Connect with us

Elektronik Sürücüler

Doğru karışımı elde etme

Published

on

 

Doğru karışımı elde etme: Boya Üreticisi, Eaton Değişken Frekanslı Sürücülerle Karıştırıcısının Verimliliğini Artırıyor

 

Boya üreticisi Dinova, üretimin durma riskini en aza indirmek ve bir arıza durumunda hızlı müdahaleyi garanti etmek için karıştırıcılarındaki değişken frekanslı sürücüleri bir Eaton çözümü ile değiştirdi. Entegre motor koruma rölesine sahip kompakt PowerXL DG1 sürücü, arıza kaynaklarını en aza indiriyor, mekanik rezonansın karıştırma bileşenini etkilemesini önlüyor ve gerilim/frekans eğrisini dinamik olarak minimumda tutarak motordaki enerji kaybını azaltıyor.

 

Dinova GmbH & Co. KG, ticari kullanıcılar için cila ve özel ürünlerin yanı sıra boya, vernik, alçı ve dekoratif kaplamalar üreten lider bir firma. Her yıl, Königsswinter, Almanya’daki fabrikadan 30.000 ton cephe boyası, emülsiyon ve alçı çıkıyor. 60 yıllık geçmişi olan ve 2000 yılından beri uluslararası şirket Meffert AG’nin bir parçası olan şirketin şu anda 100’ün üstünde çalışanı bulunuyor.

 

 

Emülsiyonların ve alçıların üretim sürecindeki en önemli adımı, formüle bağlı olarak 1.5 saat sürebilen karıştırma işlemidir. Çeşitli sıvı bileşenler birlikte yavaşça karıştırılır. Karıştırma hızı daha sonra dolgu maddeleri ve pigmentler eklendiğinde artar. Bu dispersiyon işleminden sonra, bağlayıcı maddeler ilave edildiğinde karıştırma hızı azaltılır.

 

Dinova’da Teknik Müdür olan Dieter Seibert, “Üretim sürecinde, boyaların ve sıvaların homojen hale getirilmesi ve dağılımı için, farklı hızların hassas kontrolü ürün kalitesinin temelini oluşturur” dedi. Karıştırma hızlarını düzenlediğinden, kullanılan değişken frekanslı sürücü önemli bir rol oynamaktadır. Dinova’nın kullandığı eski değişken frekanslı sürücülerin artık yedek parçası yok. Bu da, bir arıza durumunda şirketin hızlı bir onarım yapabilecek durumda olmadığı anlamına geliyordu. Değişken frekanslı sürücü arızasından kaynaklanan kaçınılmaz üretim duruş riski ekibin en büyük kaygısıydı.

 

 

Dinova için iki olası çözüm vardı: mevcut değişken frekanslı sürücüleri güçlendirmek veya tamamen değiştirmek. Dinova ikinciyi seçti – bunları Eaton PowerXL DG1 değişken frekanslı sürücülerle değiştirdi.

 

DG1, verimlilik ve nominal kısa devre akımı açısından pazardaki lider sürücülerden biridir ve görevin gerektirdiklerinin ötesindeki fonksiyonları ile farklılaşmaktadır. Mikser motorunda kullanıldığında, örneğin elektronik motor potansiyometresinin işlevselliği yerine gelir. Motor hızının ‘daha hızlı’ ve ‘daha yavaş’ düğmeleri kullanılarak kontrol edilmesini sağlar. ‘Atlama frekansı’ fonksiyonu, tekne boşken mekanik rezonansın karıştırma elementini etkilemesini önler. Aksi takdirde bu titreşim motor üzerinde yatak hasarına neden olur ve en kötü senaryoda karıştırma bileşeninin kopmasına neden olur. Bunu önlemek için, operatör değişken frekans sürücüsünün kritik frekans aralığını ayarlayabilir ve sonuç olarak sürücü bu aralıkta çalışmaz.

 

Bunun yerine, DG1 hızlanmaya başladığında, hedef değer üst durdurma bandından daha yüksek olana kadar alt durdurma bandında kalır. Üst durdurma bandının üzerindeki hızlarda yavaşlarken hedef değer alttaki durdurma bandından düşük oluncaya kadar üst durdurma bandında kalır.

