Connect with us

Endüstri 4.0

Yapay zekâ teknolojileri bulut ortamlarıyla daha da gelişiyor

Published

on

Yapay zekâ teknolojileri sağlıktan pazarlamaya, otomotivden finans uygulamalarına kadar, son kullanıcının günlük hayatına dokunan pek çok alanda karmaşık problemlere çözüm bulmaya odaklanıyor. Makine öğrenmesinin ve yapay zekâ yatırımlarının; teknoloji ve iş dünyasının lideri konumundaki şirketlerin gündeminde gittikçe daha geniş yer tutması da dünyada gelinen noktayı ortaya koyması bakımından son derece çarpıcı. Yakın zamanda yapılan araştırmalar; global makine öğrenmesi pazarının; 2018-2023 yıllarında yüzde 42,6’lık yıllık bileşik büyüme oranı ile 2023 sonunda 23,46 milyar dolar seviyesine ulaşmasının beklendiğini gösteriyor. 

Sektöründe öncü olan oyuncuların katılımıyla düzenli olarak gerçekleştirdiği TRAI Meet-Up etkinliklerinde AI teknolojilerini farklı boyutlarıyla ele alan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi; bu ayki etkinliğinde de hızlı ve güvenilir bulut ortamı çözümlerinin önemi kadar; yapay zeka yatırımlarının yöneldiği pazarları masaya yatırdı. 

Etkinlikte, büyük verileri işleme ve bu verilerden sonuç çıkarmaya yarayan makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi algoritmalar için ise yapay zeka altyapılarına hazır bir bulut ortamının önemi vurgulandı. Yapay zekâ teknolojileri ve makine öğrenmesi süreçlerinin en kritik unsuru olan büyük veri; hızlı bir altyapıya sahip bulut platformlarına ihtiyaç duyarken bulut altyapı hizmetleri; her geçen gün daha fazla miktarda üretilen büyük verinin sadece depolanmasında değil işleme ve analiz için de önem kazanıyor. Öte yandan derin öğrenme ve yapay zekanın ihtiyaç duyduğu güçteki GPU’ların bulut ortamında kullanılabilir olmasının da etkisiyle işletmeler ve girişimciler esneklik kazanıyor. 

Ağırlık finans ve telekomünikasyon alanında

Etkinlikte değinilen bir diğer ilginç nokta ise yapay zekâ ve makine öğrenmesine yatırım yapan sektörlerin karşılaştırması oldu. Globalde yapay zekâ ve makine öğrenmesi uygulamalarının en yaygın kullanıldığı alanların başında pazarlama gelirken; bu algoritmaların bankacılık ve sigorta sektörlerinde kullanımına yapılan yatırımın öne çıktığı Türkiye’de de yapay zekanın büyümeye devam ettiği aktarıldı. 

Bulut entegrasyonunun yaygınlaşmasıyla ciddi yatırımlar yapmanın artık büyük bir gereksinim olmaktan çıkmasının da bu gelişmeye yaptığı katkı tartışılmaz. Türkiye’de yapay zekâ çözümleri; risk yönetiminden bankacılık hizmetlerine ve makine öğrenimi için mükemmel bir iş alanı olarak tanımlanabilecek sigortacılığa kadar pek çok alanda aktif rol oynuyor ve önemli bir katma değer sağlıyor. 

“Yapay zekâ altyapıları ve makine öğrenmesi tüm sektörler için büyük önem taşıyor”

Matematiksel ve istatistiksel verileri işleyerek ulaşılan sonuçları kullanmaya yönelik bir algoritma olan makine öğrenmesinde süreç; verinin hazırlanması; modelin oluşturulması; eğitimi ve olgunlaştırılması şeklinde ilerliyor. Bugün gelinen noktada ise; elde edilen verilerle sadece belirli işlemleri yapmayla sınırlı kalmayıp ilerleyen adımların tahmin edilmesini sağlama ve kendini güncelleyebilme de odak noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Yapay zekâ altyapıları ve kurumların kendi verimlilik ve gelişimleri için uygulamaya alacakları makine öğrenmesi algoritmaları; hangi sektörden olursa olsun tüm oyuncular için artık büyük önem taşıyor.

