Merhaba değerli okurlarımız bu ay sizler için Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyonu Bölümü Mekatronik CNCDepartmanı Kıdemli Müdürü Hakan Aydın, Mitsubishi Electric Europe B.V Mekatronik CNC Bölümü Müdürü Atsuhiko Sanada ve Mitsubishi Electric Tayvan CNC Satış departmanı Genel Müdür Yardımcısı Hajime Wakimoto ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendilerine, Mekatronik CNC ve CNC sistemleri ile Sanayi 4.0 ilgili kafamızda oluşan soru işaretlerini ilettik. Bizleri aydınlattıkları için teşekkür ederiz. Şimdi sizleri bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1969 yılında Samsun’da doğdum. 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra eğitim hayatıma Almanya Karlsruhe Teknik Üniversitesi Elektroteknik bölümünde devam ettim. 1998 yılında o dönemde Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki fabrika otomasyonu distribütörü olan GTS firmasında çalışma hayatıma başladım. Daha sonra bildiğiniz gibi Mitsubishi Electric distribütörü GTS’yi satın aldı ve 2012 yılından bu yana Türkiye’deki operasyonlarına kendi yapılanması ile Mitsubishi Electric Türkiye olarak devam ediyor. Ben de Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyonu Bölümü Mekatronik CNC Departmanı Kıdemli Müdürü olarak görev alıyorum.
Mitsubishi Electric Türkiye Mekatronik CNC Departmanı’nın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle global olarak markamız hakkında bilgi vermek gerekirse, Mitsubishi Electric’in dünyanın önde gelen makine üreticilerine CNC ürünleri ve çözümleri sağladığını söyleyebiliriz. Markamız, yüksek teknolojiye sahip CNC ürünleri ile başta otomotiv ve metal işleme sektörü olmak üzere bütün dünyada birçok sektörde standartları belirliyor. Hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde pazarın ve kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarını analiz ederek çalışıyor ve sektöre ileri teknolojide çözümler sunuyoruz.
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri çatısı altında bulunan Mekatronik CNC Departmanı olarak Türkiye’deki çalışmalarımızı ise iki ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi yurt dışından ithal edilen Mitsubishi Electric CNC ürünleriyle donatılmış CNC tezgâhlarına servis ve yedek parça hizmetleri sağlamak. İkincisi ise Türkiye’de faaliyet gösteren makine imalatçılarının ürettikleri CNC tezgâhları için gerekli Mitsubishi Electric donanımını sağlamak, proje çalışması yapmak ve devreye almak. Gerçekleştirdiğimiz tüm bu çalışmalar için bünyemizde çok ciddi bir mühendislik bölümü bulunuyor. Kadromuzu proje üreten mühendislik ekibi ve servis hizmetlerinden sorumlu ekip olarak ikiye ayırabiliriz. Servis hizmetimiz daha çok yurt dışından gelen makinelerle ilgileniyor. Özellikle Tayvan başta olmak üzere birçok ülkeden Türkiye’ye yılda bin adetten fazla Mitsubishi Electric kontrollü makine geliyor. Satış sonrası hizmetler en çok önem verdiğimiz konuların başında geldiğinden müşterilerimize mükemmel bir hizmet sunmayı hedefliyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda planlıyoruz.
Ürün gamınızdan bahseder misiniz?
Mitsubishi Electric Türkiye Mekatronik CNC Departmanı olarak ürün gamımızda; kontrol üniteleri, servo motorlar, sürücüler gibi ürünler yer alıyor. Bir CNC makinesinin üretilmesi, devreye alınması ve satış sonrası hizmetlerinin verilmesi dahil olmak üzere uçtan uca çözümler sunuyoruz. Temel olarak bizim ürün gamımıza uygun seçenekler CNC torna ve CNC işleme merkezleri olmasına rağmen, hareket kontrolü ya da bir parça üretimi söz konusu olduğunda özel makinelere de çözümler geliştiriyoruz.
Yeni ürünleriniz arasında yer alan ve Maktek Fuarı’nda da sergilediğiniz M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerinin öne çıkan özellikleri nelerdir?
