Connect with us

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

PAGEV Plastik Makine yatırımına destek istiyor

Published

on

 

Yerli plastik işleme makineleri üretimi, plastik sektörünün hızına yetişemiyor. PAGEV tarafından hazırlanan rapora göre; 2015 yılının yedi ayında plastik işleme makineleri ile aksam ve parçaları sektöründe 193 milyon dolarlık üretim gerçekleşti. Aynı dönemde ithalat 348 milyon dolar olurken; ihracat ise 74 milyon dolarda kaldı. Üretim ve ihracatta rekor seviyelere ulaşan plastik sektörü, son 13 yılda yüzde 79 oranında ithalatla 8 milyar dolarlık makine ve teçhizat yatırımı yaptı. 2015 yılının yedi aylık döneminde ise bu ithalat oranını yüzde 75’e kadar düşüren plastik sektörü, yerli makine yatırımlarıyla büyümeye odaklandı.

 

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik işleme makinelerinin 2015 yılının Ocak-Temmuz dönemindeki mevcut durumunu hazırladığı kapsamlı bir rapor ile mercek altına aldı. Yedi aylık dönemde plastik işleme makineleri üretimi 193 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde en çok üretilen ürünler sırasıyla; presler ve diğer makineleri, aksam ve parçaları, ekstrüzyon makineleri, termoform makineleri, enjeksiyon makineleri ve şişirme makineleri oldu. Yılsonunda plastik işleme makineleri üretiminin geçen yıla oranla yüzde 10 azalarak 331 milyon dolar olacağı öngörülüyor.

 

Ocak-Temmuz aylarında plastik mamul üreticileri, makine ve teçhizata 467 milyon dolar yatırdı. Bu yatırımın sadece 193 milyon doları yerli makine ile yapılırken ithal edilen plastik işleme makinelerine ödenen rakam 348 milyon dolar oldu. 2003 – 2015 yılları arasında plastik sektöründe son 13 yılda 8 milyar dolarlık makine ve teçhizat yatırımı yapılırken; bu yatırımın yüzde 79’u ithal makinalarla karşılandı. Yerli makine yatırımının artmasını ve ithalatın azalmasını hedefleyen plastik sektörü, 2015 yılının yedi aylık döneminde ise yapılan yatırımlarla birlikte ithal makine bağımlılığını yüzde 75’e kadar indirdi.

 

 

Plastik işleme makinelerinin yüzde 46’sı Çin’den geldi

 

2015 yılının yedi ayındaki 348 milyon dolarlık plastik işleme makinaları ithalatı içerisinde yüzde 34 pay ile enjeksiyon makineleri ilk sırada yer alırken; bu makineleri yüzde 33 ile presler ve diğer makineler, yüzde 22 ile ekstrüzyon makineleri, yüzde 7 ile aksam ve parçalar, yüzde 2 ile şişirme ve termoform makineleri izledi. Adet bazında en çok ithalat yapılan ülke yüzde 46 ile Çin oldu. Bu ülkeyi Almanya, İtalya, Avusturya ve Tayvan takip etti. Yılsonunda ithalatın 597 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

Yedi ayda en çok Rusya’ya plastik işleme makinesi ihraç edildi

 

2015 Ocak-Temmuz döneminde plastik işleme makineleri ihracatı 74 milyon dolarda kaldı. Bu dönemde toplam ihracattan en fazla payı yüzde 47 ile presler ve diğer makineleri aldı. Ekstrüzyon makinelerinin payı yüzde 23, aksam ve parçalarının payı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin plastik işleme makineleri ihracatında ilk 3 ülke Rusya Federasyonu, İran ve Belarus olarak sıralandı. İhracatın yılsonunda 2014 yılına kıyasla yüzde 10 azalışla 128 milyon dolara gerilemesi bekleniyor.

 

Türk plastik sanayinin hızlı gelişimine rağmen plastik işleme makinelerinin bu gelişime aynı oranda ayak uyduramadığını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türkiye, şu an plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yüzde 70 – 80’ini ithalatla karşılıyor. Bu mamullerde net ithalatçı konumunda bulunan gelişmiş batı toplumlarına kıyasla düşük ihraç fiyatları ile yeterli katma değer sağlayamayan bir ülke konumunda. Plastik sektörü hızla büyürken plastik işleme makineleri üretimi bu hıza yetişemiyor. Maalesef Türkiye, makine sanayine büyük yatırımların yapıldığı ve firmaların devletlerce korunduğu yılları iyi değerlendiremedi. Ancak geç kalınmış değil. Son yıllarda plastik makine sanayimiz büyüyor ve bu rakamlara da yansımaya başladı. Yerli üreticilerimizi koruyarak ve destekleyerek Türkiye’de plastik işleme makineleri sektöründe üretimi hızlı bir şekilde büyütebiliriz” dedi.

 

Sektörün toparlanması ve büyümeye geçmesi için yapılması gerekenleri açıklayan Yavuz Eroğlu şunları söyledi: “Ucuz ve yetişmiş insan gücümüz ile makine üretimindeki deneyim avantajımızı kullanarak global makine üreticilerinin ülkemizde yatırım yapması için özel bir teşvik altyapısı kurmamız gerekiyor. Ayrıca Türkiye’de 600 civarında makine üreticisi bulunuyor ve bu firmaların neredeyse tümü KOBİ niteliğinde. Katma değer sağlayan makinelerin üretiminin çok büyük Ar-Ge harcamaları gerektirdiği bilinen bir gerçek. Yerli üreticilerin de bu alanda desteklenmesi sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.”