 

Buna ek olarak DG1, Dinova’nın hızla ilgili maksimum esneklik sağlama gereksinimlerini yerine getiriyor, böylece çeşitli işlem adımları için gereken farklı hızlar arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmaktadır. Örneğin, çözücü, maksimum 22 m / sn’lik bir hıza ulaşır. DG1, farklı ürünlerin geniş yarı sıvılık durumlarını da ele alabilir. Bir malzemenin yarı sıvılık durumuna bağlı olarak operatör, değişken frekans tahrikinin başlatılacağı ve bir hızlanma rampası boyunca hızlanmaya başlamasına karşılık gelen bir başlatma frekansını seçer.

 

 

Pratik bir giriş ekranı, başlatma sihirbazı ve PC için inControl yazılımı DG1’i kullanımını kolaylaştırıyor. Bir klavye veya dijital giriş yoluyla yerel/uzaktan anahtarlamanın yanı sıra dört uygulama ayarı, bir teşhis fonksiyonu var. Operatörler için kopyalama/yapıştırma fonksiyonuna sahip bir kontrol paneli de mevcut.

 

DG1, ince filtreyi, DC indüktörünü ve elektronik motor koruma rölesini dahili olarak entegre eder. Normalde elektrik panosundaki bileşenlerinin sayısının azaltılması, onu kompakt ve nispeten düşük maliyetli bir çözüm haline getiriyor.

 

Karşılaştırılabilir ürünlerdeki yüzde üçlük şebeke şok bobinin aksine yüzde beşlik DC şok bobini, gerilimdeki düşüşün sürücüyü etkilemesini önler. Ayrıca, harmonikleri daha etkin bir şekilde azaltır ve sürücüyü, aşırı giriş gerilimini koruması kullanarak bir şebeke şok bobini gibi geçici dalgalanmalardan korur. İki bobinli versiyon ayrıca toprak hata akımlarını da önler.

 

Harici motor koruma rölesi, motorun termal yükünü sürekli hesaplayan dahili bir elektronik simülasyon ile değiştirildi. Aşırı yüklenme durumunda, DG1 otomatik olarak arıza moduna geçer ve motor aşırı yüklenmeden korunur. Sürücünün hangi arızaya nasıl tepki vereceği ayarlanabilmektedir. Örneğin, motor sıcaklığına bağlı olarak, başlangıçta sadece bir uyarı verebilir ve sürücüyü kapatmadan önce malzeme kayıplarını en aza indirgemek için işlemi tamamlayabilir. Motor koruma rölesi değişken frekanslı sürücüye entegre olduğundan, sıkıştırma ünitelerine ihtiyaç duyulmaz, böylece potansiyel hata kaynakları ortadan kaldırılır.

 

Motordaki enerji kaybını en aza indirgemek için, ‘Aktif Enerji Kontrolü’ fonksiyonu, gerilim / frekans eğrisini dinamik olarak adapte ederek motor verimliliğinin arttırılmasını sağlar. ‘Yerleşik Enerji Tasarrufu Hesaplama’ fonksiyonu günlük, haftalık, aylık ve yıllık enerji tüketimi verilerini standart olarak kaydedilmesini sağlar. Yeni değişken frekanslı sürücüyü kullanmak bir başka avantaj da sağlıyor: kullanılan frekansı veya anahtarlama frekansını ince ayarlayarak, darbe genişliği modülasyonundan kaynaklanan motor gürültüsü, ilave bir motor şok bobini veya sinüs filtresi kullanılmadan küçültülebilir. Havası kontrol altında olan bir odada bulunan DG1, karıştırıcı çevresinde daha az gürültülü bir çalışma ortamı sağlar. Eaton Satış Sonrası Servisi, değişken frekanslı sürücülerin hem seçiminde hem de devreye alınmasında Dinova’ya kapsamlı destek sağladılar.

 

Dinova, karıştırıcılarında, hem maksimum 90 kW çıkışı olan beş DG1 hem de maksimum 160 kW çıkışı olan altı DG1 kullanıyor. Bu uygulama için, sürücülerin modifikasyona ihtiyacı yok – standart parametrelerin fazlasıyla yeterli olduğu kanıtlandı. Esasen ‘Aktif Enerji Kontrolü’ fonksiyonu sayesinde, her değişken frekans sürücüsü, eşdeğer ürünlerle karşılaştırıldığında,  ek motor ayarlaması olmaksızın, yüzde iki ile yüzde 10 daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor.

