Connect with us

Motorlar

Tambur motorlarına dair tüm sorular ve yanıtlar

Published

on

Tambur motoru nedir?

Van der Graaf tambur motoru, konveyörlerde kauçuk, PVC, poliüretan ya da modüler plastik kayışla sürüş sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış güç aktarım bileşenidir. Konvansiyonel konveyör sürüş bileşenleri, elektrik motoru, redüktör, makara (ya da zincir), rulman blokları ve rulmanlar, tüm sistemi bünyesinde barındıran tambur motorlarıyla değiştirilir. Tambut motorunun dış milleri kördür (dönmezler), dolayısıyla kurulum, millerin çerçeveye yerleştirilmesiyle kolay bir şekilde yapılabilir. Elektrik, mil ucuna monte edilen ağır iş terminal kutusu yoluyla kontak halkası ya da fırça ya da IP67 bilzeikli salmastrası kullanılmaksızın statöre doğrudan iletilir. Tambur motorunun tamamının sızdırmazlığı, yüksek basınca uygun en az IP66 ile sağlanır.  Van der Graaf tambur motorları ayrıca, IP68 ile, sürekli daldırma işlemlerinde kullanılabilirler.

Bakım nasıl gerçekleştirilir?

Van der Graaf tambur motorları fabrikada 50.000 saat kullanıma (10 saat/gün x 13 yıl) uygun yüksek kalite yağ ile doldurulurlar. Yağ, (konveyör tasarımı sayesinde) konveyörden tambur ayrılmaksızın kolaylıkla değiştirilebilir. Başka bir bakım gerekmez.

Van der Graaf tambur motoru invertörde çalıştırılabilir mi?

Tambur motorunun soğutulması sebebiyle, invertör / sürücüde düşük hızlar/frekanslar ile çalıştırma, tambur motorunda akım oranı indirgemesinin genellikle gerekmediği anlamına gelir. Belirli ağır uygulamalarda, invertörün bazen yol açabileceği ani gerilim yükselmelerine karşı daha iyi koruma sağlamak için kuantum kaplamalı özel sarım tellerin kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir. Hız aralığı 20 ile 80 Hz arasındadır (4 kutuplu motorlar).

Van der Graaf tambur motoru geri döndürülebilir mi?

Tüm Van der Graaf motorları saat yönünde ya da saatin tersi yönünde çalışacak şekilde tasarlanmışlardır. İsteğe göre fren eklenmesi mümkündür. 

Hangi uzunluklarda bulunurlar?

Uygulamaya ve tambur motoruna uygulanacak kayış gerilimi / yük miktarına bağlı olarak değişir. Şu anda 3.5 metre uzunluğa kadar imal edilmiş tambur motorları mevcuttur. Çizelgelerde gösterilen minimum uzunluklarsa indirgenemezler.

Van der Graaf tambur motorları 24V DC ile çalışırlar mı?

TM138 (138 dia) temel alınarak, 24V DC ile çalışmaları için tasarlanmış tambur motoru serisi mevcuttur. 0.75 kW maksimum güce çıkabilmektedirler. Bu motorlar, yüksek torklu uygulamalar ve paralel sarımlı DC motorlarla kullanım için tasarlanmışlardır. Değişken hızlarda versiyonlar mevcuttur.

Van der Graaf tambur motorları kaplanabilir mi?

Kaplama, kayış altı ile tambur motoru arasında daha fazla “tutuş” sağlamak üzere genellikle ıslak uygulamalarda kullanılır. Daha büyük tambur motorlarında, gücün kayışlara verimli bir şekilde aktarılmasını her zaman güvence altına alır. 

Van der Graaf, tambur çapına ve kurulu güce bağlı olarak çeşitli kaplama tipleri (Kauçuk, nitril, poliüretan ve seramik) temin edebilmektedir. 

Dünya standartları geçerli midir?

Van der Graaf tambur motorları CE standartlarındadır; aynı zamanda UL, CSA C US ve USDA standartları da mevcuttur.

Tamburlar aynı zamanda Atex Bölge 22 sertifikasına sahiptir.

Tüm Dünya’da kullanılan gerilimler / frekanslar geçerli midir?

Van der Graaf, tüm Dünya’da herhangi bir ülkede kullanıma uygun imalat gerçekleştirmektedir.

Problem ortaya çıkarsa nasıl bir yol izlenir?

