Dişli imalatında ülkemizin sayılı üreticilerinden biri olan Yavuzlar Dişli’nin fabrika müdürü Serdar Sağlam’la, sektörün ve pazarın durumu ve geleceğe dair öngörüleri ile firmalarının durumu hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Yavuzlar Dişli’nin ürünlerini ve kullanım alanlarını, organizasyon şemasını ve farklılıklarını kapsamlı bir şekilde sorduk. Kendilerine, tüm misafirperverliğiyle bizlere cevap verme nezaketini gösterdiği için teşekkür ederiz. Şimdi sizleri bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.
Öncelikle Yavuzlar Dişli’nin kuruluş hikâyesini ve sektöre girişini özetler misiniz?
Yavuzlar Dişli AŞ, 1996 yılında Bursalı üç girişimcinin piyasadaki standart zincir dişli ihtiyacını karşılamak üzere kurmuş olduğu bir şirkettir. Ancak bu üç girişimcinin çok daha uzun yıllara dayanan sektörel tecrübesi mevcuttur. Akabinde firmamız yıllar içerisinde büyüdü ve birçok dişli çeşidi, makine yedek parçası ve özel makine yapar hale geldi. Yirmi yıl sonra firmamız 2000 metrekare kapalı, toplamda 3000 metrekare imalat alanına, 30’dan fazla özel makine parkına, 35 personele, 12 ülkeye ihracat yapan, Endüstri 4.0 yatırımlarını yapan ve gece gündüz çalışarak ekonomiye güç katan bir firma haline dönüşmüştür. Bursa’nın ve ülkemizin kendi alanında öncü bir firması olmanın haklı gururunu yaşamaktayız.
Yavuzlar Dişli hangi ürün çeşitleriyle sektörde yer alıyor? Hedeflediğiniz sektörlerden bahseder misiniz?
Firmamız ağırlıklı olarak, bir terzi gibi, firmaya ve makinelere özel dişli ve makine yedek parça imalatı yapmaktadır. Ürettiğimiz dişlileri; zincir dişli, kremayer dişli, pinyon dişli, triger dişli şeklinde sıralayabiliriz. Ağırlıklı olarak çalıştığımız sektörleri, inşaat makineleri, asansör, tarım makineleri, otomasyon, gıda makineleri, tekstil makineleri, ağır haddehane tesisleri, çelik imalat sektörü ve mermer makineleri olarak sıralayabiliriz.
Şu günlerde makine parkımızın büyümesi ve teknolojik yeniliklerin katılması ile hızlanan üretimimiz için otomotiv sektörü hedef sektör olarak önümüzde durmakta. Bu yöndeki yatırımlarımız sağlam adımlarla devam ediyor, bu sektördeki yerimizi en kısa sürede alacağız.
Dişli üretimi konusunda uzmanlığınız gereği yakın zamanda Habrama ZFM serisi bir makine yatırımınız olduğunu görüyoruz. Bu yatırımınız ile neyi hedefliyorsunuz, dişli üretimi konusunda alıcılara sunduğunuz veya sunacağınız yenilikler neler olacak?
Evet, yüksek Alman teknolojisi CNC Kremayer Makine yatırımımız 2 yıl önce olmuştu. Bu anlamda da firmamız ülkemizde bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Bu makine ile yüksek hassasiyette ve çok hızlı kremayer dişli üretimi mümkün kılındı. Amacımız çok büyük bölümü Avrupa’dan gelen hassas kremayer dişliler için yerli bir alternatif oluşturmaktır. Burada birçok sektöre kremayer dişli imalatımız mevcutta olan makinelerimizle de devam etmektedir. Her alanda ürünlerimizin kalitesi artırma çalışmaları firmamız var oldukça devam edecektir.
Yakın zamanda yaptığınız ya da yapacağınız başka yatırımlar olacak mı?
Bu yıl için planlanan CNC Azdırma Makinesi yatırımımızı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. 2 adet S&T GHO-200 azdırma makinemizin kurulumu tamamlandı ve aktif olarak çalışmalara başladı. Seri üretim ve uygun fiyat için bu yatırımların yapılması gerekiyordu. Bundan sonraki süreçte Endüstri 4.0 için gerekli çalışmaların hızlandırılmasına devam edilecektir. Mevcut sistemimizde ERP kurulumu gerçekleşmiş ve tam anlamıyla adaptasyon süreci de devam etmektedir.
