yakın iş birliği sayesinde IIoT’de yeni ufukların açılmasına tanık oluyoruz. Parker gibi tedarikçiler çoklu teknoloji uzmanlığı ve işlemlere akıllı işlevsellik entegre etme becerileri ile IIoT projelerine önemli değerler katabilir. Parker, Büyük Veri yaklaşımına dayanarak en etkili şekilde birleştirilen ve toplanan bilgiyi imalat makinesi üreticisinin ve son kullanıcının karşılıklı yarar sağlayabileceği şekilde analiz edebilir ve kullanabilir.