TM100’den TM620’ye tüm Van der Graaf tambur motorları tasarımlarında bakıma uygun olarak balatalı uç kapakları barındırırlar. Olasılık az olmakla birlikte bir problem ortaya çıktığında yerel mühendislik ya da elektrik firmalarımızın çoğu tamburu hemen onarabilirler. En özel parçalar, örneğin dişliler vb., genellikle 24- 48 saat içinde ulaştırılırlar.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Elektrik Motorları

IE4 Super Premium Omec AC Motorları ile çok yönlü verimlilik

Published

on

By

Omec IE4 Super Premium AC Motorlarımızın kullanıcılarına sanayide sağladığı avantajlar, uygulama alanları ve yatırım amortisman süreleri.

Günümüzde IEC 60034-2-1:200 EU Regülasyonu’nun tanımlayıp belirttiği en yüksek verimlilik sınıfı olan IE3 verimlilik sınıfının bir seviye daha üzerine çıkıp, motor mil (gövde büyüklüğü) yüksekliğinde herhangi bir farklı dizayna gitmeden IE4 Super Premium verimlilikte AC motor üretimini gerçekleştirmiş ve sanayinin hizmetine hazır hale getirmiş olan Omec, bu imalat planını gerçekleştirirken motor mil yüksekliğinde herhangi bir değişikliğe gitmemiştir. Bu sayede müşteriler, işletmelerindeki eski dizayn elektrik motorunu söküp yerine IE4 motoru takarken herhangi bir mecburi ayar yapmak zorunda kalmazlar. IE4 Super Premium Omec AC Motorları, bundan önceki IE1, IE2 ve IE3’ün tüm verimlilik kategorilerindeki üretim çeşitliliğine ve teknik detaylara aynen sahiptir. Gövde yapıları, gövde malzemeleri, motor aksesuarları vb. tüm teknik detaylar, IE4 sınıfı AC motorlarda da aynen sağlanabilmektedir. 

Tıpkı IE3 Süper Yüksek Verimli Omec AC Motorlar’da olduğu gibi, IE4 motorlarımızda da alüminyum ve dökme demir gövde yapılarında tüm serilerde üretimlerimiz mevcut olacaktır. Sanayinin bütün kollarındaki tüm uygulamalara cevap verebilecek niteliklerde, sağlam yapılı, sahadaki en zorlu ortamlara uyum sağlayabilen, en düşük seviyedeki enerji tüketim değerleri ile müşterilerimizin uygulamalarına tam çözüm sunacaktır. Bu doğrultuda, rakiplerinden daha düşük seviyelerdeki enerji tüketimi, müşterilerimize çok ciddi enerji tasarruflarını çok kısa amortisman sürelerinde sağlarken, düşük CO2 emisyonlarından dolayı da çevremizin büyük ölçeklerde korunmasını sağlamış olup doğaya da hizmet edecektir.

Modern üretim teknolojileri: IE4 Super Premium Omec AC Motorları ailesi

Omec’in uyguladığı modern üretim teknolojilerinin etkisiyle geliştirilen IE4 Super Premium Omec Alçak Gerilim AC Motorları ile uygulamalarda elde edilecek büyük enerji tasarrufları, düşük işletme giderleri ve bu doğrultudaki arıza-bakım aralıklarının azaltılması; endüstrinin tüm kollarında yer alan müşterilerimizin kendi alanlarındaki rekabet güçlerini artıracaktır. Omec, uyguladığı bu üstün teknolojiyle müşterilerinin kendi alanlarındaki rekabet gücünü artırmakta ve müşterilerini teknolojik olarak desteklemektedir. Çok basit bir temel anlatım ile söylenebilir ki: Standart bir IE1 verimli motor ile kıyaslandığında IE4 motorlarımız %14’e varan değerlerde daha yüksek enerji tasarruf oranları sağlamaktadır. Bu çok çarpıcı bir orandır. Bu anlamda elde edilen tasarrufla elektrik motorlarının ilk yatırım maliyetlerinin amortismanı yalnızca 6 ay gibi kısa bir zaman içinde sağlanabilmektedir. 

Müşterilerimiz kendi işletmelerindeki motorların tüketimini hesap edebilirler. Pompa, fan, kompresör, konveyör bant, elevatör, kırıcı, değirmen, vinç ve benzeri uygulamalarındaki elektrik motorlarının günlük çalışma saatlerini ve plaka bilgilerini dikkate aldıklarında, ne miktarda enerji tüketiminde bulunduklarını kolayca hesap edebilmektedirler. Mukayese araştırmasına gittiklerinde; Omec IE4 Super Premium Elektrik Motorları’nı aynı koşullarda uyguladıklarında bununla ilgili yatırım maliyetini, tasarruf maksatlı ilk yatırım maliyetinin geri dönüş sürelerini hesap edebilmektedirler. 

