Connect with us

Yazılım

Ünsal Makina talaşlı imalat proseslerinde FMEA uygulaması

Published

on

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA), Türkçe’ye ‘Hata Türü ve Etkileri Analizi’ olarak çevrilebilir. Hataların müşteriler (iç ve dış) üzerindeki etkisini sistematik bir şekilde belirlemek ve çözümlemek için kullanılan bir yöntem olan FMEA, tasarımlar veya proseslerde; değişiklik yapıldığında ve yeni bir uygulama başlatıldığı zaman önemli hatalar görüldüğünde uygulanır.

FMEA, bir risk analizidir ve özet olarak tarihçesi aşağıdaki şekilde seyretmiştir:

  • 1949’da bir güvenilirlik değerlendirme tekniği olarak ABD Ordusu (MIL-P-1629) tarafından geliştirildi. 
  • 1960’lı yıllarda NASA’nın Ayın Yüzeyine İnsan İndirme Projesi’nde (APOLLO) kullanıldı. 
  • 1970’li yıllarda Amerika’da havacılık ve uçak sanayisinde kullanıldı. 
  • 1975’te Japonya’da (NEC firması) ilk endüstriyel uygulamalar başladı. 
  • 1980’de Ford Motor Company uygulamaya başladı ve bu uygulamayı tüm yan sanayilerinden talep etti. 

FMEA’nın yararları

  • Ekip çalışmasına teşvik eder ve takım ruhunu geliştirir. 
  • Beyin fırtınası ortamının sağlanması ve firmada kültür haline gelmesine yardımcı olur. 
  • Üretim firmaları için girdi kontrolden sevkiyat kısmına kadar olan bütün sürecin eksiksiz analiz edilmesine yardımcı olur. 
  • Etkili yapıldığı takdirde; problem çözme aktivitelerinde, yeni personel oryantasyonunda, iyileştirme uygulamalarında kaynak olarak kullanılabilen benzersiz bir kayıttır.

Talaşlı imalat sanayinde tehlikeler, operatör kaynaklı tehlikeler, makine ve sistemsel aksaklıklardan kaynaklı tehlikeler olmak üzere çeşitlendirilebilir. Bu çalışmada ürün kalitesini etkileyebilecek riskler değerlendirilecek.

FMEA yöntemi uygulamadan önceki risk öncelik sayısı (RÖS) ile uygulandıktan sonraki (RÖS) sayısı karşılaştırılır, çıkan sonuçlarda tüm risklerin minimum düzeye indirilmesi amaçlanır.

FMEA nasıl uygulanır?  

1.Belirlenen hatalara, üç başlık altında 10 puan üzerinden standart tablolara göre puanlama yapılır. 

Şiddet: Hata etkilerinin müşterideki sonuçlarını değerlendirir. 

Olasılık: Bir hatanın ortaya çıkma olasılığıdır. 

Tespit edilebilirlik: Hatanın müşteriye ulaşmadan (üretim hattını terk etmeden) önce belirlenme olasılığıdır.

2. Risk Öncelik Sayısı belirlenir. Bu sayı yukarıda bahsedilmiş olan üç başlıktaki puanların çarpımı ile elde edilir. 

RÖS = (Olasılık) x (Şiddet) x (Tespit edilebilirlik) 

3. Risk öncelik sayısına göre hata çözümleri için sıralama yapılır. Bu sıralama yapılırken aşağıdaki kriterlerden faydalanılabilir. 

RÖS < 40 ise herhangi bir önlem almaya gerek yoktur. 

40 < RÖS < 100 ise önem alınması zorunlu değildir ancak faydalıdır. 

RÖS >100 ise önlem alınmalıdır. 

Eğer şiddet değeri 9 puan ve üzeri ise; risk öncelik sayısına bakılmaksızın önlem alınmalıdır. 

Ünsal Makina talaşlı imalat operasyonları (CNC Torna/Freze) inceleme sonucu ürün kalitesini etkileyen başlıca 14 hata türü tespit edilmiştir. Bu değerlerin 9 tanesinin ≥ 100 olduğu yani baraj değerini aştığı için bunların öncelikli olarak ele alınması gerektiğine karar verilmiştir. Ancak çalışma sonrası görülüyor ki alınacak önlemler ve aksiyonlar belirlendiğinde tehlikeler ve riskleri bertaraf edilebiliyor.

