Yavuz Bey, ilk olarak sizi tanıyabilir miyiz?
1974, Samsun doğumluyum. 1996 yılında İTÜ(İstanbul Teknik Üniversitesi) Makine Fakültesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun oldum. 18 yıldır CNC takım tezgâhları, talaşlı imalat makinaları ve sektöre yönelik yazılım sektörünün içindeyim. 2013 yılı ilk çeyreğinde ONPLUS Teknoloji Hizmetleri A.Ş.’ yi kurdum.
Kurucusu olduğunuz ONPLUS Teknoloji Hizmetleri A.Ş hakkında bilgi alabilir miyiz?
ONPLUS Teknoloji Hizmetleri A.Ş., gelişen ve daha da gelişmesi öngörülen Türk metal işleme sektörünün, özellikle üretime yönelik çözümlerin ve geleceğe yönelik vizyoner teknolojileri ve üretim tekniklerini sunmak üzere talaşlı imalat makinaları ve diğer özel ürünleri ile sektöre hizmet ediyor.
ONPLUS olarak temsilciliğini yaptığınız markalar ve ürünlerini tanıtabilir misiniz?
Ürün gamımızı üç ana başlıkta değerlendirebiliriz. Bunlardan birincisi ağır makine sanayine yönelik ürünler. Örneğin, çapları 1 metre ve üzerinde olan dik tornalar, büyük montanlı borverkler gibi. Burada savunma ve havacılık sanayinde, enerji ve makine imalat sektöründe oldukça etkiliyiz. Bu alanda Güney Kore’den HNK’nın temsilciliğini yapıyoruz. HNK, Güney Kore’nin en büyük geniş boyutlu ağır iş takım tezgâhı üreticisidir. 50 yılı aşkın üretim tecrübesi ile CNC Borverk, CNC Dik Torna,
CNC Köprü Tipi İşleme Merkezleri standart üretim programında yer alır. HNK ürünlerinin, fiyat- performansa oranında çok iyi bir konumda olduğunu düşünüyoruz. Bunun dışında büyük montanlı makinelerde İtalya’dan Breton markasının temsilcisiyiz. Breton, konusunda lider yüksek hızlı 5 eksen CNC İşleme Merkezi üreticisidir. Çelik, alüminyum, kompozit gibi geniş bir malzeme aralığında havacılık, kalıp, makine gibi değişik endüstrilere hitap etmektedir.
İkinci ürün ana başlığımız yüksek adetli küçük parçaların hassas ve seri imalatı. Burada İsviçre’den Mikron Transfer Tezgâhlarının temsilcisiyiz. Mikron, yüksek hassasiyetli karmaşık metal komponentlerin, çok adetli ve verimli üretimi için lider işleme çözümleri tedarikçisidir. Düşük toleranslı, özel ve yüksek adetli parçalar ile olabilen en iyi çözümü sunabilmektedir. Ayrıca, bu ürün portföyümüzde Çek Cumhuriyeti’nde TAJMAC-ZPS firması üretimi çok milli otomat torna tezgahları temsilciliği de yer almaktadır. Mori-Say marka olan bu tezgâhlar özellikle kendi rakiplerinin üretim yaptığı Almanya’da çok ciddi bir pazar payına sahip ve gitgide arttırıyor.
Üçüncü ana başlığımızda, dişli sektörüne yönelik ürünlerimiz var. Burada da dünyanın bir numarası olan Kisssoft Dişli ve Dişli Kutusu Analiz ve Hesaplama Yazılım’ının Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Burada son derece ileri seviyede bir kullanıcı profilimiz var. Kisssoft ile ilgili bu yıl gerçekleştirmeyi düşündüğümüz yatırımlarımız var.
Bunların dışında temsilciliğini yaptığımız bir diğer marka, Climax. Climax, bakım onarım için talaş kaldıran portatif takım tezgâhları üretiminde dünyadaki en tecrübeli firmadır. Eğer sahada işleme ihtiyaçlarınız için güç veya hassasiyetten fedakârlık etmeniz gerektiğini düşünüyorsanız Climax tam size göre. Bu ürünümüz de dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en ileri seviye enerji, demir-çelik, madencilik , ağır sanayi tesislerinde kullanılıyor.
Hedef ve prensiplerimize uyum sağlayabileceğini sorguladığımız ve görüşmelerine devam ettiğimiz yenilikçi ve verimlilik sağlayan ürünlerimizi de zaman içerisinde gerek sizlerin vasıtası ile gerekse diğer yöntemlerle, endüstrimize duyuracağız.
Bu temsilciliğini yaptığınız markaları seçerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
Ana kriterimiz şudur; Eğer ki temsilciliğini yaptığımız makinenin çok yaygın kullanımı yoksa dünyadaki en kaliteli makineyi getiririz, eğer ki sektörde bilinen ve kullanımı yaygın gibi bir durum söz konusu ise bu sefer performans / fiyat oranının en yüksek olduğu makineleri tercih ediyoruz. Yani sadece fiyat düşüklüğü veya sadece performans yüksekliği bizim için yeterli değil. Hedefimiz; her anlamda kullanıcılarımıza ve ülkemize artı değer yaratacak ürünler ve hizmetlerdir.
Firmanızın vizyonu ve misyonu hakkında neler söylersiniz?
Firmamızın misyonu şöyle; ülkemizin verimlilik ve bilgi düzeyinin gelişmiş olan ülkelere göre daha düşük olduğu biliyoruz. Biz bu düzeyi artırmaya yönelik çalışıyoruz. Bu anlamda ne kadar fazla katma değer sağlayabiliriz hedefinin peşindeyiz ve peşinde olmaya da devam edeceğiz. Örneğin bu katma değeri sağlamak adına uygun ve garantili ikinci el makinelerin tedariki, bilginin Türkçeleştirilmesi, yerelleştirilmesi ve eğitim seminerlerinin düzenlenmesi olabilir.
Vizyonumuz ise şöyle; Türkiye son yıllarda özellikle üretim alanında oldukça gelişti. Fakat rekabetçi olabilmek için sürekli gelişmek ve yenilenmek durumumdasınız. Bizde insanlara bu katma değeri sağlayacak ürün ve hizmetleri getirerek hem kendimize hem de tüm topluma katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
2014 yılında hayata geçirmeyi planladığınız projeler ve hedefler nelerdir?
2014 yılında temsilciliğini yaptığımız marka ve ürünleri stabil ve tanınır hale getirmek. Bunu da gerçekleştirdiğimiz eğitim ve seminerlerin yanı sıra katılacağımız fuarlarla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Yavuz Bey, yaklaşık 18 yıldır hizmet verdiğiniz Türk metal işleme sektörünü değerlendirecek olursanız, neler söylersiniz?
Türk metal sektörünün son zamanlarda bir gelişme gösterdiğini görüyoruz. Ancak verimlilik ve katma değer yaratma konusunda daha eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Artık bu sektörde yurtdışından gelen ürün ve tasarımlar yerine, kendi tasarlayan, kendi üreten, kendi pazarlayan bir sektör olması gerektiğini düşünüyorum.
Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Biz ONPLUS olarak yaptığımız işlere şu açıdan bakıyoruz; makinenin kendisi donanımı, fiziksel yapısı, kalitesi iyi makine tanımının %50 ‘si ise, satış ve satış sonrası hizmetleri de %50 sidir. Biz gerek kendi bünyemizdeki arkadaşlarımızla gerekse uzun dönem işbirliği içinde olduğumuz uzmanlar ile kullanıcılarımıza en iyi satış ve satış sonrası hizmetleri sunuyoruz.