  

PowerXL DG1 değişken frekans sürücüsü, verimlilik ve nominal kısa devre akımı açısından bir pazar lideridir (kaynak: Eaton)

 
  Her yıl, Dinova’nın Königswinter, Almanya’daki fabrikasından, 30,000 ton boya, emülsiyon ve alçı çıkıyor (kaynak: Dinova)
 
Eaton teknolojisi tarafından sürülen Dinova’nın karıştırıcılarından biri, 10,000’lik bir kapasiteye sahiptir. (kaynak: Dinova)
 

 

Türkiye'nin alanında en özel yayınlarına sahip MONETA 'nın sektörel dergi ve portallarının dijital platformlarda yönetimi katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık alanında içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Elektronik Sürücüler

Geliştirme ortağı olarak STÖBER

Published

on

By

Çeşitli sistemlere yönelik makineler tasarlayan e&v Systeme GmbH, dolu ve kapalı kartonları yük taşıyıcılara hızlı ve düzgün bir şekilde yerleştiren paletleme robotuna da sahip yüksek performanslı bir paketleme makinesi geliştiriyor. Paketleme makinesinde sistem bileşenlerinin yüksek performansını garanti altına almak isteyen e&v Systeme, tahrik sistemlerinde STÖBER’in eksiksiz çözümlerine güveniyor.

e&v Systeme GmbH için çözüm ortaklığında en önemli faktörleri esneklik, güvenilir teslimat ve tutarlı kalite oluşturuyor; çünkü gerekli bileşenlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde sahada olması ve istenen görevleri tam olarak yerine getirmesi gerekiyor. Ürün geliştirme konusundaki teknik yeterlilik ve destekleyici know-how’ı da bir diğer önemli kriter olarak belirleyen e&v Systeme’nin Elektronik Tasarımcısı Johannes Stocker, “Kapsamlı bir ürün yelpazesine sahip uzman bir ortak olan STÖBER’e sahip olduğumuzu bilmek bizim için yararlı oldu” diyor.

Geliştirme ortağı olarak STÖBER’in rolüne değinen e&v Systeme’den Johannes Stocker, “Genellikle çok özel çözümler gerektiren özel makine mühendisliğinde STÖBER ile yaptığımız ortaklık, bizim için özel bir avantaj. Sonuçtan çok memnunuz ve STÖBER’in sağladığı profesyonel desteğe güvenmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulunuyor.

Başarı faktörleri:

·  Tek kaynaktan güvenilir tahrik çözümleri.

·  Doğrudan monte edilen redüktörlü motorlar sayesinde kompakt kurulum alanı, daha düşük ağırlık, azaltılmış çalışma gürültüsü ve yüksek dinamik.

·  Yüksek hassasiyetli planet redüktörler, yüksek çözünürlüklü enkoderlere sahip senkron servo motorlar ve EtherCAT® üzerinden hızlı proses veri iletimi sayesinde en yüksek konumlandırma hassasiyeti.

·  Yenilikçi STÖBER Tek Kablo Çözümü (OCS) sayesinde basit ve hızlı kurulum.

·  SI6 serisinin çok eksenli tahrik sistemlerindeki STÖBER çift eksenli kontrolörler sayesinde ekonomik çözüm. Bunlar, hızlı ayar değeri değişiklikleri ve yük atlamaları ile kısa geri kazanım süreleri sağlar.

·  Standartlara uygun makine güvenliği: EN 13849-1’e göre en yüksek performans düzeyi “e” (Kat. 4) onaylı STO (Safe Torque Off) güvenlik fonksiyonu.

·  Bakım teknisyenleri için internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde uzaktan arıza tespiti.

Continue Reading

Elektrik Motorları

Kusursuz makine üreticilerinin tercihi STÖBER, Lean Motor ile enerji verimliliğinde devrim yapıyor

Published

on

By

Redüktörden servo motor sürücüsüne kadar tüm sistemin tek tedarikçisi olan ve sektörde arızalanmayan ürünleriyle tanınan STÖBER, asenkron motor ve servo motor arasında konumlandırdığı Lean Motor ile enerji ve iş verimliliğinde devrim yapıyor. %96’ya varan bir verimliliğe sahip Lean Motor, %40 oranında daha hafif ve daha küçük yapısı, IE5 sınıflandırması ile daha fazla enerji verimliliği sunan kompakt tasarımıyla verimlilik isteyen işletmelere çok daha fazlasını sunuyor. STÖBER Türkiye Direktörü Alper Turan, özellikle asenkron motor yerine Lean Motor kullanılmasını öneriyor.

WIN EURASIA Fuarı’nda özel bir röportaj gerçekleştirdiğimiz STÖBER Türkiye Direktörü Alper Turan, Güç Aktarım’ın sorularını yanıtlıyor.

