Türkiye enerji sektöründe en önemli oyunculardan Enerya, 12-13 Ekim 2015 tarihlerinde Konya’da altıncısı düzenlenen, elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG sektör devlerinin katıldığı Türkiye Enerji Zirvesi’nde doğal gaz, elektrik ve yenilenebilir enerji alanlarındaki faaliyetlerini ve yeniliklerini paylaştı.
Türkiye’nin 2. en yaygın özel doğal gaz dağıtım şirketi olarak, 11 yıldır Konya, Antalya, Karaman, Ereğli, Erzincan, Denizli, Aydın, Aksaray, Çorum, Niğde ve Nevşehir illerinin doğal gaz dağıtımını ve altyapı faaliyetlerini yürüten Enerya, “6. Türkiye Enerji Zirvesi”nde enerji sektöründe iş gücü ve kariyer konusunda tecrübelerini sektör ile paylaştı.
“Sektör hızlı ve hırslı büyüyor”
Enerya IK Direktörü Berna Tuncel Enerji Sektörü ve Kariyer konulu oturumda şu bilgileri verdi: “Türkiye Enerji sektörünün en hızlı ve hırslı büyüdüğü pazarlardan biri. Geçtiğimiz 10 yılda, enerji talep artışında OECD ülkeleri arasında ilk sırada, dünyada ise Çin’den sonra 2. sırada yer alıyor. Uzun bir zamandan beri istikrarlı bir büyüme trendi gösteren enerji sektöründeki firmalar, dünyanın en değerli ve yüksek cirosuna sahip firmalar olarak sık sık ilk 500 listelerinde kendilerine yer buluyorlar.
Ülkemizde ise özel sektör yatırımlarıyla beraber, 2023 yılına kadar ulaşılması hedeflenen yaklaşık 100 milyar dolarlık ekonomi büyüklüğünün lokomotifi olacak güce sahip. Enerji sektörü aynı zamanda regülatif, disiplini olan, belli bir mevzuata sahip, esnek ve uzmanlık isteyen bir sektör. Dolayısıyla bu sektörde kariyer yapmak için de belli yetkinliklere sahip olmak gerekiyor. İş performansı, başarılı sonuçları ve yetkin ekiplerin sürekliliğini sağlayabilmek bizler için öncelik olacak. Bu sebepledir ki, bundan sonraki 10 yıl için, bu dinamizmi, yeri geldiğinde esnekliği, yükselme ivmesini verimli yönetebilecek ‘kalifiye liderlere’ ihtiyacımız olacak.”
“Y Kuşağı’nın ilk tercihi değiliz”
Herhangi bir sektörde kariyer yaparken geçerli olan en önemli kuralın okurken deneyim kazanabilmek, çevre oluşturabilmek ve söz konusu sektörün hangi kolunda yer almak istediğine bilinçli bir şekilde karar verebilmek olduğunu belirten Tuncel, “Enerji sektöründe aranılan bir isim olabilmek için belki de bu kollardan her birinde belli bir süre görev yaparak deneyim kazanılması gerekebiliyor. Bunun yanında enerji sektöründe kariyer yapmak için biraz mobil olmak da gerekiyor.
Yani farklı şehirlerde çalışmaya razı olmak, seyahat edebilmek, bu iş ve hayat deneyimini kucaklayabilecek durumda olmak gerekiyor” diye konuştu. Enerji sektöründe genelde çok cazip olmayan bölgelerde, tercih edilmeyen sahalarda ve çok kritik bir operasyonun güvenliği için haftanın 7 günü çalışılabildiğinin altını çizen Tuncel, “Bu nedenle son dönemlerde tüm sektörlerin adeta gözünü diktiği ve ‘Y Kuşağı’ olarak da adlandırılan yeni jenerasyonun ilk tercihi olmadığımızı söyleyebiliriz. Bu da bizi yeni yeteneklerin keşfi, üzerinde yatırım yapılması ve enerji sektörüne yönlendirilmesi gibi noktalarda zorlayabiliyor” ifadelerini kullandı.
“Ayrılıklardan aynılıklar yaratmaya çalışıyoruz”
Dünyada enerji ihtiyacının her geçen gün arttığına, bundan sonraki 20 yıl da bu durumun böyle devam edeceğini hatırlatan Tuncel, “Özellikle önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarının hızla artacağını düşünüyoruz. Türkiye de yenilenebilir enerji alanında toplam büyüklüğün yüzde 5’ini temsil ediyor. Dolayısıyla aslında enerji sektörü gelecek vaat eden bir konumda. Dolayısıyla yıllarca saha için yaptığımız yatırımların karşılığını bundan sonraki 5 yılda, özellikle yenilenebilir enerji alanda göreceğiz.
Bu bahsettiğimiz dönemin bizimle çalışan profesyoneller için de çok canlı geçecek bir dönem olacağını öngörüyoruz. Bu durum yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Sık sık satın almaların, şirket evliliklerinin gerçekleştirildiği böylesi bir sektörde bu durum kariyer açısından ciddi bir fırsat. Çünkü bu yabancı ortaklıklar, şirket DNA’larının birleşmesini gerektiriyor. Yeni personeller, farklı davranış şekilleri, çalışma disiplinleri, prensipler bir araya geliyor. Ayrılıklardan aynılıklar yaratmaya çalışıyoruz.
Zira bu tip birleşmelerden sinerji doğduğu gibi, kültür karmaşaları da yaşanabiliyor. İşte bu noktada da başlangıçta ‘kalifiye lider’ diye isimlendirdiğimiz yetkin, etki alanı geniş, teknik anlamda deneyimli ama koçluk ve liderlik potansiyeli de yüksek olan profillere ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla farklı lokasyonlarda iş deneyimi kazanmaya hazır, sektör dinamiklerinden haberdar, son derece odaklanmış bir şekilde hangi firmanın nereye nasıl bir yatırım yapacağını takip eden ve bu gelişmelere ayak uydurabilecek genç profesyoneller için enerji sektöründe kariyer fırsatı daima olacak” şeklinde konuştu.