STÖBER Türkiye Satış Müdürü Alper Turan’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Firmaları ve yeni ürün grupları hakkında bilgiler veren Alper Bey, Türk piyasası hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba. Alman STÖBER firmasının Türkiye Satış Müdürlüğü görevini 2015 yılından beri sürdürmekteyim. Tutkusu makinalar olan, disiplinli ve işini çok seven birisiyim.
Okurlarımız için Stöber’i kısaca anlatır mısınız?
Firmamız diğer pek çok Alman firması gibi bir aile firması. 1934 yılında Pforzheim’da kurulan firmamız, dinamik, yenilikçi ve mükemmeli üretmeye adanmış yapısıyla, agresif satış stratejileri olmayan, satış odaklı değil çözüm odaklı bir mühendislik firmasıdır. STÖBER’in temel ürün gamı mekanik imalata dayanıyor. Bizler 1934’ten beri redüktör imal ediyoruz. Mekanikte bu tecrübeye sahip olan firmamız, pek çok makine imalatçısı tarafından makinalarının en kritik bölgelerinde tercih edilmektedir. Redüktör imalatı sektöründe bulunan yerli ve yabancı pek çok firma sadece redüktör imalatı yapma noktasındayken STÖBER, kendi redüktör entegreli servo motor, sürücü ve hareket kontrolörlerini üretmektedir. Bu tam olarak lafta değil gerçekte “Toplam Sistem Çözümü”dür. Firmamızın şu anda 750’nin üzerinde çalışanı, 10 tane ülke temsilciliği ve 30’un üzerinde de distribütörü bulunmaktadır.
Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Elbette. Temel olarak ürün gruplarımızı dört kısma ayırıyoruz; Redüktörler, Servo Motorlar, Redüktörlü Servo Motorlar ve Elektronikler. Tüm gruplarımız haliyle birbiriyle tam uyumludur ve kullanıcılarına maksimum verimlilikle hizmet ederler.
Yakın zamanda piyasaya sunduğunuz yeni bir ürün mevcut: LeanMotor. Bu ürünle ilgili bilgi verir misiniz?
LeanMotor şu an piyasada ağır şartlarda dahi kullanılan ve 8,1kW’a kadar olan asenkron motorların alternatifidir. Fakat ebatlarıyla, ağırlığıyla ve verimliliğiyle tam bir servo motor karakteristiğinde çalışır. Biz buna “Bridge the Gap” diyoruz.
Nasıl yani? Hem bir asenkron motor kadar güçlü ve sağlam, hem de bir servo motor kadar kompakt ve hafif bir ürün. Öyle mi?
Evet tam olarak öyle. Fazlası da var. İsterseniz onlardan da bahsedeyim. Makina imalatçıları uygulamalarında zaman zaman yüksek devirlere ihtiyaç duyarlar ve bunu sağlamak için frekans inverterlerinin ayarlarıyla oynayarak hem inverterlerini hem de motorlarını nominal çalışma şartlarından uzaklaştırırlar. Bu da genelde yanmış bir inverter ya da yanmış motor sargılarıyla sonuçlanır. Ancak LeanMotor’un nominal çıkış hızı tıpkı servo motorlarda olduğu gibi 3000d/dk olduğundan bu hıza kadar kendi sürücüsü olan SC6 ile herhangi bir problemle karşılaşılmadan hız ayarı yapılabilir. Motor sargısı demişken; LeanMotor’da motor sargısı bulunmamaktadır.
Motor sargısı yok dediniz. Bu nasıl mümkün olabilir?