Öncelikle sizi ve STÖBER’i tanıyabilir miyiz?

İsmim Alper Turan. 2014 yılından bu yana STÖBER Türkiye Direktörü olarak görev yapıyorum. Bir Alman markası olan STÖBER’in kuruluşu 1934 yılına dayanıyor. Firmamızın ürün gamı içerisinde redüktörlerden motor sürücülerine kadar geniş bir yelpazede tahrik ürünleri bulunuyor. Firma olarak özellikle redüktörlü servo motorlar ve sistemler konusunda iddialıyız. Tek tedarikçi olmak bizim için en önemli unsur ve bu kapsamda çalışıyoruz. Her şeyi, tüm sistemi tek bir tedarikçi olarak makine imalatçılarına sunuyoruz. 1934’ten bu yana gelişen teknolojimiz, arızalanmaz ürünler imal etme olanağı sağlıyor ve arızalanmaz ürünlerimiz, kusursuz makine üretmek isteyenler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. 

Redüktörlü motorlarımız gerçek redüktör entegreli motorlardır. Yani, motoru ve redüktörü kendimiz ürettiğimiz için motorun çıkış şaftını pinyon dişli şeklinde işleyebiliyoruz ve redüktörlerimiz güneş dişlisi olarak kullanılabiliyor. Böylece arada herhangi bir kaplin, motor adaptörü, flanş gibi parçalar kullanmadan motorun yapmış olduğu hareketi direkt redüktöre iletmiş oluyorsunuz. Bunun çok fazla avantajları var: Özellikle dinamik uygulamalarda kaplin esnemesi, sıyırması gibi problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Firma olarak bizim en büyük özelliğimiz tüm sisteme hakim olmamız. Örneğin, uygulamalarda motor sürücüsü sadece motorun bilgilerine hakimken, bizim motor sürücülerimiz redüktörlü motorun bilgilerine de sahip oluyor. Bu sayede otomasyoncular, programcılar aynı zamanda redüktör verilerini de elle girmek zorunda kalmıyor. Bu şekilde de hata oranı ortadan kalkmış oluyor.

Ürünlerinizin Türkiye’de tercih edildiği sektörler ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz?

Özellikle yurt dışına makine ihracatı yapmayı hedefleyen makine üreticileri bizi tercih ediyor. Örneğin; lazer bölümü, ağaç işleme, boru büküm, sac işleme gibi sürekliliği olan makine imalatçılarımızı ilk akla gelenler arasında söyleyebiliriz. Özellikle hattın durmasıyla üretim kaybının çok fazla yaşanacağı ve bundan dolayı üretimin durmamasının gerektiği uygulamalarda STÖBER tercih ediliyor. Ürünlerimizin arızalanmamak gibi bir özelliği olduğunu söyleyebilirim. Doğru hesaplanmış bir eksen ise ve bu hesap bizim tarafımızdan kontrol edilmişse, biz ürünlerimizin sonuna kadar arkasındayız. STÖBER olarak özellikle gerçekten kusursuz makine imalatı hedefleyen müşterilerimizi partnerimiz kapsamında değerlendiriyoruz.

Kullanıcının taleplerine göre özel çözümleriniz de mevcut. Bu çözümlerden bahsedebilir misiniz?

Örneğin müşterilerimizle çalışırken, bu işe ister ilk defa başlasınlar isterse de üst düzey mühendislik seviyesine sahip olsunlar, biz onlar adına eksenlerinin hesaplamalarını yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse, X ağırlıkta bir kütlesi olduğunu, bunu kaç metre/saniye hızla kremayer sistem üzerinde hareket ettirebileceğini soran; pinyon dişlisini, redüktörün kaç tahvilli olması gerektiği, motorunun kaç newton metrelik olması gerektiği gibi konularda yardım taleplerinde bulunan müşterilerimiz için eksenin mühendislik hesaplamalarını yaparak çözüm sunuyoruz. Yaptığımız hesaplamalarla müşterilerimizin ihtiyaçlarını analiz ediyor, taleplerine tam yanıtı sunabiliyoruz. STÖBER ürün gamı programın bilgisi dahilinde olduğu için kusursuz komponentleri seçip onlara yardımcı oluyoruz.

Redüktörlerde düşük boşluk konusu sektörde önemli bir yer kaplıyor. Redüktör tedarikçilerinin sıkça kullandıkları düşük boşluk ya da sıfır boşluk kavramını bizlere açıklayabilir misiniz? Sıfır boşluk gerçekten var mı?