Yakın zamanda pazara sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu? Varsa bu ürün hakkında değerlendirme yapar mısınız? Şayet ürün pazara çıktıysa ne zaman çıktı, özellikleri neler, satışlarınıza sağladığı katkı nedir?
Bunu sorduğunuz için teşekkür ederim. Normalde zaten yaptığımız hassas kremayer dişli ürün grubu vardı ancak bu, müşteriye özeldi. Makine parkımıza CNC azdırma makinelerinin de girmesiyle birlikte hassas pinyon ve kremayer dişli ürün grubunda standart-stok ürün uygulamasına başlıyoruz. Bu ürünler bilindiği gibi genellikle Avrupa menşeli ve fiyatları yüksek idi. Bu ürün grubu ile sektörde adımızdan en kısa sürede söz ettireceğiz.
Yurt dışı pazarı konusunda fikirlerinizi alabilir miyiz?
Firmamız yaklaşık 6 yıldır ihracat yapmaktadır. Şu anda 12 ülkeye ihracat yapar durumdayız. Firmamızın 2020 hedefi %50 ihracat oranıdır. Bu oran, ihracat oranının yükselmesine baktığımızda aşılacak gibi durmaktadır. Ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız ülkeler, Almanya, Hollanda, Fransa, Danimarka, Suudi Arabistan, İtalya vs. şeklinde sıralanabilir. Önümüzdeki yıllarda hedef ülkelerimiz İran, Mısır ve Güney Afrika olacaktır.
Yurt içi pazarlarıyla ilgili önümüzdeki dönem nasıl bir pazarlama stratejisi izleyeceksiniz?
Bilindiği üzere dünyada olduğu gibi ülkemizde de işten ziyade kârlı ve nakit iş sıkıntısı mevcuttur. İş anlamında bakarsak, iş var ancak adetler düşük ya da kârlılık az. Yurt içi satışlarda bizim politikamız şu şekilde olacak, adetli ama daha az kârlı, seri üretim işlere odaklanılacaktır. Bunun birkaç nedeni var tabii ki de. Gelişen makine teknolojisi adetli işlerde fayda sağlamaktadır.
2016 yılında ve bu yılın ilk yarısında alanınızda hedefinize ne kadar ulaştınız? Gelecek dönem için hedefleriniz nelerdir?
2016 yılı, yaşanan belli başlı sıkıntılardan dolayı, problem çözmekle geçti. 2017 yılında işlerde bir hareketlenme olduğu gözleniyor ve bu, cirolara da yansıyor tabii ki. Hedefler anlamında, biz hedeflerimizi bir öngörü ve gerçeklik payı ile planlıyoruz, zorlayıcı ancak yakalanamaz hedefler olarak değil. Bundan dolayı bu yılki hedeflerimiz mutlaka yakalanacaktır. Şunu mutlaka söylemek gerekiyor, ekmek artık aslanın ağzında değil, midesinde. Ekmeği almak için yeni taktik ve politikalar geliştirilmesi gerekiyor.
Güç aktarım ve hareket kontrol sektörünün durumunu değerlendirir misiniz.
Güç aktarım denilince dişli konusu kaçınılmazdır. Bu öyle bir konu ki sonu yok, sürekli yenilik, sürekli artan istekler, sürekli yatırım, sürekli bilgi yüklemesi gerekmekte. Bu sektörde maraton koşucusu gibi devamlı koşmak gerekiyor. Yavaşlayan, hıza yetişemeyen geri düşer. Mesleği severek yapmak bu işin kuralı, tüm sektörlerde olduğu gibi. Ülkemizde çok iyi üretim yapan dişli imalatçıları elbette var. Ancak ortalama baz alındığında hâlâ Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Kalite anlayışımız çok ilkel. Bunun değişmesi gerekiyor. Ne kadar hassas iş o kadar yüksek refah seviyesi…
Serdar Sağlam kimdir?
1984 Bursa doğumludur. 2007 yılında Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’ni dereceyle tamamladıktan hemen sonra, babasının da kurucu ortakları arasında olduğu Yavuzlar Dişli AŞ’de aktif çalışma hayatına başlamıştır. Firmada, imalattan yöneticiliğe birçok birimde çalıştıktan sonra fabrika müdürlüğü görevini üstlenmiştir ve bu görevi sürdürmektedir.