STÖBER, röportajımızın başında da bahsettiğim gibi yenilikçi bir mühendislik firması. Tekniğine uygun imal edilmemiş ve kullanılmayan asenkron motorların sargılarının yanması, sizi yarı yolda bırakması ve dolayısıyla da üretimi aksatması tabiidir. Pek çok makine imalatçısı bunu yaşamıştır, yaşamaktadır. Biz bu sargıların yerine LeanMotor’umuzda özel kesim ve büküm yapısına sahip monoblok bakır bara kullanmaktayız. Böylece asenkron motordan daha sağlam ve arıza yaratmayan bir ürün ortaya çıkar. Üstelik bu özellik ile bakır kayıpları minimize edilerek %96’ya varan bir verimlilikte IE5 sınıfında bir motor elde edersiniz.
Alper Bey, LeanMotor için başka çarpıcı özelliklerden bahseder misiniz?
Tork / Hız eğrisi tıpkı bir servo motor karakteristiğindedir. Asenkron motorlarda hızlandıkça tork düşerken LeanMotor’da sıfırıncı hızdaki tork ne ise 3000d/dk hızdaki tork da neredeyse aynıdır. LeanMotor’da encoder ve fan bulunmamaktadır. Pozisyon hassasiyeti ise ±1°, hız hassasiyeti ±%1 kadardır. Bu hassasiyetler sizin işinizi görüyorsa, bu motoru servo motorun yerine de kullanabilirsiniz. Pozisyon bilgisini ise hat encoderi kullanarak kolaylıkla almış kendinize ekonomik bir çözüm yaratmış olursunuz. Biraz da gelelim ebat ve ağırlık bilgisine. 7,5kW’lık bir asenkron motor yaklaşık 50 kilogram civarında bir ağırlığa sahiptir. Aynı torkta ve daha önce bahsetmiş olduğum tüm pozitif özelliklere sahip bir LeanMotor sadece 26 kilogramdır ve neredeyse yarı ölçülere sahiptir. Özellikle asenkron motorun hareket etmesi gereken uygulamalarda, örneğin uçar testerelerdeki testerenin bağlı olduğu eksende kullanılırsa, o ekseni hafifleteceği için hareket ekseninde kullandığınız servo motoru rahatlatıp, daha hızlı senkronizasyona ulaşarak daha fazla ürün ebatlayabilirsiniz. Daha detaylı bilgiye www.stoeber.de adresimizden de ulaşabilirsiniz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?
Ağırlıklı olarak takım tezgâhı imalatçılarına, robotik otomasyon, fiber / lazer kesim makineleri imalatçılarına vb. hassasiyet ve dayanıklılık gereken işlerde tercih edilmekteyiz. Bunun yanısıra paketleme, ağaç işleme ve gıda işleme gibi üretim hatlarında, durması ciddi maddi kayıplara neden olabilecek hatlarda kullanılan makinalarında özellikle ürünlerimiz tercih edilmektedir.
Verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramları sizin için ne ifade ediyor?
Verimlilik, çağımızın en büyük uğraşı alanlarından birisi. Herkes ödediği paranın hakkını almak ve bunu sürdürülebilir halde yapmak ister. Kayıplara kimsenin tahammülü yok. Çünkü iktisatçıların da dediği gibi dünya gerçekten kaynakların kıtlığına doğru gitmekte. Bu bir maraton. Biz de ürünlerimizle bu kaynakları en faydalı ve sürdürülebilir bir şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.
Türk piyasasındaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Piyasadaki rekabet tabii ki herkesi ilgilendiriyor. Rekabet kimisine yararken kimisine yaramıyor. Rekabet yaratan taraf olmak galiba en güzeli. Bugüne kadar STÖBER piyasaya sunduğu ürünlerle fark yaratarak bu misyonunu en güzel şekilde icra eden firmalardan birisi olmuştur ve olmaya da devam edecektir.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Dediğim gibi biz önceliği satış yapmak olan bir firma değiliz. Bizler mühendisiz. Bizler makina imalatçılarının gerçek manada çözüm ortağı ve ürünleriyle onlara katma değer yaratan bir firmayız. Kaliteyi ve mükemmeli arayan tasarımcılarla, mühendislerle ve imalatçılarla görüşmek ümidiyle.