Yeni sanayi evresine Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri geleceğin dijital fabrika teknolojisi olarak tanımlanan e-F@ctory ile hazır. Mitsubishi Electric’in üretim alanında sahip olduğu global uzmanlık ve deneyimiyle geliştirilen bir otomasyon stratejisi olan ve e-F@ctory konseptinin oluşturulmasını sağlayan iQ Otomasyon Platformu, aynı zamanda tüm önemli otomasyon bileşenlerini tek bir yapıda birleştiren nadir ürün ailelerinden biri.
Otomasyon platformu olan iQ’nun önemli avantajlarını; minimum TCO (toplam sahip olma maliyeti), fabrika otomasyonu yönetim sistemleri arasında tam ve sorunsuz entegrasyon, maksimum verimlilik ve hızlı iletişim olarak saymak mümkün. Böylece otomasyon döngüsünün her aşamasında maliyetler düşüyor ve yatırımdan maksimum geri dönüş alınması sağlanıyor. iQ Platform, Mitsubishi Electric’in CNC (Bilgisayarlı Sayısal Kontrol), Motion (Hareket), Robot, PLC ve Proses uygulamaları olmak üzere tüm otomasyon disiplinlerini bir araya getiren bir birleştirilmiş endüstriyel otomasyon yapısıdır.
Teknolojisini Q Serisi Otomasyon Platformu’ndan alan iQ Platform’un sırrı, CPU’lar arası yüksek hızlı haberleşmeyi olası kılan modüller arası bağlantıdır. 4 CPU’yu bir araya getirebilen iQ Platform, anlık haberleşme hızıyla çok yönlü sistemler için ideal.
Daha fazlasını daha hızlı gerçekleştirin
Performans açısından endüstride liderler arasında yer alan iQ CPU’ları, döngü sürelerinin kısaltılmasını, üretkenliğin arttırılmasını ve böylece yatırım geri dönüşünün daha hızlı olmasını sağlıyor. iQ PLC CPU’ları, programları nanosaniyeler içerisinde uygulayarak aynı zamanda binlerce G/Ç işliyor.
Gelişmiş hareket kabiliyetleri ve parazitten etkilenmeyen 50Mbit/s SSCNET/III Network’ü sayesinde düzinelerce ekseni aynı anda kontrol edebiliyor. Yeni endüstri evresindeki ihtiyaç duyulan rekabetçi ve yüksek kalitedeki uygulamalarında mekanik tabanlı sistemlerde yalınlaşma sağlıyor. Makine tasarımı daha basit olduğundan üretim sürelerini kısaltıyor ve iş değişikliklerinin daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Kontrol kolaylığı ile yüklerinizden kurtulun
iQ Platform, çok hızla evrim geçiren yeni endüstri dünyasında sıklıkla ihtiyaç duyulan robot sistemlerinin daha büyük ve kompleks programları kontrol etmesini sağlıyor. Hatalar, değişken değerleri ve program bilgisi, durum (hız, pozisyon vs.), bakım bilgisi (kalan batarya ömrü, yağ ömrü vs.), servo verisi (yük faktörü, akım değerler vs.) izlenebiliyor. Birden fazla robotun toplu yönetimi sağlanabiliyor.
Ana CPU’ya bağlanan bir bilgisayar, kontrolör ağındaki robotlara erişebiliyor. Bu özellik, hattaki robotların denetimine kolaylık sağlıyor. CPU’lar arası direkt haberleşme, robot CPU’ları arasındaki belleğin paylaşılıp aralarında veri okuma ve yazmalarını sağlıyor. Robotlar arası veri transferinin hızlanması ile robotlar daha detaylı ve koordineli kontrol edilebiliyor. İşleme, hareket ve satır kontrolü gerektiren transfer hatları gibi kompleks sistemler bile tek bir kontrolör ile kolayca kontrol edilebiliyor.Mitsubishi Electric Operatör Paneli (GOT) ile öğretme ünitesi kullanmadan robot kontrolü yapılabiliyor. Robot pozisyonu, hata bilgileri ve diğer veriler GOT üzerinden rahatlıkla izlenilebiliyor.
Robot verileri dıştan bir bilgisayara gerek duymadan operatör paneli üzerine takılan bir CF kartta veya USB bellekte saklanabiliyor. Bu özellik pil kaybı veya robot arızası gibi durumlarda veri kaybını önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca periyodik olarak da yapılabilen veri yedekleme üstün bakım kolaylığı sağlıyor.
Azaltılmış kablolama ve ünite sayısı, kablosuz sistemlerin kullanılması, giriş-çıkış ve network ünitelerinin kaldırılması sayesinde sistem maliyeti azalıyor. Sistem, CPU ve giriş üniteleri arasında data yazma ve okumayı sağlıyor. Bu özellik tepki süresini ve dolayısıyla hat devir süresini azaltıyor. Paylaşılan bellek opsiyonları, sahada izleme ve bakım operasyonlarının tek bir operatör paneliyle yapılabilmesini sağlıyor.
Kesintisiz bilgi akışı
iQ Platform, yüksek seviyede mühendislik ihtiyacı olan tesis sistemleri için çok geniş bir Network ağına sahip ve uyumlu bir yapıdır. IT sistemleri gibi sistemler için bilginin tesisin tüm kademelerinde serbestçe dolaşmasına izin veren açık CC-LinkIE mimarisi de buna dahil. Gigabit Ethernet açık otomasyon Network’ü olan CC-Link IE’nin de tüm avantajlarından yararlanılabilmesini sağlayan bir platform olması iQ platformunu farklı bir yerde konumluyor. Bilgi serbest şekilde dolaştığı için Network artık işletmenin üretkenliğini sınırlandıran bir parametre olmaktan çıkıyor.
Her ihtiyaca uygun
iQ Platform’un en önemli özelliklerinden biri ölçeklendirilebilir olması. Tüm hatların otomasyonunu sağlayabileceği gibi evde kullanılan tek bir makinenin kontrolünü de sağlayabiliyor. Yüksek performansın kritik olduğu küçük ölçekli sistemlerde platform çok CPU ile kullanılabileceği gibi yalnızca tek bir CPU olarak PLC veya motion controller olarak da yapılandırılabiliyor. Kısacası ihtiyaca uygun bir iQ çözümü bulmak mümkün gözüküyor.