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

EtherCAT’li servo sürücülerde GMTCNT’nin eksiksiz çözümleri

Published

on

By

Stratejik hedefleri ve geniş ürün gamıyla pazarın lider kuruluşlarından olan GMT, makine imalatçılarının ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Firma, mühendislik bilgisi ve 30 yılı aşkın deneyimiyle tasarım ve üretim teknolojisinin %100’üne sahip olduğu PLC, ekranlı mini PLC ve endüstriyel haberleşme ürünleriyle birlikte toplam çözüm sunmak amacıyla; operatör panel, hız kontrol cihazı, servo sistemler, step motorlar ve güç kaynaklarını, tescilli bir Türk markası olan GMTCNT ile pazarın hizmetine sunuyor.

GMTCNT, endüstriyel otomasyon pazarına sunduğu EtherCAT’li servo sürücüler ile test cihazları, pres, kesim, dolum, paketleme, plastik, gıda vb. makine imalatçılarına çözümler sunuyor.

GMTCNT Servo Sürücüler başlıca şu özelliklere sahip:

  • 20 Bit Nikon marka encoder ile geri besleme
  • Pozisyon / Hız / Tork kontrol modları
  • 32 adımlı pozisyon tablosu oluşturabilme
  • Yüksek hızlı pulse girişleri, Open-Collector (500 kHz), diferansiyel mode (4 MHz)
  • Pulse + Yön, CCW + CW, Faz A + Faz B (5V ile 24V) pulse komut tipleri
  • Hız ve tork set değerlerini analog girişler ve dahili parametrelerle ayarlayabilme
  • Kazanç parametrelerini kolaylıkla ayarlayabilme
  • 5V dahili besleme çıkışı
  • PC yazılımı veya dahili tuş takımı ve gösterge ile kolay devreye alma
  • PC yazılımı için ilave RS-232 haberleşme portu
  • 2MHz enkoder çıkış sinyali
  • Pozisyon, hız, tork modları ve modlar arasında geçiş yapabilme
  • Online ayarlanabilen elektronik dişli oranı
  • Tork/Hız limitleri
  • Dahili pozisyon ve homing fonksiyonu
  • 7 adet PNP/NPN seçilebilir dijital giriş
  • 5 adet dijital çıkış
  • 2 adet -10V…+10V analog giriş
  • Aşırı gerilim, düşük gerilim, kısa devre, motor aşırı ısınma, servo sürücü aşırı ısınma koruma fonksiyonları
Continue Reading

Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları

GMTCNT operatör panelleri, makine imalatçılarının dikkatini çekiyor

Published

on

By

Endüstriyel otomasyon pazarının ihtiyaçlarına hızlı çözümler geliştiren GMTCNT, üretimde verimliliği ve şeffaflığı artıran TSG Serisi Operatör Panelleri ile makine imalatçılarının dikkatini çekiyor. Kullanıcı dostu Türkçe arayüzü ve programlama kolaylığı ile ön plana çıkan GMTCNT’nin TSG Serisi, ethernetli modellerinde bulunan VNC desteği ile tablet, akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrolü mümkün kılıyor.

TSG Serisi HMI’lar endüstriyel uygulamalarda kullanılmak için geliştirilmiş 16,77M renkli TFT dokunmatik operatör panelidir. Bu üründe gerçek zaman saati (RTC) standart olarak mevcuttur. Kullanıcı dostu yazılımı geniş bir PLC kütüphanesine sahiptir ve yaygın olarak kullanılan tüm PLC’leri desteklemektedir. HP LaserJet P1100 serisi yazıcılar ile uyumludur. PDF Viewer fonksiyonu ile PDF dosyaları görüntülenebilmektedir. USB Host özelliği ile veri kaydı yapılabilir, program yüklenebilir; klavye, mouse ve web kamera bağlanabilir.

VNC yazılımı ile ethernet portlu modellere, yerel ağ ya da internet aracılığıyla Windows, IOS ve Android platformları üzerinden erişilebilir. VNC Client ile ethernet portu üzerinden cihazlar arasında izleme ve kontrol özelliği mevcuttur. Ön panel IP65 koruma özelliği ile çevresel şartlara dayanıklı olan TSG Serisi HMI’lar, 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portuna sahiptir.

GMTCNT protokolü ile HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi mümkün. TSG Serisi HMI’lar hakkında daha detaylı bilgi firmanın web sitesi gmtcontrol.com’da.

TSG Serisi HMI’ların başlıca özellikleri:

  • 16,77 M renk
  • TFT ekran
  • ARM RISC 32bit 792 MHz 
  • 128 MB NAND Flash +128 MB DDR 3 hafıza
  • RTC (Gerçek Zaman Saati)
  • 1 adet USB portu
  • 1 adet RS232 ve 1 adet RS232/RS485/RS422 destekleyen haberleşme portu
  • Ethernet’li modellerde VNC desteği ile tablet
  • Akıllı telefon ve PC üzerinden uzaktan izleme ve kontrol
  • Ön panel IP65 koruma
  • GMTCNT protokolü HMI’lar arası haberleşme özelliği ile bir PLC’ye birden çok HMI’ın ulaşabilmesi
  • USB host portu üzerinde veri, alarm, trend kaydetme ve tarihsel sorgu yapabilme
  • C dili ile makro oluşturabilme
  • Güvenlik seviyeleri ve kullanıcı tanımlamaları yapabilme
  • Ethernetli modellerde FTP üzerinden HMI içine ve harici bağlı olan USB flash diske ulaşabilme
  • PDesigner HMI Editör Programı ile programlanır.
Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et