Mitsubishi Electric’in yeni nesil CNC kontrol üniteleri M80 ve M800 serisi ile üretilen makineler Türkiye’ye gelmeye ve sektörde kullanılmaya başlandı. Sektör tarafından büyük bir beğeni ile karşılanan M80 ve M800 serisi CNC kontrol üniteleri, bir önceki seri olan M70 ve M700 serisi ile müthiş bir uyum içerisinde olduğundan bu yeni seriye geçiş yapacak müşteriler için herhangi bir uyumlaştırma çalışması ya da ekstra eğitim gerekmiyor. M80 ve M800 serisinin sunmuş olduğu 4. jenerasyon SSS (Super Smooth Surface), sezgisel kullanıma imkan tanıyan yeni arayüz gibi geliştirmeler üretim standartlarını bir üst seviyeye taşıdı. Yeni seri, 4. jenerasyon SSS kontrol ile daha hassas, daha hızlı ve daha verimli operasyon imkanı sunuyor. G05 P20000 ile daha yüksek önden okuma blok sayısı, dolayısı ile daha hızlı işleme süreleri ve daha hassas işleme yüzeyleri elde edilebiliyor. 3D program kontrolü ile operasyon öncesi parça çizimlerine bakılabiliyor, parçaların kesit görüntüleri alınabiliyor. Diğer taraftan grafiksel kılavuz yardımları ile çok daha kolay programlamaya imkan tanınıyor.
Oluşturulan makine programları USB’nin yanı sıra artık SD kartlarda da saklanabiliyor. Yeni seride, 8.4 inch, 10.4 inch, 15 inch ve 19 inch yüksek çözünürlüklü ekran seçenekleri mevcut olmakla birlikte 10.4 inch ve üzeri ekran tipleri için dokunmatik ekran standart olarak bulunuyor. Ayrıca bu fonksiyon isteğe bağlı olarak parametre değişikliği ile iptal edilebiliyor. Sade görüntüleme özelliği sayesinde, normal görünüm ekranından sade görünüm ekranına geçiş yapılarak uzaktan gözlemleme şansı elde edilebiliyor.
Yeni eklenen bir başka özellikle birlikte oluşan alarm, tüm ekranı kaplayacak şekilde görüntülenebiliyor. Böylece makine operatörü uzakta olduğu durumlarda da oluşan alarmı görebiliyor. Kullanıcı yetki seviyesi belirleme özelliğiyle, operatörlere üretimdeki rollerine göre ayrı ayrı erişim izni tanımlanarak insan kaynaklı hatalar minimize edilebiliyor. Ayrıca yeni seri, üretim yönetimleri sistemleri (MES) ile tam uyumlu şekilde çalışabiliyor.
Türkiye’nin makine sektörünü kısaca değerlendirir misiniz?
Türkiye gerek nüfus yoğunluğu ve genç iş gücü gerekse iş kalitesi anlamında Avrupa’da birçok ülkenin önünde yer alıyor. Makine sektörü ülkemizin lokomotif iş kollarından biri ve bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Dolayısıyla üretim kalitemizi daha iyi seviyelere taşımak için her türlü imkâna sahibiz. Sektörümüzün bu kaliteyi yukarıda tutarak büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Sektörümüzde genel olarak üreticilerin daha ekonomik, hızlı ve hassas üretim gerçekleştirmelerini sağlayacak ve bu sayede günümüzün rekabet koşullarında avantaj oluşturabilecek yeni nesil ürünlere ihtiyaç var. Pazardaki mevcut ürünler de bu özellikleri sağlamak için çalışıyor. İleri teknolojisi ile dikkat çeken Mitsubishi Electric, CNC konusunda da dünyanın önde gelen markalarından. Ürün gamımız pazarın her geçen gün hızla değişen ihtiyaçlarını karşılamaya hazır durumda.
Yüksek teknolojiye sahip inovatif ürünlerimiz, kaliteli servis ve yedek parça hizmetimiz, mühendislik bilgimiz ve know-how’ımız ile şekillendirdiğimiz özenli projelendirme çalışmalarımız ve büyük özen gösterdiğimiz satış sonrası hizmetlerimiz ile Türk sanayisinin hızla artan rekabet şartlarına uyum sağlamasına katkıda bulunmak için çalışıyoruz.
Önümüzdeki dönem hedeflerinizden bahseder misiniz?
Değişen dünya ile birlikte artık üretim hatları, karlılık ve verimlilik gibi kavramlar da farklılaşmış durumda. Günümüzde üretici firmalar daha geniş kitlelere ulaşmak için ilk olarak yapmış oldukları üretimi gözden geçirmek zorunda kalıyorlar. Mitsubishi Electric Türkiye Mekatronik CNC Departmanı olarak sunduğumuz yeni seri ürünlerimiz, sunduğu standart fonksiyonlar ile (optik haberleşme, yüksek hızlı ve yüksek hassasiyetli işleme, yüksek önden okuma sayıları, standart olarak sunulan data server fonksiyonu gibi) üretim süreçlerini çok daha verimli hale getirebiliyor. Dolayısıyla CNC kullanıcıları, ulaşılması sadece daha ekonomik, daha hızlı ve daha hassas üretimler ile mümkün olan bu hedeflere ulaşmak için yeni seri ürünlerimizi tercih edebilirler.
