Connect with us

Redüktörler

Yılmaz Redüktör, komple çözüm için Tayland’daydı

Published

on

Özgür Biliz Yılmaz Redüktör Otomasyon Bl. Md.

Yılmaz Redüktör (YR) olarak Sürücü-Motor-Redüktör komple çözümlerimizin sadece yerli piyasa değil tüm dünyada beğeni görmesi, Yılmaz Redüktör Otomasyon Bölümü olarak çok doğru bir yola çıkmış olduğumuzu gösteriyor ve elbette bizleri mutlu ediyor. PLC ve HMI ürünlerinin de çok kısa bir süre içerisinde portföyümüze girecek olması, bu komple çözüm yapısının sınırlarını bir kez daha genişletmiş olacak. Umuyoruz ki bu sayede komple çözüm ve katma değerli tedarik konusunda bu faydayı ve mevcut başarı öyküsünü daha da ileri götüreceğiz…

Tayland’da eğitim seferberliği

Sürücü, motor ve redüktör konularının hepsini kapsayacak şekilde Tayland’da partnerimiz ve teknik kadrosuna seçim ve devreye alma gibi konularda teknik eğitimler verdik. Temelde vinç imalatı konusunda uzmanlığı olan partnerimiz ile yaptığımız çalışma, sadece vinç ve uygulamaları konusuyla alakalı olmayıp, endüstride karşımıza çıkan birçok başka uygulamayı da kapsıyordu.

Eğitim çalışmalarımız;

  • Beyaz tahta karşısında teorik eğitim
  • Demo seti üzerinde de pratik eğitim
  • Vinç üzerinde gerçek uygulama ve deneyler

olmak üzere birden çok kademeli olarak ve çoklukla ihtiyaca göre şekillendirilerek yapıldı.

Teknik konularda bilgi birikiminin aktarılması ve sayesinde yapılacak bir işin, kurgulanacak bir sistemin en başından doğru ürün ve teknik seçimler ile yapılması hayati önem taşımakla beraber esasında bir yandan da en ucuz çözümleri sunar. Çünkü, hatayı düzeltmek için yapılacak her şey genelde daha yüksek maliyetlidir. Bu bağlamda internet sitemizde bulunan (www.yr.com.tr) GST – redüktör seçim aracının kullanımından, eğer ihtiyaç varsa uygulamalarda sürücülerin nasıl seçileceğine kadar ve hatta sürücülerin kullanımı ile ilgili, özellikle değişken momentli diye tabir ettiğimiz fan/pompa yüklerinde karşımıza çıkması muhtemel ciddi enerji tasarrufunun hesabına kadar birçok konuya değinerek oldukça verimli bir çalışma yapabildik.

Yılmaz Redüktör vinç uygulaması

Motorların arkasında encoder olması sayesinde YE8000 cihazlarımızı kullanarak kapalı çevrim vektör kontrol (CLVC) uygulaması yaptık. Bu uygulamada, motordan gelen geribesleme sayesinde, asenkron motor ile sıfır hız – full tork çalışma mümkün olmaktadır. Bir nevi bunun ispatı mahiyetinde standart yüksek hız ve düşük hız kademeleri olmak üzere çift hızlı bir vinç yapmanın yanı sıra, aşağıdaki çalışma şartlarını da deneme imkânımız oldu:

Tüm denemeler vincin tam yükünde olmak üzere;

  • 1Hz ile yukarı aşağı çalışma
  • 1Hz ile yukarı aşağı çalışma
  • 01Hz ile yukarı aşağı çalışma ve nihayet
  • Sıfır hızda mekanik fren açık yükü havada tutma.

Elbette bu denemeleri yaptıktan sonra vinci normal çalışacağı yavaş hız (15Hz) ve hızlı çalışacağı 50Hz değerleri olmak üzere kademeli hız profilinde çalıştırdık.

Rampalar önemli…

Bilindiği üzere rampa süresi bir hızdan bir başka hıza nasıl bir ivme ile çıkılacağını belirler. Vinç uygulaması, özellikle yerçekimine karşı çalışan bir doğaya sahip olduğu için ağır şart olarak nitelendirdiğimiz ve ciddi frenleme ihtiyacı olan yük sınıfındadır. Genellikle vinç uygulamalarında gördüğümüz alışılagelmiş uygulama tek bir rampa süresi seti kullanımı şeklindedir. Yani bundan kastımız; hangi hızdan hangi hıza gidilmek istenirse istensin, sürücüde hep aynı rampa süresinin devrede olması şeklindedir. Vinç uygulamasında genellikle sert rampalar kullanılır. Bunun sebebi, özellikle yavaş hız kademesindeyken operatör butonu bıraktığında yük çabuk dursun ister. Çünkü, yavaş hız kademesi hassas bir şekilde yükü bir yere indirmek, bir nevi insan güdümlü pozisyonlama yapmak maksatlı kullanılır. Bu nedenle yavaş hız kademesindeyken ‘dur’ dendiğinde yükün çabuk durması istenir. Bunu yavaş hızda giden bir arabayı kırmızı ışığı görünce çizgiyi geçmeden durmak adına kıyasla sert fren yapmasına benzetebiliriz.