Karşılaşılan sorunlar genelde; insan kaynaklı hatalar (hatalı ölçüm, dikkatsizlik, eğitimsizlik), tezgâh yataklama ve kama ayarının bozulması sonucu istenen ölçülerin alınamaması gibi arızi bakımlar, soğutma sıvısı yetersizliği, tecrübesiz kişilerin yanlış yazılım yapması, diğer etkenler dediğimiz (aşırı gürültülü ortamda çalışılması, yetersiz aydınlatma vb.) faktörlerdir. FMEA yöntemi uygulanmadan önce tespit edilen bu tür problemler; metodun uygulandıktan sonraki durumu ile karşılaştırıldığında sorunlarda azalmalar olduğu görüldü. Böylece FMEA yönteminin doğru ve sağlıklı sonuçlar vermesi, yöntemin tercih edilebilir olduğunu göstermiştir.

FMEA; hatalara yönelik ayrıntılı kontrol planları hazırlamaya yardımcı olan ve kalite iyileştirme sürecinde kullanılan önemli tekniklerden biridir. Ancak, kalite iyileştirme süreklilik arz eden bir süreç olduğu için FMEA tekniği ile kontrol önlemleri alınan operasyonların İstatistiksel Proses Kontrol teknikleriyle izlenmesi ve desteklenmesi, firmalara daha çok yarar sağlayacaktır.

Kaynakça: 

Şaşal A. (Ocak, 2021), “Hata Türü ve Etkileri Analizi FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) Nedir? Sektöre Katkıları Nelerdir?’’, s.28-30, Soğutma Dünyası

Uçum M. (2020) ‘’Cnc Ve Freze Tezgahlarında Fine-Kinney Ve Fmea Yöntemleriyle Risk Analiz Uygulamaları ve Karşılaştırılması’’ 

Türkiye'nin alanında en özel yayınlara sahip medya grubu MONETA'nın sektörel dergi ve portallarının yönetimine katkıda bulunmaktayım. MONETA bünyesinde yeni nesil yayıncılık anlayışıyla içerik yönetimini geliştirmeye devam ediyoruz.

Yazılım

Hexagon, yeni yazılım paketiyle katmanlı üretimi endüstriyelleştirmek için üretim bölümlerini güçlendiriyor

Published

on

By

[voiserPlayer]

Hexagon’un Üretim Zekası Bölümü, üreticilerin endüstriyel ölçekte Katmanlı Üretimi (AM) benimsemelerini desteklemek için operasyonlarına ölçeklenebilirlik, güvenilirlik ve istikrar getirmek üzere tasarlanan yeni bir yazılım paketini duyurdu.

Sensör, yazılım ve otonom teknolojileri bir araya getiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir marka olan Hexagon, katmanlı üretim için yeni bir yazılım paketi sunuyor. Teknolojileriyle üretim ve insanlarla ilgili ekosistemleri giderek daha bağlantılı ve otonom hale gelecek şekilde şekillendirerek, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir bir gelecek sağlayan Hexagon, yeni paketiyle üretim alanlarını katmanlı üretimi sanayileştirmeye teşvik ediyor. Hexagon’un katmanlı üretim ve makine atölyesi üretimindeki derin deneyimine dayanan yazılım paketi, ‘HxGN Katmanlı Üretim Paketi’ olarak adlandırılıyor. Sınıfının en iyisi 4 Hexagon yazılım aracını tek bir yerde bir araya getiren paket, makine atölyelerinde ve 3D baskı hizmet ofislerinde operasyonel mükemmelliği artırıyor:

  • Hexagon’un üretim için CAD çözümü DESIGNER, üreticilerin verimli bir şekilde parça tasarlamasına, tersine mühendislik yapmasına ve CAD’den bağımsız model hazırlamasına olanak sağlıyor.
  • Yüksek verimli destek yapıları ve AM STUDIO, sınıfının en iyisi dilimleme ve tarama ile her türlü metal Powder Bed Fusion (PBF) AM yazıcı için yapı hazırlığına izin veriyor.

• Üreticilerin, maliyetleri hızlı bir şekilde tahmin etmelerine, üretim sorunlarını belirlemelerine ve Simufact Additive’de iş akışlarını, baskı stratejilerini ve yapı yönelimini optimize etmelerine yardımcı olarak, üretim sürecinin ürün yaşam döngüsünün erken aşamalarında geliştirilmesini sağlıyor.