Biz de bu doğrultuda ürünlerimizi tanıtmak ve yaygınlaşmasını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte en önemli gündem maddelerimizden biri de Sanayi 4.0 olacak. Bu yeni endüstri evresini, kısaca mevcut sanayinin bilgisayarlaştırma yönünde teşvik edilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması projesi olarak tanımlayabiliriz.
Yeni endüstri evresine Mitsubishi Electric’in yanıtı ise e-F@ctory konsepti, yani dijital fabrikalar. Bu süreçte, makineler çevrelerinde olup bitenleri anlayabilecek ve birbirleriyle internet protokolleri aracılığı ile iletişim kurabilecekler. e-F@ctory 2025’e kadar olan sürede bizim yapıtaşımız olacak ve ürünlerimiz bu konseptin altında yer alacak. Küresel ölçekte öncü bir yeşil şirket olma yolunda ilerleyen Mitsubishi Electric, ileri teknolojisini topluma katkıda bulunmak için kullanıyor. Mitsubishi Electric, çevre yönetimi konusundaki tutumunu ifade eden “Eco Changes” yani “Eko Değişim” ilkesi çerçevesinde, yaşadığımız dünyayı ve çevreyi daha iyi, daha yeşil ve daha sürdürülebilir hale getirmek için çabalıyor.
Yüksek teknoloji CNC ürünlerimiz, kullanıldıkları makinelerde verimliliği arttırarak ve işletme maliyetlerini düşürerek eko değişimin bir parçası olmaya devam ediyor. Köklü inovasyon mirasımız ve bilgi birikimimizin yanı sıra üstün teknolojiye sahip, enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayiye katma değer sağlamayı hedefliyoruz.
Yeni Geliştirilen CNC Sistemleri İle Daha Hızlı ve Daha Esnek Ürünler
Röportajımızda Mitsubishi Electric Europe B.V Mekatronik CNC Bölümü Müdürü Atsuhiko Sanada ile devam ediyoruz.
CNC sektörünün Avrupa’daki mevcut durumunu değerlendirir misiniz? Sektörle ilgili gelecek beklentileriniz ve bu doğrultuda Mitsubishi Electric Europe Mekatronik CNC Departmanı olarak hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Küresel ekonominin büyümesinde görülen yavaşlamaya karşın, Avrupa makine ve takım tezgahları sektörü 2015 yılını pozitif bir büyüme rakamıyla tamamladı. Avrupa’da makine ve takım tezgahları üretimi yaklaşık %5 oranında büyüme kaydetti. Avrupa’daki ekonomik aktivite istikrara işaret ediyor ve büyüme daha ziyade güçlü tüketici harcamalarından kaynaklanıyor. Çin hükümetinin şu ana kadar ekonomiyi daha tüketim bazlı bir büyümeye doğru dönüştürme kabiliyetini nispeten sorunsuz bir şekilde sergilediğini dikkate alacak olursak, Avrupa makine ve takım tezgahları ihracatının bu yıl da parlak geçeceğini söyleyebiliriz. Makine ve takım tezgahları ihracatının 2016’da 19,0 milyar Euro’ya çıkması öngörülüyor. Mitsubishi Electric CNC Bölümü olarak biz, Doğu Avrupa, CIS ülkeleri ve Türkiye’deki faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürmeyi hedefliyoruz. Çünkü bu ülkelerin gelecekteki potansiyeline ve makine takım tezgahlarına yönelik taleplerine olan inancımız tam.
Mitsubishi Electric Europe Mekatronik CNC Departmanı olarak, Avrupa pazarına CNC sistemleriyle ilgili neler sağlıyorsunuz?
Otomasyon ve Mekatronik sistemlerinden küresel piyasanın liderlerinden biri olan Mitsubishi Electric olarak, doğru CNC sisteminin seçilmesinden, mühendislik ve satış sonrası hizmetlerine ve müşterilerimizin küresel ihracatlarını desteklemeye yönelik servis desteğine kadar her şeyi müşterilerimize tek elden sunabiliyoruz.
Hedefimiz sadece ürün satmak değil. Mitsubishi Electric CNC Bölümü olarak, müşterilerimizle yakın ilişkiler kurarak dört koldan onları destekliyor ve birlikte büyümeyi hedefliyoruz.
Mitsubishi Electric olarak CNC sektöründe hangi yönlerinizle farklılaşıyor, neden tercih ediliyorsunuz?