Ancak aynı sert rampa süresi hızlı hız kademesindeyken ‘dur’ deyince de devrede ise o zaman benzer bir benzetme ile; 5. viteste hızlı giden bir arabayı sert frenaj ile durdurmaya benzer ve bu mekanik sistem için esasında en konforlu durum değildir. Biz bu fiziksel kriterleri değerlendirerek uygulamaya şöyle bir farklı çalışma imkânı verecek şekilde sürücülerimizi ayarladık:

  • Hızlı hızdan dururken daha yavaş ve konforlu duruş rampa seti devrede olsun
  • Yavaş hızdan dururken ise kıyasla sert rampa seti devrede olsun ve böylece operatörün hassas konumlandırma çalışması sağlansın

Böylece, sistem zaten yavaş giderken duruşu daha hızlı sağladık ve kullanıcının ihtiyacı olan pozisyonlama hassasiyetini bozmamış olduk. Ancak öte yandan hızlı hızdan dururken de mekaniği yormayacak konforlu bir ivme ile duruş imkânı vermiş olduk.

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Redüktörler

Yılların eskitemediği Dişsan kalitesiyle 30 yıldır durmayan redüktör!

Published

on

By

Redüktör ve kaplin üretimindeki kalitesiyle pek çok endüstrinin yanı sıra, ağır sanayiye sunduğu çözümlerle zorlu uygulamaların kahramanı olan Dişsan Redüktör, sahada yılların eskitemediği ürünleriyle anılıyor. Demir-çelik sektöründe çalışan ve bugüne kadar herhangi bir tadilat işlemi görmeyen Dişsan Redüktör, tam 30 yıldır çalışıyor. Yarım asrı aşan üretim ve mühendislik birikimi, esnek proje ve imalat yapısı ile pek çok uygulama alanı için en verimli çözümleri tasarlayan ve üreten Dişsan Redüktör, kalitesiyle ağır sanayi sektörlerinin ve zorlu uygulamaların aranan markası olarak öne çıkıyor. Sahada arızalanmayan ürünleriyle anılan Dişsan’ın görselde yer alan redüktörü, montajının yapıldığı 1993 yılından bu yana ilk günkü performansıyla çalışıyor.

Dişsan Redüktör’ün demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren bir müşterisi için 30 yıl önce montajını yaptığı redüktör, yıllık periyodik bakımları dışında herhangi bir tadilat işlemi görmeden çalışmayı sürdürüyor. Dişsan Redüktör mühendisliği ve kalitesinin yanında, kullanıcının zamanında ve eksiksiz yaptığı bakımla ilk günkü performansını aratmayan ürün, yarı mamul hazırlama biriminde konveyör redüktörü olarak günlük ortalama 20 saat çalışmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili konuşan Dişsan Redüktör Satış Müdürü Servet Reyhanoğlu, “Dişsan Redüktör kurulduğu ilk günkü vizyonuyla ürün üretmeye devam etmektedir. 53 yılı geride bırakan bir işletme olarak sahada henüz ulaşamadığımız nice bu tarz hikayelerin olduğunu biliyoruz. Dişsan’ı bir dünya markası yapan bu anlayışı, bizden sonraki nesillere de aktararak yolumuza devam edeceğiz” diyor.

Continue Reading

Redüktörler

Ağır sanayide kalitesini kanıtlamış MOTOX / MOTOX-N Serisi motorlu redüktörler, sektöre hizmet etmeye devam ediyor

Published

on

By

Fazıl Rulmancılık Endüstriyel Ekipman A.Ş. sektörde 40 yılı aşkın tecrübesi ile ağır sanayi sektöründe güç aktarım sistemleri alanında hizmet veriyor. Motox / Motox-N Serisi redüktörlerde Türkiye yetkili bayisi ve çözüm merkezi pozisyonu ile hizmet alanını genişleterek devam eden Fazıl Rulmancılık; en zor çalışma şartlarında, kusursuz performans aranan noktalar için tasarlanmış Motox, Motox-N Serisi redüktörlerde orijinal yeni ürün, orijinal yedek parça temini ile birlikte bakım ve servis taleplerine de cevap veriyor.

MOTOX – MOTOX-N Serisi motorlu redüktörlerin üretim programını 2021 yılının mart ayı itibarıyla devralan STEINLEN ELEKTOMASCHIENBAU GBMH, ürün gamında bir değişiklik yapmadan üretimi sürdürüyor. MOTOX dişli motorlar, birçok olası kullanıma bağlı ortaya çıkan gereksinimleri karşılayabilecek kombinasyon ve çözümler içerir.

MOTOX portföyü, 0,09 ila 200kW güç aralığında dişli motorlar sunar. Tüm çalışma koşulları dikkate alındığında, enerji tasarrufu ve buna bağlı olarak CO2 emisyonlarının azaltılmasına ilişkin AB Yönetmeliği’nin spesifikasyonlarına sürekli olarak uyulur.

Bir MOTOX dişli motor satın alındığında; IEC 60034 uyarınca minimum verimliliklere dayalı ve 640/2009 sayılı AB düzenlemesine uygun olarak, her zaman premium verimlilikte (IE3) enerji tasarruflu bir motor kullanılacağı anlamına gelir. Buna ek olarak tüm 2 kademeli redüktörlü motorlar %96’nın üzerinde bir verimle karakterize edilerek; enerji tasarrufu ve sonuçta işletme maliyetlerini azaltmaya odaklanır. Tüm Motox- Motox-N Serisi redüktörler yüksek dikey yükleri karşılayabilmek için bir üst gövdeye çıkmadan aynı gövdede daha büyük mil çapları ile temin edilebilir.

Bu sayede daha uzun servis ömrü hizmete devam edebilir. Bu seçeneği en geniş alanda MOTOX / MOTOX-N Serisi motorlu redüktörler sunabilir.

https://www.fazilrulman.com.tr/

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et