• Hexagon’un yapay zeka kullanan ve dijital ikiz teknolojisiyle desteklenen ESPRIT EDGE ile metal AM parçaların işlem sonrası CNC işlemesinin son derece optimize, hassas ve verimli olmasını sağlıyor.

Günümüzde katmanlı üretimin endüstriyel ölçekte yürütülmesi, çapraz uyumlu olmayan bir dizi karmaşık araç tarafından engelleniyor; bu da üreticilerin süreçleri küresel olarak ölçeklendirmesini ve tekrarlamasını zorlaştırıyor. Ayrıca, prototipleme odaklı olan, genellikle karmaşık ve pahalı olan piyasadaki mevcut çözümler, üretim uygulamaları için benimsenmeyi sınırlıyor.

Bu sorunu çözen HxGN Katmanlı Üretim Paketi, makine ve CAD’den bağımsız, üretim odaklı, yüksek performanslı bir 3D baskı yazılımı çözümü olarak, birden fazla satıcıdan ayrı araçlar tedarik etmek zorunda kalmadan veya belirli makinelere bağlı yazılımları kullanmaya zorlanmadan, üretim sahalarına çeviklik ve istikrar getiriyor. Hexagon’un yeni paketi, mevcut CAD yazılımı, metal PBF yazıcıları ve son işlem için CNC makineleriyle kullanılabiliyor, üretim süreçlerini hızlandırıyor ve maliyetleri düşürüyor.

Bu paket aynı zamanda üreticilerin iş akışlarını iş birliği yaparak otomatikleştirmesine ve Hexagon’un üreticilerin inovasyonu hızlandırmasına ve fikirleri her zamankinden daha hızlı hayata geçirmesine yardımcı olmak için tasarlanan açık dijital gerçeklik platformu Nexus’u kullanarak, en iyi uygulamaları paylaşmasına olanak tanıyor.

Yeni yazılım paketiyle ilgili konuşan Hexagon Üretim Yazılımı Genel Müdürü Chuck Mathews, “Katmanlı üretim, endüstriyel benimsemenin sınırında, ölçeklendirilmeye ve çeşitli sektörlerdeki kritik uygulamalar için yüksek kaliteli parçalar üretmek üzere kullanılmaya hazır bir teknolojidir. Bu yeni paket, AM sürecine verimlilik, ölçeklenebilirlik ve güvenilirlik sağlayan kolaylaştırılmış iş akışları aracılığıyla üreticilerin katmanlı teknolojilerin kullanımını artırmaları için yetenekler ve araçlar sağlar. Hexagon’un Katmanlı Üretim Paketi sayesinde üreticiler artık AM ile zamanında, bütçeye uygun ve daha büyük ölçekte üretim yapabilirler” açıklamasında bulunuyor.

Hexagon Üretim Zekası Bölümü Ürün ve Teknoloji Sorumlusu Parth Joshi, “Katmanlı üretimi ölçeklendirme talebi var; ancak üreticilerin herhangi bir parça üretmeden önce yoğun zaman alan süreçleri otomatikleştirebilmeleri ve üretimi neredeyse optimize edebilmeleri gerekiyor. Bu yeni paket Hexagon’un kapsamlı katmanlı üretim portföyünü mükemmel bir şekilde tamamlıyor ve tıptan havacılığa ve daha ötesine kadar pek çok sektörde katmanlı üretimde operasyonel mükemmelliği güçlendirmeye devam ediyor. Gelecekte diğer AM teknolojileri için de destek ekleyeceğiz” diyor.

Continue Reading

Yazılım

3B dişli modelleri

Published

on

By

Son zamanlarda dişliler gibi karmaşık parçaların, 5 eksenli CNC tezgahlarda üretimi, ileri üretim süreci olarak artmaktadır. 

Ancak bu tarz bir üretim, tam ve kesin bir 3B data gerektirir. KISSsoft, daha sonraki işlemlerde CAD veya CAM yazılımlarında kullanılabilecek doğru 3B modeller üretir.

Silindirik dişliler

Program, tüm olası yanak modifikasyonları dahil olmak üzere, düz ve helisel yanaklı silindirik dişlilerin yanı sıra pinyon ve kremayer dişlileri de üretebilir. 

Bombelik (crowning), profil bombelik, helis açısı modifikasyonu ve farklı tiplerde diş başı diş / dibi rahatlatma gibi tipik modifikasyon türlerine ek olarak, serbestçe tanımlanabilen topolojik modifikasyonlar da uygulanabilir.