Bulut ve yapay zekanın bütünleştiği çözümler; kullanımı basit ve kurumların hayatını kolaylaştıran ortamlar sunuyor. Türkiye’de yapay zekanın gelişmesi ve bu alanda yatırım yapacaklara doğru bir kaynak sunabilmek amacıyla yola çıkan Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI); yapay zekâ altyapılarında son gelişmelere dair bakış açılarının paylaşıldığı ve düzenli olarak gerçekleştirilen TRAI Meet-Up etkinliklerinde bu tip bütünleşik çözümleri sektörün önde gelen isimleriyle ele alıyor. TRAI Meet-Up etkinliğinin bu ayki konu başlıkları arasında hızlı ve güvenilir bulut ortamı çözümlerinin önemi kadar; yapay zekâ yatırımlarının yöneldiği pazarlar da yer aldı.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Endüstri 4.0

Farklı sektörlerin ortak çözümü: Premium frekans invertör serisi AxiaVert

Published

on

By

Yüksek esneklik ve üst düzey performans özelliklerine sahip Bonfiglioli AxiaVert Serisi; malzeme elleçleme, otomatik depolama, paketleme veya tekstil gibi birbirinden farklı sektörlerdeki çok çeşitli uygulamalar için mükemmel bir çözüm sunuyor. Daha akıllı bir yapıda tasarlanan AxiaVert serisi, modüler sistemi sayesinde entegre işlevsel güvenlik, isteğe bağlı enkoder değerlendirmesi ve endüstri 4.0 standartlarıyla uyumlu açık iletişim protokolleri sunuyor.

Sezgisel bir Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI) ile kolay işletmeye alma ve izleme imkanı veren AxiaVert, geniş bir uygulama yelpazesi için IIoT’ye hazır bir çözüm sunarken; yüksek kontrol performansı ve üst düzey işlevsel güvenlik sağlar.

Modülerlik

Modüler yapısından ötürü, sistem çeşitli uygulama gereksinimlerini karşılamak için donanım modülleri, varyantları ve aksesuarlar kullanılarak uyarlanabilir.

İşlevsel güvenlik

Her türlü güvenlik gereksinimine en uygun olacak şekilde seçilebilen farklı varyantlar biçiminde sunulan AxiaVert serisi, SIL 3 (EN 61508) ve PL (EN 13849-1) uyarınca entegre işlevsel güvenlik sağlarken, fiyat ile makinenin işlevlerini tam olarak karşılayan bir performans optimizasyonu kazandırır.

Bağlanabilirlik

Otomasyon ve endüstri 4.0 standartlarına uygun gelişmiş dijital ve açık iletişim protokolleri, çok çeşitli fieldbus protokolleri ile uyumluluk ve AxiaVert serisini OPC-UA protokolü ile genişletme fırsatı sayesinde, otomasyon ağlarıyla sorunsuz entegrasyona imkan verir.

AxiaVert serisinin önemli özellikleri

Gelişmiş iletişim: Otomasyon ve endüstri 4.0 standartlarıyla uyumlu esnek iletişim protokolleri

İşlevsel güvenlik: Çok çeşitli gelişmiş entegre işlevsel güvenlik yetenekleri.

Kontrol performansı: Enkoder geri bildirimi ile veya bu olmadan hız, konum ve tork kontrolünde yüksek doğruluk

Modülerlik: Çeşitli opsiyonel modüler, IEC 61131-3 PLC programlama

Kullanıcı deneyimi: PC ve mobil cihazlar için grafik kullanıcı arayüzü, kablolu ve kablosuz bağlanabilme özelliği (USB, Bluetotth), grafik tuş takımı.

Çok yönlülük: Yüksek değerli hareket ve kontrol özelliklerine sahip çeşitli motor tiplerinin kontrolü için destek.

IIoT: Entegre cihaz ve uygulama takibi.

Continue Reading

Endüstri 4.0

2021’de öne çıkan 10 yapay zekâ trendi

Published

on

By

Dünyada akıllı makineleri ve modelleri yapay zekâ ile entegre etmemiş bir endüstri bulmak artık çok zor. Tüm dünya üretkenliği artırmak ve daha yüksek müşteri katılımı sağlamak için yapay zekânın ve makine öğrenmesi algoritmalarının geniş işlevlerini benimsemeye başladı. İnsanlar teknoloji odaklı bu çağda hayatın hızlı ritmine ayak uydurabilmek için akıllı makineleri evlerinde bile kullanıyor artık. Gelecek yıllarda toplumun yaşam standartlarını zenginleştirebilmek için çok geniş bir yapay zekâ kapsamı ortaya çıktı. Bu yüzden yapay zekâ trendleri organizasyonlara ve halka yeni yapay zekâ inovasyonu için ön ayak olmakta.  Yakın gelecekte bizi neler bekliyor anlamak için 2021 yılındaki öne çıkan 10 yapay zekâ trendini gözden geçirelim.