IE1’den başlayıp IE4’e varan Omec AC Motor serüveni

IE4 Super Premium Omec AC Motorları temelde alüminyum gövde (genel uygulamalar) ve dökme demir gövde (ağır koşul uygulamaları) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. IE1’den IE4’e varıncaya kadar tüm motor platformunda motor mil yüksekliği birbiri ile tamamen aynıdır. Bu sayede sanayideki kullanıcı, tesisindeki eski motorları IE3 veya IE4 Super Premium Omec AC motorları ile değiştirirken herhangi bir mekanik ayarlamada bulunma mecburiyetinde değildir. IE4 AC motorlarımız diğer tüm ailedeki Omec AC Motorları’nda olduğu gibi hem şebeke üzerinden hem de inverter üzerinden çalışmaya uygun tasarımda imal edilmektedir. Bu yine sanayideki müşterilerimize hem büyük bir esneklik hem de yatırımda finansal tasarruf sağlamaktadır. IE1’den bir AC motor ile kıyaslandığında IE4 motor verimi %14’e varan oranlarda daha yüksektir. Aynı kıyaslamayı IE3 AC motor ile yaptığımızda, bu oran yaklaşık %3’e kadar çıkabilmektedir.

Omec bugün 315L gövdeye kadar IE4 super premium AC motorların üretimini yapıp tüm global pazarlara sağlayabilmektedir. İmalatı yapılmakta olan motor devirleri; 3000Rpm, 1500Rpm, 1000Rpm ve 750Rpm şeklindedir. Farklı ülke şebeke gerilimi değerlerini düşünecek olursak, üretim aralığımız şu an için 230V – 690V aralığındadır. İmalat planımız evrensel tüm motor yapı inşa şekillerini kapsamaktadır. Standart koruma sınıfımız IP55 olup, istenildiğinde IP65 ve IP56 gibi özel koruma sınıfları da sağlanabilmektedir. Motor sargı yalıtım sınıfımız F iken, ısınma sınıfı B şeklindedir. Tüm modifikasyonlar ve aksesuarlar Omec’in diğer motor serilerindeki gibi aynı çeşitliliğe sahiptir. Örnek uygulamalar; fren tertibatı, encoder, cebri fan, izole rulman uygulamaları şeklindedir.

IE4 Super Premium Omec AC Motorların ilk bakışta kullanıcıya sağladığı ana faydalar

IE4 Super Premium Omec AC Motorlarımızın sanayimize sağlayacağı çok ciddi somut avantajlar söz konusudur. Bunların en önemlisi, müşterilerimizin işletmelerindeki iş makinesinin yüksek kalite ve mukavemete sahip Omec AC Motoru tarafından tahrik edilmesi ile eş zamanlı olarak işletmenin en yüksek tasarrufu elde ederken, asgaride enerji tüketimine gitmesidir. Bunun en kısa açıklaması şu şekilde olabilir: İşletmenin en kaliteli ürünü, en düşük tüketim ile üretmesi.

Omec sanayiye sağladığı IE4 Super Premium AC motorları ile müşterilerine kendi alanlarında en rekabet edici faktörleri; sağlayacağı enerji tasarrufu ile sunmaktadır. Bunu, dünyanın en yüksek kalite seviyesinde tasarlayıp ürettiği elektrik motorları ile müşterilerine arızasız, sorunsuz ve sürekli bir çalışma rejimini sağlayarak gerçekleştirmektedir. Bu etkenin müşteri tarafındaki görüntüsü; sorunsuz, arızasız çalışma, azalan bakım ve işletme giderleri, elde edilen ciddi enerji tasarrufu ve nihayetinde kazanılan büyük başarılardır. 

Continue Reading

Elektrik Motorları

Kusursuz makine üreticilerinin tercihi STÖBER, Lean Motor ile enerji verimliliğinde devrim yapıyor

Published

on

By

Redüktörden servo motor sürücüsüne kadar tüm sistemin tek tedarikçisi olan ve sektörde arızalanmayan ürünleriyle tanınan STÖBER, asenkron motor ve servo motor arasında konumlandırdığı Lean Motor ile enerji ve iş verimliliğinde devrim yapıyor. %96’ya varan bir verimliliğe sahip Lean Motor, %40 oranında daha hafif ve daha küçük yapısı, IE5 sınıflandırması ile daha fazla enerji verimliliği sunan kompakt tasarımıyla verimlilik isteyen işletmelere çok daha fazlasını sunuyor. STÖBER Türkiye Direktörü Alper Turan, özellikle asenkron motor yerine Lean Motor kullanılmasını öneriyor.