Daha önce ifade ettiğim gibi, müşterilerimizle ilişkilerimiz bizim için her şeyden daha önemli. Güvene dayalı ve uzun soluklu ilişkilerimiz sayesinde, müşterilerimizin mümkün olan en iyi makine takım tezgahları sistemini oluşturmalarına yardımcı olabiliyoruz. Öte yandan, yeni M8 CNC serimizle, CNC müşterilerine örneğin dünyanın en hızlı sürücü sistemlerinden birini sunarak daha fazla katma değer sağlayabiliyoruz. Yeni geliştirdiğimiz CNC sistemlerine özel CPU ve yeni M800 19” multi dokunmatik ekranımız sayesinde, müşterilerimiz de kendi müşterilerine daha hızlı ve daha esnek ürün sağlayabiliyorlar.
Türkiye’de CNC sektörünün geldiği noktayı Avrupa ile kıyasladığınızda nasıl bir tablo çizebilirsiniz?
Türkiye’de dikkate alınması gereken önemli bir konu, işlerin Almanya gibi pazarlara kıyasla muhtemelen daha kişisel bir niteliğinin olması. İyi bir işletmenin anahtarı güvene dayalı ve müşteri memnuniyetini hedefleyen ilişkilerden geçiyor ve bu da Mitsubishi Electric CNC Bölümü’nün temel iş vizyonuna bire bir uygun bir anlayış. Türkiye’de CNC sektörü, Avrupa’nın en büyük 6’ncı makine üreticisi olarak ürünlerini tüm dünyada yaklaşık 170 ülkeye ihraç ediyor.
Tayvan’ın İhracat Yaptığı Ülkeler Arasında, Çin ve ABD’nin Ardından Üçüncü Sırada Türkiye Yer Alıyor
Röportajımızda Mitsubishi Electric Tayvan CNC Satış departmanı Genel Müdür Yardımcısı Hajime Wakimoto ile devam ediyoruz.
CNC sektörünün Tayvan’daki mevcut durumunu değerlendirir misiniz? Sektörle ilgili gelecek beklentileriniz ve bu doğrultuda Mitsubishi Electric Tayvan olarak hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Bugün Tayvan’da CNC sektöründeki pazar payımız ile ikinci sırada yer alıyoruz ve payımızı daha da büyütme hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mitsubishi Electric CNC markasını güçlendirmek üzere, Türkiye başta olmak üzere global işbirliklerimizi artırıyoruz. Gelecekte Tayvan’daki Mitsubishi Electric CNC üretiminin daha da gelişmesi için üç önemli çalışmamız bulunuyor. İlk olarak; 2015 senesinde satışına başladığımız M8 serisinin yaygınlaştırılması ve bugüne kadar kullanım kapasitesi düşük olan Mitsubishi Electric CNC torna tezgahı alanlarının geliştirilmesi için çalışıyoruz. İkinci çalışmamız; Tayvan’daki tezgah makine üreticilerinin yönettiği makine farklılaştırma çalışmalarının desteklenmesini içeriyor.
Tayvan’daki tezgah üreticileri, bir yandan Japonya ve Avrupa’daki gelişmiş ülkelerle rekabet ederken öte yandan Çinli tezgah üreticilerinin piyasaya girmesiyle ağır rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürüyor. Bu durumun çözümü olarak makinelere diğer firmalarda olmayan fonksiyonların yüklenmesi daha da önemli hale geliyor. Üçüncü çalışmamız ise Mitsubishi Electric’in ürünlerinin ve servislerinin kapsamının, Mitsubishi Electric CNC’nin tercih edilmesi ile elde edilecek avantajların çok iyi anlatılmasını kapsıyor. Bu üç yaklaşımla Mitsubishi Electric CNC’yi yaygınlaştırarak pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz.
Türkiye CNC pazarının geldiği nokta ve potansiyeli hakkındaki görüşlerinizi paylaşır mısınız? Türkiye, Mitsubishi Electric Tayvan için neden önemli?
Tayvan’ın ihracat yaptığı ülkeler arasında, Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sırada Türkiye yer alıyor. Özellikle Afrika, Ortadoğu, Avrupa ülkelerine yakın olan Türkiye çok önemli bir konumda bulunuyor. Yakın gelecekte özellikle pazar payımızın düşük olduğu alanlara yoğunlaşacağız ve Türkiye’deki büyüme hedefimize bağlı olarak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.
Varsa eklemek istedikleriniz…
Mitsubishi Electric Tayvan olarak Türkiye’ye çok önem veriyoruz ve bundan sonra da Mitsubishi Electric Türkiye ile daha sıkı bir işbirliği içinde çalışmalarımızı devam ettirmeyi amaçlıyoruz.