Sektöre Özgü Redüktörler – 2
Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu redüktörlerin tasarımı kullanılacağı makinanın ihtiyaçları göz önüne alınarak yapıldığı için makina üreticisinin beklentileri tümü ile karşılamaktadırlar.
-
- Ekstruder Redüktörleri
-
- Karıştırıcı Redüktörleri
-
- Vinç Redüktörleri
-
- Konveyör Redüktörleri
-
- Testere Redüktörleri
-
- Kovalı Elevatör Redüktörleri
Dergimizin Mart-Nisan sayısında sektöre özgü redüktörlerden; Ekstruder Redüktörleri, Karıştırıcı Redüktörleri ve Vinç Redüktörlerinin tanıtımına yer vermiştik. Dergimizin bu sayısında ise Konveyör Redüktörleri, Testere Redüktörleri ve Kovalı Elevatör Redüktörleri’ne yer vereceğiz.
Konveyör Redüktörleri
İki kademe helisel dişlilerden oluşan motorsuz redüktörlerdir. Redüktör çıkışı delik milli olarak imal edilmektedir. Konveyörün tambur mili redüktör çıkış delik miline geçerek bağlantı yapılmaktadır. Herhangi bir bağlantı elemanı kullanımına gerek olmadığı için kompakt bir bağlantı elde edilebilmektedir.
Motor ile redüktör arasındaki hareket iletimi kayış-kasnak mekanizmaları yardımı ile sağlanır. Kayışın istenilen tork değerini taşıyabilmesi için belli bir gerginlikte ayarlanması gerekir. Bunun için gerdirme kolu kullanılır. Redüktör gövdesi üzerindeki bağlantı deliklerinden gerdirme kolu vasıtasıyla istenilen gerginlik sağlanır. Aşağıda uygulanabilecek bağlantı şekillerinden bir tanesi örnek olarak verilmiştir. Redüktör dönüş yönü ve servis faktörüne göre Yılmaz Redüktör TT Serisi ürün kataloğunda bağlantı örnekleri verilmiştir. Ayrıca katalogda DIN normunda motor gücü ve devrine göre tavsiye edilen kayış-kasnak çaplarını da bulabilirsiniz.
Redüktör girişinde kullanılan kayış-kasnak mekanizmasından dolayı oluşan radyal yükün güvenilir şekilde taşınması için giriş milinde yüksek radyal yük taşıma kapasitesine sahip masuralı rulmanlar kullanılır.
Eğimli konveyörlerde kullanılan redüktörlerde mekanik kilit mekanizması mevcuttur. Redüktör gövdesi içerisinde konveyör dönüş yönüne göre montaj edilen kilit mekanizması motor durduğunda konveyörün güvenilir şekilde geriye kaymadan durmasını sağlar.
Testere Redüktörleri
Piyasada yaygın olarak kullanılan testere makinalarında özel çıkış boğazına sahip E Serisi veya K Serisi redüktörler kullanılmaktadır. Bu redüktörler testere bıçağının sarıldığı kasnağa yeterli dönüş torkunu vermesinin yanında kesme işlemi esnasında oluşan yükleri karşılayacak şekilde özel mil malzemesine ve yataklama sistemine sahiptir.
Redüktörlerde kullanılan güçlendirilmiş çıkış boğazı sayesinde testere makinası üreticisi kendi makinasında ilave bir yataklama sistemine gerek kalmadan kasnağı redüktör çıkış miline takarak montaj edebilmektedir.
Testerenin çalışması esnasında kesme sıvısının redüktör içerisine girmesini engellemek için çıkış boğazında özel sızdırmazlık elemanları kullanılmıştır.
Kovalı Elevatör Redüktörleri
Kovalı elevatörler dökme yüklü malzemelerin bir seviyeden daha yüksek bir seviyeye dar bir alandan hızlı bir şekilde geçirilerek taşınması için kullanılır. Taşıma işlemi zincir veya kayışlarla birbirine bağlı kovalar ile yapılır. Kovalar malzemeyi alt seviyeden kepçe şeklinde dalarak alır ve üst seviyeye geldiğinde ters dönerek malzemeyi boşaltır.
Elevatörlerin tahriğinde özel aksesuarlara sahip konik giriş kademeli yardımcı tahrikli yatık redüktörler kullanılır. Yardımcı tahrik olarak isimlendirilen redüktör ana redüktör gövdesinin sağında veya solunda ara kademeye montaj edilmiş redüktördür. Bu redüktör elevatörün bakımı yapılacağı zaman çalıştırılmaktadır. Yüksek redüksiyondan dolayı ana redüktör çıkış mili yaklaşık 2 d/dak hızda çalıştırılarak elevatörün kovalarında, zincirinde veya kayışlarında arıza olup olmadığı kontrol edilebilmektedir.
Yılmaz Redüktörün kovalı elevatör redüktörlerinde standart olarak iki adet mekanik kilit tertibatı bulunmaktadır. Birinci kilit yardımcı tahrik redüktörü ile ana redüktör arasındaki bağlantı boğazında bulunur. Yardımcı tahrik redüktörü çalışırken hareketin kilit üzerinden iletilmesini, ana redüktör çalışırken ise hareketin yardımcı tahrik redüktörüne iletilmemesini sağlar. İkinci kilit mekanizması ana redüktör gönvdesinin yan tarafında ara kademeye montaj edilmiştir. Motor durduğunda elevatörün geri kaçması önleyerek sahip olduğu pozisyonda durmasını sağlar.
Sektöre Özgü Redüktörler – 1 okumak için tıklayın>>
Makaleyi Hazırlayan;
Hakan YARDIMCI
Yılmaz Redüktör Arge Müdür Yardımcısı