WIN EURASIA Fuarı’nda özel bir röportaj gerçekleştirdiğimiz STÖBER Türkiye Direktörü Alper Turan, Güç Aktarım’ın sorularını yanıtlıyor.

Öncelikle sizi ve STÖBER’i tanıyabilir miyiz?

İsmim Alper Turan. 2014 yılından bu yana STÖBER Türkiye Direktörü olarak görev yapıyorum. Bir Alman markası olan STÖBER’in kuruluşu 1934 yılına dayanıyor. Firmamızın ürün gamı içerisinde redüktörlerden motor sürücülerine kadar geniş bir yelpazede tahrik ürünleri bulunuyor. Firma olarak özellikle redüktörlü servo motorlar ve sistemler konusunda iddialıyız. Tek tedarikçi olmak bizim için en önemli unsur ve bu kapsamda çalışıyoruz. Her şeyi, tüm sistemi tek bir tedarikçi olarak makine imalatçılarına sunuyoruz. 1934’ten bu yana gelişen teknolojimiz, arızalanmaz ürünler imal etme olanağı sağlıyor ve arızalanmaz ürünlerimiz, kusursuz makine üretmek isteyenler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. 

Redüktörlü motorlarımız gerçek redüktör entegreli motorlardır. Yani, motoru ve redüktörü kendimiz ürettiğimiz için motorun çıkış şaftını pinyon dişli şeklinde işleyebiliyoruz ve redüktörlerimiz güneş dişlisi olarak kullanılabiliyor. Böylece arada herhangi bir kaplin, motor adaptörü, flanş gibi parçalar kullanmadan motorun yapmış olduğu hareketi direkt redüktöre iletmiş oluyorsunuz. Bunun çok fazla avantajları var: Özellikle dinamik uygulamalarda kaplin esnemesi, sıyırması gibi problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Firma olarak bizim en büyük özelliğimiz tüm sisteme hakim olmamız. Örneğin, uygulamalarda motor sürücüsü sadece motorun bilgilerine hakimken, bizim motor sürücülerimiz redüktörlü motorun bilgilerine de sahip oluyor. Bu sayede otomasyoncular, programcılar aynı zamanda redüktör verilerini de elle girmek zorunda kalmıyor. Bu şekilde de hata oranı ortadan kalkmış oluyor.

Ürünlerinizin Türkiye’de tercih edildiği sektörler ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz?

Özellikle yurt dışına makine ihracatı yapmayı hedefleyen makine üreticileri bizi tercih ediyor. Örneğin; lazer bölümü, ağaç işleme, boru büküm, sac işleme gibi sürekliliği olan makine imalatçılarımızı ilk akla gelenler arasında söyleyebiliriz. Özellikle hattın durmasıyla üretim kaybının çok fazla yaşanacağı ve bundan dolayı üretimin durmamasının gerektiği uygulamalarda STÖBER tercih ediliyor. Ürünlerimizin arızalanmamak gibi bir özelliği olduğunu söyleyebilirim. Doğru hesaplanmış bir eksen ise ve bu hesap bizim tarafımızdan kontrol edilmişse, biz ürünlerimizin sonuna kadar arkasındayız. STÖBER olarak özellikle gerçekten kusursuz makine imalatı hedefleyen müşterilerimizi partnerimiz kapsamında değerlendiriyoruz.

Kullanıcının taleplerine göre özel çözümleriniz de mevcut. Bu çözümlerden bahsedebilir misiniz?

Örneğin müşterilerimizle çalışırken, bu işe ister ilk defa başlasınlar isterse de üst düzey mühendislik seviyesine sahip olsunlar, biz onlar adına eksenlerinin hesaplamalarını yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse, X ağırlıkta bir kütlesi olduğunu, bunu kaç metre/saniye hızla kremayer sistem üzerinde hareket ettirebileceğini soran; pinyon dişlisini, redüktörün kaç tahvilli olması gerektiği, motorunun kaç newton metrelik olması gerektiği gibi konularda yardım taleplerinde bulunan müşterilerimiz için eksenin mühendislik hesaplamalarını yaparak çözüm sunuyoruz. Yaptığımız hesaplamalarla müşterilerimizin ihtiyaçlarını analiz ediyor, taleplerine tam yanıtı sunabiliyoruz. STÖBER ürün gamı programın bilgisi dahilinde olduğu için kusursuz komponentleri seçip onlara yardımcı oluyoruz.

