Ülkelerin gelişme sürecinde stratejik öneme sahip olan ve temel üretim makinası olmasının yanı sıra, girdi sağladığı sektörlerin üretim becerilerini belirleyerek ekonomik gelişmede çarpan etkisi yaratan Takım Tezgahları sektörü, sanayinin gelişimine paralel olarak büyüyor. Yurt içi pazarda otomotiv, savunma, havacılık, medikal ve beyaz eşya gibi sektörlerin ihtiyacına cevap vererek kritik görev üstelenen sektör, 2017 yılında 711,5 milyon dolarlık bir üretim gerçekleştirerek gücünü ortaya koyuyor. Dünyanın birçok ülkesine gönderdiği 491 milyon dolarlık ihracatıyla da adından söz ettiren Takım Tezgahları sektörü, stratejik öneme sahip birçok sektörde de önemli rekabet avantajı sağlıyor.
Türkiye sanayisinin itici gücünü üstlenecek yerli otomobil üretiminde de yoğun olarak kullanılacak Takım Tezgâhları, sektörün gelişiminde önemli bir rol üstleniyor. 2018 yılında yerli otomobil sanayisindeki gelişmelerin takım tezgâhları sektörüne duyulan ihtiyacı artıracağı gözlemlenirken, sektördeki iş hacmini genişleterek istihdama da katkı sağlıyor. Bu bakış açısıyla Türkiye Takım Tezgahları ihtiyacının yüzde 80’ini Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) bünyesinde yer alan 189 firmanın karşıladığını söyleyen TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, sektörün 2018 yılında yüzde 10’luk bir büyüme beklediklerini söyledi. Sektörün 2018 yılı büyümesinde önemli birçok unsur olduğunu aktaran Aydoğdu, “Aslına bakarsanız 2018 yılında yerli otomobil, savunma ve havacılık sanayisindeki gelişmeler, takım tezgahları sektörüne duyulan ihtiyacı artıracak, sektördeki iş hacmi genişleyecektir. Tüm üretim sektörlerinde sürdürülen yerlileşme hamlesi ile 2019 yılında makine sektöründeki büyümenin daha da artacağını ve sektörün güçlü bir şekilde büyüyeceğini söyleyebiliriz” dedi.
Ersözlü: Takım Tezgâhları sektörünün güçlü olması stratejik öneme sahip
Gelinen nokta itibariyle gelişen teknolojisi, artan üretimi ve ihracatıyla Takım Tezgahları sektörünün Türkiye sanayisine olan katkısının her geçen yıl artığını söyleyen TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 2017 yılı itibariyle sektörün yaklaşık büyüklüğünün 1,2 milyar dolara ulaştığını söyledi. Ersözlü, sektörün makine imalat sanayisi içinde önemli bir alt sektör olarak yoluna devam ettiğini aktardı. Takım Tezgahları ile başta otomotiv, savunma, havacılık, medikal, beyaz eşya, demir-çelik, gemi ve vagon imalatı, tarım makineleri, genel makina ve kalıp imalatı vb. olmak üzere birçok sektöre üretim yapıldığını aktaran Ersözlü, sektörün 2023 hedefinin üretim olarak 900 milyon dolar, ihracatının ise 600 milyon dolar olarak belirlendiğini söyledi.
Ödüller MAKTEK Avrasya’da
Öte yandan TİAD ve Tezmaksan Eğitim Üssü Derneği’nin birlikte organize ettiği MAKTEK Altın Pergel CNC Takım Tezgâhı Tasarım Yarışması’na da ev sahipliği yapacak olan MAKTEK Avrasya, gelecek nesillerin gelişimini de desteklediğini kanıtlıyor. İlk kez gerçekleşen yarışma kapsamında meslek lisesi öğrencileri, Türkiye’de eğitim amaçlı kullanılacak olan CNC tezgâhını tasarlamak için kıyasıya mücadele ediyor. 19 farklı şehirden toplam 36 meslek lisesinin katıldığı yarışma kapsamında 10 okul finale kaldı. Dereceye giren ilk 3 okula ise ödülleri MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nın açılış töreninde kazananlara takdim edilecek.