Değirmen makineleri ihracatında dünya ikincisi olan Türkiye, liderlik için kolları sıvadı. World Mill Tech Fuarı, Tüyap ile Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği’nin iş birliğiyle 29 Mart-1 Nisan tarihleri arasında TÜYAP İstanbul’da düzenlenecek.
TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri ile Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği (DESMÜD) değirmen sektörünün yeni buluşma noktası için iş birliği yaptı. İki kurum, 29 Mart-1 Nisan arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek Dünya Değirmen Makineleri Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı (World Mill Tech Fuarı) için çalışmalara başladı. Avrasya Bölgesi’ndeki değirmen sektörünü bir araya getirecek olacak fuar, 8 salon 40 bin metrekare kapalı alanda gerçekleşecek. İlk kez düzenlenecek olan World Mill Tech, tohum üreticilerinden uluslararası hububat ve bakliyat alıcılarına, değirmen yöneticilerinden gıda firmalarının yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarından akademisyenlere geniş bir ziyaretçi profilini ağırlayacak.
World Mill Tech’le ilgili TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Ulusoy, “World Mill Tech Fuarı, TÜYAP ile birlikte yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği pazarlama ve tanıtım faaliyetleri ile sektörün Avrasya Bölgesi’ndeki yeni buluşma noktası olmaya hazırlanıyor” dedi. Yerli ve yabancı birçok derneğin desteğiyle Avrupa’dan Yakın Asya’ya, Rusya’dan Ortadoğu’ya, Afrika’dan Türki Cumhuriyetler’e kadar dünya çapındaki önemli alıcıların fuara katılacağını söyleyen Ulusoy, “6 yurt dışı ofisimiz ve 26 ülkedeki temsilcilik ağımız ile fuar için çalışmalara hızlı bir şekilde başladık. Dünyada söz sahibi olan Türk değirmen sektörünün liderliğe yükselmesi için fuar önemli bir basamak olacak” diye konuştu.
“3 milyar dolarlık pazardan aldığımız payı artıracağız”
DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ise, sektörün Türkiye ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Değirmen makineleri sektörünün dünyadaki toplam pazarı 3 milyar dolardan fazla. Dünya ihracat rakamlarında Türk değirmen makineleri ise ikinci sırada yer almakta. Fuarımız ile hedefimiz birinciliğe yükselmek” ifadelerini kullandı. Türkiye’de üretilen değirmen makinelerinin yüzde 90’dan fazlasının yurt dışına ihraç edildiğini anlatan Demirtaşoğlu, “Firmalarımız, değirmen makineleri üretiminden un tesisi kurulumuna kadar geniş bir kapsamda hizmet vermekte. Anahtar teslimi bir fabrikanın makina maliyeti, makina parkuru ve tahıl depolama alanları da dahil 1 milyon dolar ile 20 milyon dolar arasında değişmektedir. Her yıl gittikçe artan bir ivmede ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz” dedi.
Türk unları Karayipliler’in mutfağında
Türkiye’nin aynı zamanda buğday ununda bir numaralı ihracatçı konumunda olduğunu dile getiren Demirtaşoğlu, “Sudan’dan Çin’e, Tayland’dan Endonezya’ya, Irak’tan Karayipler’e un ihracatı gerçekleştiriyoruz. 1 milyar 77 milyon dolar ihracat hacmi ile değirmencilikte güçlü bir role sahibiz” şeklinde konuştu.