Hidrolik Pnömatik sektöründe “Milat” olarak kabul edilen Hidrolik Pnömatik Kongresi, Makina Mühendisleri Odası tarafından İstanbul ve İzmir Şubesi yürütücülüğünde bu yıl 22-25 Ekim tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilecek.
Kongre fikrinin nasıl ortaya çıkıp geliştiğine değinen, VII. Ulusal Hidrolik ve Pnömatik Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Şemsettin Işıl, kongrenin sektöre sağladığı fayda ve yenilikler hakkında bilgi verdi.
Günümüzdeki tanımıyla kongre, bir kurumun veya sektörün gündemindeki sorunları konuşmak ya da belirli alanlar için yeni kurullar seçmek üzere belli sürelerde yaptığı genel toplantılardır.
Bir kongrenin 2-3 yıl süren bir hazırlık aşaması bulunuyor. Her kongre, arkasında ciddi bir ekiple büyük zaman harcanarak oluşturulan, sonuçların açıklandığı büyük bir bilimsel etkinlik olarak nitelendirilebilir. Yerinde, zamanında ve kurallarına göre yapıldığı müddetçe iş hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olurlar. Bir kongrenin katılanlara şu önemli 3 faydası bulunuyor:
1-Profesyonel ilişki ağını oluşturur ve geliştirir,
2- Bireysel ve kurumsal kıyaslama imkânı sunar,
3-Yeniliklerden haberdar eder.
Sektörümüzde kongre fikri ise, hem hidrolik – pnömatik sektör mensuplarının hem de Makina Mühendisleri Odası’nın, bu alandaki mesleki sorunlarının çözümü, yenilikleri ve bilimsel çalışmaları tanıtmak, sektörü ve kullanıcıları bilinçlendirmek ve de aydınlatmak amacıyla daha geniş platformlar oluşturma arzusuyla ilk defa 1997 yılında ortaya çıktı.
Birincisi 1999 yılında düzenlenen ‘’ Ulusal Hidrolik ve Pnömatik Kongresi ‘’ ile sektör bir milat yaşayarak özellikle kendi iç iletişimini kurmuş ve yine ilk kez Hidrolik ve Pnömatik kullanıcılarına bilimsel boyutlarıyla kendisini tanıtma fırsatını elde etmiştir. 3 – 5 Aralık 1999 tarihleri arasında o zamanki İzmir-Efes Oteli Convention Center’da düzenlenen ‘’ I.Ulusal Hidrolik ve Pnömatik Kongresi ‘’ni diğerleri de takip ederek, yine hepsi İzmir’de toplam 6 kongre başarıyla gerçekleştirildi.
Bu kongrelere 4 bin 197’si kayıtlı delege olmak üzere toplam 7 bin 838 kişi katıldı. Ulusal Hidrolik ve Pnömatik Kongrelerinde bugüne kadar toplam 213 bildiri sunulurken, 8 panel, 51 atölye çalışması, 3 yuvarlak masa toplantısı, 9 kurs, 3 sabah toplantısı gerçekleştirildi.
Bugüne geldiğimizde Hidrolik ve Pnömatik Kongre’leri sektörümüze ve ülkemize toplamda 213 adet bildiri içeren 6 adet bildiriler kitabı, sektörel sorunlara ilişkin 6 adet paneller kitabı, sergi, katılımlarının yer aldığı 6 adet katalog kazandırmış bulunmaktadır. Kongrelerin hazırlık süreçlerinde eksikliği daha da hissedilen teknik yayınlar ve kitaplar da yine bu süreçte hazırlanarak ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulmuştur. Bunlardan ülkemizde ilkleri oluşturan ve yayın kurulu başkanlığını yaptığım “ Hidrolik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri ” ile “ Pnömatik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri ”adlı kitaplar M.M. O.’nun bu alandaki ilk ve tek kitapları olma özelliğini taşımaktadır. Bugün, neredeyse tüm ilgili kurum ve kuruluşlarda makina mühendislerinden teknisyenlere, sektör mensuplarımızdan öğrencilere kadar herkes bu kitaplardan faydalanıyor.
Bunların dışında “ Basınçlı Hava Tesisatı ” kitabı ile “ Hidrolik- Pnömatik Türkçe/İngilizce/Almanca Sözlük ’’ yine kongreler sürecinde oluşturduğumuz seçkin kurullar tarafından hazırlanmış ve sektördeki büyük bir açığı kapamıştır. Bu süreçlerde ayrıca, toplam 18 Adet Kongre Bülteni de ilgililere sunulmuştur.
Basılı bu yayınların dışında, kongrelerin sosyal etkinlikleri çerçevesinde ünlü konuşmacılar, sanatçılar kongrelerde yer almış, sektör mensupları, delegeler, ziyaretçiler ve bilhassa öğrenciler Hidrolik ve Pnömatik alanında yeniliklerden haberdar olarak profesyonel bilgi ve ilişki ağlarını geliştirmişlerdir.