Etik yapay zekâ

Google, Microsoft, Apple, Facebook ve diğer büyük şirketler etkili bir veri yönetimi için 4 önemli prensibi (adil, güvenilir, şeffaf ve açıklanabilir)  içeren bir etik çerçeveyi takip ederek etik yapay zekâ üzerine çalışıyor. Paydaşların kendi sistemlerine bir iç bakış sağladığı için 2021’deki en popüler trend şu anda bu.

Açıklanabilir yapay zekâ

Açıklanabilir yapay zekâ;  yapay zekâ modellerinin ve makine öğrenmesinin uygun ve anlamlı iş öngörüleri üretmek ve geleceği tahmin etmek için içte nasıl çalışmasına genel bir açıklama sağlayan etik yapay zekânın bir parçası. Birçok şirket tam bir açıklama ile paydaşlarına şeffaflık sağlamak zorunda. Ancak kıyasıya rekabetin olduğu bir piyasada şirketlerin tüm adımlarını ve süreçlerini kamuoyuna patent sebebiyle açıklamak istememeleri tartışma yaratıyor.

Tahmine dayalı analitik

Tahmine dayalı analitik, mevcut senaryolarda daha iyi bir tüketici davranışı için tüm işletmelerin müşteri eğilimlerini anlamasını sağlıyor. Uzun bir süreçte toplanan kişiselleştirilmiş verileri kullanarak hedef kitlelerin potansiyel cevaplarını tahmin etmek mümkün.

Duygusal yapay zekâ

2021’in en popüler yapay zekâ trendlerinden biri de duygusal yapay zekâ, çünkü bu teknoloji birden fazla insani duyguyu algılayabiliyor, öğrenebiliyor ve bunlarla etkileşimde bulunabiliyor. Duygusal yapay zekâ, ayrıca insan- robot iletişimini yeni bir seviyeye taşıyan etkili bilgi işlem olarak da biliniyor. Duygusal yapay zekâ müşteri davranışlarını sözlü ve sözlü olmayan sinyallerle anlayabiliyor.

Artırılmış ve sanal gerçeklikle yapay zekâ

Yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi üç devasa teknolojinin kombinasyonu devasa fonksiyonlarıyla dünyada devrim yaratma potansiyeline sahip. Her müşterinin ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için ürünlerin ve hizmetlerin ekstra kişiselleştirmesini sağlayan bu üçlü, çoktan müşteriler ve şirketler arasındaki ilişkiyi dönüştürmeye başladı.

Robotikte yapay zekâ

Robotik, dünyada mümkün olan her şekilde, kullanışlı fonksiyonlarıyla endüstrileri ele geçiriyor. Robotlar başarılı ameliyatlar yapma, dans sergileme, çalışanları zararlı çevrelerden koruma ve daha birçok aktiviteyi yapay zekâ ile sağlayabiliyor.

Siber güvenlikte yapay zekâ

Yapay zekâ var olan sistemlerin içinde olabilecek herhangi bir olağandışı aktiviteyi anında tespit edip çalışanları mümkün olan en kısa sürede uyarabilir. Ayrıca bilgisayar korsanları ve sahtekarlarının sisteme girişini de daha da zor kılıyor. Yapay zekâ akıllı kod analizi ve konfigürasyon analizi ile siber güvenliği zenginleştiriyor.

Bilgisayar görüsünde yapay zekâ

Yapay zekânın bilgisayar görüsüne entegre edilmesi var olan bilgisayar sistemlerini akıllı bilgisayarlara dönüştürdü. Nasıl mı? İnsan duruş ve hareketini analiz ederek; insanları- araçları veri toplayıp güvenlik güçleri için izleyerek; videoları analiz ederek; ihtiyaç dahilinde yüz tanımayı kullanarak; ve hastalıklar ya otonom araçlar için objeleri tanımlayarak.

IT’de yapay zekâ

Yapay zekâ IT’de gizli verileri olası tehditler ve veri ihlallerine karşı en üst düzeyde korumak, yazılım hatalarının üstesinden gelip yazılımcılara yardımcı olmak, sıkıcı ve tekrarlayan görevleri üstlenmek, karmaşık problemleri tahmin edip tanımlamak, hiçbir insan müdahalesi olmadan daha çok fayda sağlamak ve ürünler ile servislerin kalitesinden emin olmada en üst düzey güvenliği sağlamak gibi birçok yerde kullanılıyor.

IoT’ta yapay zekâ 

Yapay zekânın IoT’ye uygulanması akıllı cihazların veriyi analiz etmesi ve insan müdahalesi olmadan toplanan veriye bakarak etkili, akıllı kararlar vermesini sağlıyor. Ayrıca hedef kitlenin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için performansı artırmak ve sistemleri optimize etmek için de kullanılıyor. (Kaynak: Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi-TRAI)

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et