Redüktörler ve Bakım
Küreselleşen dünyada rekabet tüm sanayi kollarında en üstdüzeye çıkmıştır. Verimli, kesintisiz, yalın imalat planlı lojistik ilebirlikte firmaların rekabet gücünü arttıran faktörlerdir. Dolayısıyla işletmeler üretim performanslarını sistematik bir şekilde arttırarak rekabet güçlerini arttırmaya çalışmaktadır. Günümüz yoğun rekabet ortamında beklenmedik zamanlar da beklenmedik arızalar üretimde duruşların meydana gelmesine, önemli maddi kayıplara sebep olmaktadır.
İşletmelerin problemsiz çalışmaları insan faktörünün yanısıra makine parkına bağlıdır. Daha doğrusu makineler insanlara nazaran çok daha tahmin edilebilirler. Makinelerin verimli ve kesintisiz çalışması için belirli periyotlar da kontrol edilmeleri, potansiyel arızalar erkenden tespit edilmelive yapılacak planlı duruşlarda onarılmaları gerekmektedir. İşletmelerin zamansız duruşlardan ve maddi kayıplardan kaçına bilmeleri için de mutlaka makinelerin tiplerine, çalışma şartlarına ve çalışma sürelerine bağlı olarak günlük, haftalık, aylık ve yıllık gibi belirlenen süre aralıkların da bakıma alınmaları gerekmektedir.
Kuşkusuz ki sanayide kullanılan makine uygulamalarının büyük bir bölümünde redüktörler kritik öneme sahiptir. Hidrolik sistemler dışında redüktör kullanılmayan makine yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte redüktörler ekseriyetle makinaların elektriksel donanımları ile mekanik organları birbirine bağlayan bölümlerde yer alır ve arızalanmaları durumunda sistemin tamamının durmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla problemsiz çalışmaları üretim verimliliği açısından hayati öneme sahiptir ve mutlaka belirli aralıklar ile bakıma ihtiyaç duyarlar.
İ-Mak Redüktör Varyatör A.Ş. 40 yılı aşkın süredir sanayinin redüktör ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bununla birlikte satış öncesi projelendirme ve satış sonrası periyodik bakım hizmeti de sunmaktadır. Bu bağlamda uzun yıllardır elde ettiği tecrübe doğrultsun da ürünlerinin ve piyasadaki diğer redüktörlerin arıza sebeplerini grafiksel olarak ifade edecek olursak;
Grafikten de anlaşılacağı gibi montaj sırasında veya şeklinde yapılan hatalar ve yanlış ürün seçiminden kaynaklanan hataların yanısıra redüktör arızalarının en önemli sebebidir bakım eksikliğidir. Aslında yapıolarak çok karmaşık sistemler olmaması sebebiyle redüktörlerin bakım istememesi gibi yanlış bir kanı vardır. Aksine elektrik motorlarından alınan gücü aktaran,hareketli parçalar içeren, makinenin en çok zorlanan kısımlarından biridir.Dolayısıyla mutlaka periyodik bakım yapılması gerekir.
Redüktörlerde arızalanmaya sebep olan bakım eksikliklerini ele alacak olursak:
Yağ
Bakım eksikliği öncelikle hareketli parçaların arızalanmasına sebep olmaktadır. Bunları rulmanlar, yağ keçeleri ve dişliler olarak düşünebiliriz. Redüktör bilindiği gibi içi yağ dolu dişli kutularıdır,dolayısıyla yağ redüktörün sağlıklı çalışması için hayati öneme sahiptir.Redüktör imalatçılarının tavsiye ettiği yağları kullanmak ve tavsiye edilensıklıkla uygun viskozite değerlerinde yağlar ile değişim gerçekleştirmek arızaları engelleyecektir.
İ-Mak Redüktör standart yağ olarak Mobil SHC gear 220model VG220 viskoziteli EP katkılı yağ kullanmaktadır. Parafinik esaslı bazyağlara, pas ve aşınma önleyici, aşıra basınca dayanıklı özel paket katık eklenerek hazırlanan yağlar, ağır ve yüksek devirlerde meydana gelen aşırı basınç altında kalın yağ filmi oluşturarak aşınmayı engeller ve rutubetle birlikte oluşan asitleri nötralize ederek pas ve korozyonu engeller. Bu tip dişli yağı dışındaki yağları kullanmak saydığımız olumsuzluklara karşı koruma sağlamayacak ve arızalara sebep olacaktır.
Redüktörlerde ilk yağ değişimi, ürün kullanılmaya başladıktan sonraki 500-600 saat sonrasında yapılmalıdır, bundan sonraki her yağ değişimi 5000-6000 saatlik periyotlarda yapılmalıdır.
Yağ Keçeleri
Redüktör içerisinde bulunan yağın mil, kovan gibi hareketli bölgelerde dış ortama sızması engelleyen aynı zamanda dış ortamda bulunan partiküllerinde redüktör içerisine girmesini engelleyen parçadır. Çok pürüzsüz işlenmiş yüzeylere uygulanması gereken keçeler, yaptığı iş itibari ile oldukça hassas yapıdadırlar dolayısıyla montaj esnasında uygulanırken ya da bakım esnasında değiştirilirken dikkat edilmesi gerekir.
Yağ keçelerinin yanlış uygulanması ya da yanlış seçilmesi durumunda yağ kaçaklarına sebep olmaktadır. Yağ kaçakları da redüktörlerin arızalanmasına sebep olan başlıca sebeptir.
Yağ keçeleri uygulanan yüzeyin taşlanmış olması gerekmektedir. Uygun redüktör seçimi yapılmış olması şartıyla 2 senede birdeğiştirilmeleri gerekmektedir.
Rulman
Redüktörün en kritik parçalarından biri olan rulmanlar,dişlilerden gelen bileşke kuvvetler hesaplanarak seçilmektedir. İmalat aşamasında İ-Mak Redüktör piyasada kolay bulunabilen ölçüleri kullanmayı tercihetmektedir. Redüktör tipine ve kullanıldıkları eksene bağlı olarak tipleri veölçüleri değişiklik göstermektedir. Arızalanmaları durumunda bulundukları eksendeki dişlileri bozmaktadır.
Rulmanlar redüktör içerisindeki sıvı yağ ile yağlanmaları sebebiyle ve her iki tarafı da açık rulmanlar kullanılabilir, bununlar birlikte redüktör içerisindeki rulmanların en büyük düşmanı yağsız çalışmasıdır.Bilyaların ve bilya yataklarının aşınmasına sebep olur.
Rulmanların uygun redüktör seçimi yapılmış ise 2 senelik periyotlarda değişimi gerekmektedir.
Redüktörler genellikle lamel grafitli gri dökme demir malzemeden dökülmüş gövdelerden yapılırlar, yapı itibari ile vibrasyon sönümleme özelliği ile ön plana çıkarlar. Dişli malzemesi olarak da AISI 8620Sementasyon çeliği kullanılır. Gövde ve dişliler kullanım şartlarına ve bakım kalitelerine bağlı olarak 20 senelik servis sürelerinin üzerine çıkabilirler.
İ-Mak Redüktör