Son yıllarda sektör mensuplarımız ve kullanıcılar, daha geniş bir katılım için Kongrenin İstanbul’da düzenlenmesini talep ettiklerinden bu defa ‘’ VII. Uluslararası Katılımlı HPKON Hidrolik ve Pnömatik Kongresi ‘’ nin22-25 Ekim 2014 tarihlerinde İstanbul’da yapılmasına karar verildi. Kongrenin yeri olarak, İstanbul’un her yerinden rahat ulaşılabilecek bir noktada olması nedeniyle Taksim Meydanı’na neredeyse bitişik diyebileceğimiz Harbiye’deki “ Askeri Müze ve Kültür Sitesi ” seçildi. Bünyesinde bilimsel toplantıların yapılacağı nitelikte çok sayıda toplantı salonlarına ve Kongre içeriğine uygun sergi alanlarına da sahip olması Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nin bu seçiminde önemli rol oynadı.
Kongre için yaklaşık 1,5 yıldır hazırlık içindeyiz. Önce, MMO bünyesinde Kongre Düzenleme Kurulu, sonrasında da Yürütme Kurulu oluştu, 2013 Nisan ayında ise Danışmanlar Kurulu’nu oluşturduk. Bugüne kadar 1 adedi İzmir’de toplam 9 adet Yürütme Kurulu toplantısını MMO İstanbul Şubesi’nde düzenledik. Kongre’nin ilk defa İstanbul’da düzenleniyor olması en büyük farkımız ve ilkimizdir. Kısaca bu defa, ‘’ VII. Kongre 7 tepeli şehirde ‘’ yapılıyor olacak. Kongrenin yine ilk kez ‘’ Uluslararası Katılımlı ‘’ olması ve yine ilk kez kısaltılmış olarak HPKON ( Okunuşu Hipkon ) ifadesinin kullanılması da diğer önemli yeniliklerimizdendir.
VII. Kongre’de sergi tarafında en önemli bir yenilik ise, Askeri Müze ve Kültür Sitesi’ndekisergi alanlarının bu defa kısıtlı olacağıdır. En büyük sergi alanımız 24 m2’yi geçmeyecektir. Bu şekilde, sektörümüzün irili ufaklı her kurum ve kuruluşuna sergiye katılım şansını ve hakkını tanımış oluyoruz.
Sunulacak bildirilerde, genişleyen bildiri ana başlıkları bir diğer yeniliğimiz olacak. Yeni Kongre için hem hidrolik hem de pnömatikte genişletilmiş konuları seçtik.
Kısaca Kongre içeriği, hem sektörel uygulamaya yönelik ve hem de akademik düzeyde bildiriler, sektör sorunlarına yönelik panel ve oturumlar ile daha çok katılımcıların bir araya gelebileceği ve ürünlerini teşhir edebilecekleri bir sergi alanından oluşacaktır.
Yürütme Kurulumuz toplam 19 üyeden oluşuyor. Bu üyelerin içinde sektör mensupları, MMO mensupları ve akademisyenler bulunuyor. 19 üyemiz içinde yer alan İTÜ-Prof. Dr. Şeniz ERTUĞRUL, ODTÜ- Prof. Dr. Tuna BALKAN ve Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Elif Erzan TOPÇU hidrolik pnömatik ve otomasyon sektörünü iyi tanıyan, bilen ve bu alanda sürekli yeni projeler üreten akademisyenler arasında. Üyelerden 11 tanesi AKDER Üyesi. 4 tanesi eski AKDER Başkanı. Ben Şemsettin Işıl, Cengiz Celep, Ahmet Serdaroğlu ve Mehmet Kurtöz . Kurul Üyemiz Ahmet Serdaroğlu aynı zamanda CETOP Başkanı olarak ta aramızda. Yani VII. Kongre’ye bu defa Türkiye’den seçilmiş bir CETOP Başkanı ile gidiyoruz ve bu da önemli ilklerimizden biri. Ertan Soydan ve Prof. Dr. Tuna Balkan ise eski kongre başkanlarımızdan ve yine aramızdalar. Diğer 11 üyemiz ise eski kongrelerde değişik kurullarda başarıyla yer alan meslektaşlarımızdan seçildi. Kısaca Kongre mutfağında eski ve tanınmış ustalar yer alıyor. Kongrede yapılacak olan tüm bilimsel ve sosyal etkinliklerin yanısıra, bildiri genel başlıklarının seçimi ve değerlendirilmesine kadar her şey bu uzman ekip tarafından belirleniyor.
Bildiri ve Atölye Çalışması ( workshop ) sunumu yapmak üzere uluslararası katılımcı firmalardan önemli yenilikler bekliyoruz. Şimdiden bildiri ve sunumlar için ciddi başvurular alıyoruz. Bu faaliyetlerin ortaya çıkartacağı tüm yeniliklerin ve gelişmelerin Kongre’de duyurulacağını, bizleri oldukça fazla sayıda yeniliğin beklediğini söyleyebilirim.
Yürütme kurulu olarak tüm bu çalışmaları, tamamen sektöre hizmet anlayışı ve meslek etiği çerçevesinde büyük özveri ile yapıyoruz. Birçok defa da kendi şirketlerimizin menfaatleri dışında karar vermek zorunda kalabiliyoruz. Sektör mensuplarımız ve meslektaşlarımızdandın geçmişte olduğu gibi Kongreye ilgi ve desteklerini bekliyoruz. Sektörümüze yönelik, özellikle uygulama ağırlıklı bildiriler ve workshoplar hazırlamalarını ve kendi alanlarındaki yenilik ve üstünlüklerini Kongreye taşımalarını istiyoruz. Sergi alanlarımızın yanı sıra yayınladığımız sponsorluk konularına da ilgilerini ve varsa her konuda ilave önerilerini esirgemeyeceklerine inanıyoruz.