Redüktörlerde düşük boşluk konusu sektörde önemli bir yer kaplıyor. Redüktör tedarikçilerinin sıkça kullandıkları düşük boşluk ya da sıfır boşluk kavramını bizlere açıklayabilir misiniz? Sıfır boşluk gerçekten var mı?

Dişliler arasındaki boşluk, bizim arcmin, ‘yay x dakika’ olarak tabir ettiğimiz teknik bir kavram. Özellikle redüktör tipine göre değişiklik gösterse de düşük dişli boşluğu ya da sıfır dişli boşluğu mümkün. Örneğin, sikloid tip redüktörlerde biz oldukça düşük, hatta sıfır ya da sıfıra çok yakın dişli boşluğundan bahsedebiliriz; ama yağın bile dolaşabileceği bir alana ihtiyaç duyulan helis dişli ya da düz dişli redüktörlerde sıfır dişli boşluğu diye bir şey olamaz. Soru işaretleri olanlar için arcmin kavramını şöyle açıklayabilirim: 360 derece iç açısı olan bir çember düşünelim. Bu çemberin içerisinden 1 derecelik dilimi keselim ve bu 1 dereceyi de 60’a bölelim. Buradan da 60’ta 3’ünü aldığımız zaman 3 arcmin dişli boşluğuna sahip bir redüktör elde etmiş oluyoruz. Buradaki boşluğumuzun tanımını bu şekilde yapabiliriz. Mühendislerimizin de eksenlerinde kullanacakları boşluğu hesaplarlarken bu mantıkla yapmaları gerekmektedir.

STÖBER olarak ürünlerimizdeki dişli boşluğu, tam olarak kataloglarda yazdığı gibidir. Örneğin, STÖBER’den 3 arcminli bir redüktör aldınız; bu redüktörü bugün de ölçeksek, 8 ay sonra da ya da 8 yıl sonra da ölçeksek yine 3 arcmin çıkacaktır. Bu da ürünlerimizin kalitesiyle orantılıdır. STÖBER’in katalog verilerine %100 güvenebilirsiniz. 

STÖBER ürün yelpazesinde yer alan Lean Motor’dan bahsedebilir misiniz? Bu ürünün özellikleri ve avantajları nedir?

Asenkron motor ve servo motor arasında konumlandırdığımız bir modelimiz olan Lean Motor, özellikle enerji verimliliği ve iş verimliliği açısında devrim niteliğinde. %96’ya varan bir verimliliğe sahip bu motorları özellikle asenkron motor kullanıcılarına öneriyoruz çünkü asenkron motor kullanıcıları zaman zaman yüksek hızlara çıkma ihtiyacı duyuyorlar. Örneğin, frekans invertörü üzerinden Hertz’ini ayarlayarak 4 kutuplu 1460 devir nominal hızı olan motorları, zaman zaman 2250, 2500 devire kadar çıkardıkları uygulamalar oluyor. Bu uygulamalarda özellikle Hz ile oynamak yüksek akım ve yüksek ısıya neden olarak sürücü tarafında IGBT dediğimiz modülü etkiliyor. Aynı zamanda yükselen akım, motor sargıları üzerinde de etki yaratarak bunların da yanmasına sebep oluyor. Kısaca sistemi bozuyor. Bu nedenle asenkron motor yerine Lean Motor kullanılmasını öneriyoruz.

Fan ve enkoder bulunmayan Lean Motor, servo motor gövde yapısına sahip ve yüksek dış ortam sıcaklığında çalışabiliyor. Bunun yanı sıra ülkemizde ve dünyada asenkron motorlarda şu anda IE3 ve IE4 verimlilik sınıfı kullanılıyor. Sınıf yükselttiğinizde ise motorunuzun ağırlığı artıyor. Örneğin, IE3’ten IE4’e geçtiğinizde motorunuz ortalama %20 oranında büyüyor ve ağırlaşıyor. 5,5 Kw’lık bir asenkron motorun ağırlığı 55-60 kg arasındayken, aynı torklara sahip Lean Motor’un ağırlığı sadece 26 kg’dan oluşuyor. Öte yandan asenkron motorlarda hızlandırdıkça tork kaybedersiniz, Lean Motor’da tork kaybı yoktur. Kendisine ait sürücüsü olan, tek kabloyla haberleşebilen, çok çeşitli opsiyonları ve varyasyonları olan Lean Motor, verimlilik isteyen bir işletme için çok daha fazlasını sunar. STÖBER olarak; %40 oranında daha hafif, daha küçük ve IE5 sınıflandırması ile daha fazla enerji verimliliği sunan kompakt bir çözüm olan Lean Motor’un tercih edilmesini öneriyoruz.

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et