Dişliler arasındaki boşluk, bizim arcmin, ‘yay x dakika’ olarak tabir ettiğimiz teknik bir kavram. Özellikle redüktör tipine göre değişiklik gösterse de düşük dişli boşluğu ya da sıfır dişli boşluğu mümkün. Örneğin, sikloid tip redüktörlerde biz oldukça düşük, hatta sıfır ya da sıfıra çok yakın dişli boşluğundan bahsedebiliriz; ama yağın bile dolaşabileceği bir alana ihtiyaç duyulan helis dişli ya da düz dişli redüktörlerde sıfır dişli boşluğu diye bir şey olamaz. Soru işaretleri olanlar için arcmin kavramını şöyle açıklayabilirim: 360 derece iç açısı olan bir çember düşünelim. Bu çemberin içerisinden 1 derecelik dilimi keselim ve bu 1 dereceyi de 60’a bölelim. Buradan da 60’ta 3’ünü aldığımız zaman 3 arcmin dişli boşluğuna sahip bir redüktör elde etmiş oluyoruz. Buradaki boşluğumuzun tanımını bu şekilde yapabiliriz. Mühendislerimizin de eksenlerinde kullanacakları boşluğu hesaplarlarken bu mantıkla yapmaları gerekmektedir.

STÖBER olarak ürünlerimizdeki dişli boşluğu, tam olarak kataloglarda yazdığı gibidir. Örneğin, STÖBER’den 3 arcminli bir redüktör aldınız; bu redüktörü bugün de ölçeksek, 8 ay sonra da ya da 8 yıl sonra da ölçeksek yine 3 arcmin çıkacaktır. Bu da ürünlerimizin kalitesiyle orantılıdır. STÖBER’in katalog verilerine %100 güvenebilirsiniz. 

STÖBER ürün yelpazesinde yer alan Lean Motor’dan bahsedebilir misiniz? Bu ürünün özellikleri ve avantajları nedir?

Asenkron motor ve servo motor arasında konumlandırdığımız bir modelimiz olan Lean Motor, özellikle enerji verimliliği ve iş verimliliği açısında devrim niteliğinde. %96’ya varan bir verimliliğe sahip bu motorları özellikle asenkron motor kullanıcılarına öneriyoruz çünkü asenkron motor kullanıcıları zaman zaman yüksek hızlara çıkma ihtiyacı duyuyorlar. Örneğin, frekans invertörü üzerinden Hertz’ini ayarlayarak 4 kutuplu 1460 devir nominal hızı olan motorları, zaman zaman 2250, 2500 devire kadar çıkardıkları uygulamalar oluyor. Bu uygulamalarda özellikle Hz ile oynamak yüksek akım ve yüksek ısıya neden olarak sürücü tarafında IGBT dediğimiz modülü etkiliyor. Aynı zamanda yükselen akım, motor sargıları üzerinde de etki yaratarak bunların da yanmasına sebep oluyor. Kısaca sistemi bozuyor. Bu nedenle asenkron motor yerine Lean Motor kullanılmasını öneriyoruz.

Fan ve enkoder bulunmayan Lean Motor, servo motor gövde yapısına sahip ve yüksek dış ortam sıcaklığında çalışabiliyor. Bunun yanı sıra ülkemizde ve dünyada asenkron motorlarda şu anda IE3 ve IE4 verimlilik sınıfı kullanılıyor. Sınıf yükselttiğinizde ise motorunuzun ağırlığı artıyor. Örneğin, IE3’ten IE4’e geçtiğinizde motorunuz ortalama %20 oranında büyüyor ve ağırlaşıyor. 5,5 Kw’lık bir asenkron motorun ağırlığı 55-60 kg arasındayken, aynı torklara sahip Lean Motor’un ağırlığı sadece 26 kg’dan oluşuyor. Öte yandan asenkron motorlarda hızlandırdıkça tork kaybedersiniz, Lean Motor’da tork kaybı yoktur. Kendisine ait sürücüsü olan, tek kabloyla haberleşebilen, çok çeşitli opsiyonları ve varyasyonları olan Lean Motor, verimlilik isteyen bir işletme için çok daha fazlasını sunar. STÖBER olarak; %40 oranında daha hafif, daha küçük ve IE5 sınıflandırması ile daha fazla enerji verimliliği sunan kompakt bir çözüm olan Lean Motor’un tercih edilmesini öneriyoruz.

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et