Bilim İnsanı
Elektrostatik etkileşimin yasa koyucusu Charles-Augustin de Coulomb

Fizikçi Charles-Augustin de Coulomb, elektrik yüklü parçacıklar arasındaki elektrostatik etkileşimi ele alan Coulomb Yasası’na adını veren Fransız bir bilim insanıdır. Aynı zamanda SI sisteminde yükün birimine de yine ona ithafen Coulomb (C) adı verilmiştir.
Charles-Augustin de Coulomb, 14 Haziran 1736’da Fransa’da doğmuştur. Paris’te, Collège des Quatre-Nations’ta okumuş, matematik ve fizik öğrenimi görmüştür. Akademik yaşamını yarıda bırakan Coulomb, bir süre sonra askeri okula başlamıştır. 1761 yılında askeri okuldan mezun olduktan sonra, önce Britanya ardından da Martinique’da görev almıştır. 1789 yılındaki Fransız Devrimi’nden sonra, sağlık sorunları da baş gösterdiğinden, askerlik mesleğinden istifa etmiş ve emekli olmuştur.
Charles-Augustin de Coulomb, insanlığa esas büyük katkısını “elektriksel iki yük arasındaki kuvvetin, yüklerin çarpımı ile doğru, yüklerin arasındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğunu ispat eden ve daha sonra “Coulomb Kanunu” olarak adlandırılacak olan yasayı geliştirmesiyle yapmıştır. Coulomb, bu kanunu İngiliz meslektaşı Joseph Priestley’in yaptığı çalışmaları geliştirerek ortaya çıkarmıştır.
Elektrik ve mekanik alanında pek çok önemli çalışmaya imza atan Coulomb, 1779 yılında sürtünme yasalarına ilişkin bir araştırma olan “Théorie des machines simples, en ayant égard au frottement de leurs parties et à la roideur des cordages” isimli kitabını yayınlamıştır. Daha sonra ise viskozite üzerine bir araştırma kaleme almıştır.
Elektrik ve magnetizma dışında hidrolik, statik ve sürtünme konularında da bilimsel çalışmalar yapan Charles-Augustin de Coulomb, 18. yüzyıl bilimsel yaşamına büyük katkılar sunmuş ve elektriğin bir bilim dalı olarak kabul edilmesine yolu açan en önemli isimlerden biri olmuştur.
Charles-Augustin de Coulomb, 23 Ağustos 1806’da Fransa’nın Paris kentinde hayata gözlerini yummuştur.
-
Redüktörler2 ay önce
PGR’den hayvancılık endüstrisi için güçlü redüktör çözümleri
-
Güç Aktarım Teknolojileri3 ay önce
Balans-maliyet ilişkisi
-
Kayış ve Kayış Tahrikleri2 hafta önce
Kayış-kasnak ya da zincir mekanizmaları için PGR çözümleri
-
Dişli Çeşitleri3 ay önce
Globoid dişli nedir?
-
Redüktörler3 ay önce
Sessiz, sorunsuz ve hafif: PGR PX/PPC Redüktör serileri
-
Elektrik Motorları3 hafta önce
Üstün özellikleriyle Bonfiglioli senkron relüktans motorlar
-
Endüstriyel Donanım ve Makine Parçaları2 ay önce
Schaeffler Durasense ile yağlama koşullarına tamamen otomatik izleme
-
Kasnaklar3 ay önce
Güç aktarımında kayış ve kasnakların önemi
-
Redüktörler1 hafta önce
IMAK Redüktör’ün dünyaya açılan penceresi
-
Elektrik Motorları1 ay önce
WAT Motor’un İzmir’deki tedarik üssü GMA Gelişim Mühendislik
-
Fan Motorları2 ay önce
HVACR Uygulamaları için AGL Serisi Sürücüler
-
Kaplinler1 ay önce
Optibelt Türkiye, yeni organizasyon yapısıyla iddiasını artırıyor