Her yanağın optimum düzeyde çalışabilmesi için farklı modifikasyon türleri sağ ve sol yanaklara ayrı ayrı tanımlanabilir. 

Ayrıca ön işleme için protuburance takımı ve gerekli taşlama pasosu kullanılarak hesaplanan bir 3B model çıktısı da alınabilir.

Konik dişli

Düz, helis ve spiral konik dişliler (ISO 23509’d tanımlı farklı diş derinliği konfigürasyonlarına göre) KISSsoft’ta modellenebilir. Spiral dişler için Klingelnberg (cyclo-palloid®) ve Gleason (“face hobbing” ve “face milling”) tarafından belirlenen kesme yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Sağ ve sol yanaklar için asimetrik olarak bombelik, profil bombelik, kavrama açısı ve helis açısı modifikasyonlarının yanı sıra burulma ve topolojik modifikasyon da uygulanabilir.

Tüm bu modifikasyonlar doğrudan 3B modele uygulanır. Ön işleme adımları da ayrıca 3B model olarak alınabilir. Eksen sapmalarını modifiye etme seçeneği, yüzey modeli kullanılarak tasarım sürecinin ilk aşamasında ve yüksüz koşulda VHJ kontrolünün yapılmasını mümkün kılar.

Kontak izi sağlaması için yüzey model

Yüzey modeli, her kavrama noktasında yüksüz temas izinin doğrulanmasını kolaylaştırır. Gerçek montaj koşullarını simüle etmek için; eksen sapması hatası, eksen eğim hatası ve merkez mesafesi gibi önceden tanımlanmış parametreleri de değiştirebilirsiniz.

Sonsuz vidalar

Silindirik sonsuz vida ve sarmal dişli çarkı

ISO/TR 10828:2015’e göre sonsuz dişli profili

Sonsuz dişli çarkı kesici modifikasyonları

Program, silindirik sonsuz vida ile sarmal sonsuz dişli çarkının 3B modellerini üretir. Sonsuz vida profili, A, I, N, K ve C diş profili türleri için ISO/TR 10828’e göre hesaplanır.

Sonsuz dişli çarkının kesici takım ve üretim süreci modifikasyonu, temas izini optimize etmek ve dolayısıyla çalışma performansını iyileştirmek için büyük boyutlu bir sonsuz dişli kesici takımının girilmesini ve kesici takımın basınç açısının ve şaft açısının değiştirilmesini mümkün kılar.

Çapraz helis dişli ve kremayer

KISSsoft ile çapraz helis dişli ve kremayer sistemi hesaplamak da mümkün.

Özellikle otomotiv sektöründe bu tür mekanizmalar, direksiyon sistemleri için sıklıkla kullanılmaktadır. Sürtünme katsayısının girilmesi ve kayma hızlarının yanı sıra kuvvetlerin de hesaplanmasıyla, verimlilik artık hesaplanabilir ve optimize edilebilir durumda.

Dik eksenli alın dişlisi

Dik eksenli alın dişlileri ve pinyonlar da 3B modeller olarak çıktı alınabilir. Pinyonlar için kullanılan 3B modeller, silindirik dişliler için olanlarla aynı işlevselliğe sahiptir.

Eğimli konik dişliler

Konik dişliler olarak da adlandırılan eğimli konik dişliler, önceden tanımlanmış bir açıyla eğilmiş kremayer benzeri bir takım kullanılarak üretilir. 3B modelde kontak izini optimize etmenize yardımcı olmak için helis açısı modifikasyonu veya negatif bombelik gibi yanak modifikasyonları mevcuttur. 

Diş kontağı daha sonra grafiksel kontak analizi yöntemi kullanılarak doğrulanabilir ve 3B modeller, FEM analizi ve 5 eksenli frezeleme gibi sonraki işlemler için alınabilir.

Ölçüm noktaları raporu

Klingelnberg ve Gleason ölçüm makineleri için hazırlanan ölçüm noktaları raporları, dişlerin yanak ve diş dibi alanlarının topolojisini ölçmenize yardımcı olacaktır. Silindirik dişliler, çapraz helis dişliler, konik dişliler, eğimli konik dişliler, alın dişlileri ve sonsuz vidalar için ölçüm noktaları almak mümkündür. Ayrıca evolvent spline’lar için de bu imkân vardır.

3B çıktı seçenekleri

KISSsoft’taki 3B modeller hem STEP hem de Parasolid formatlarında alınabilir. Ayrıca 3B modeller, CAM için tek bir diş formu halinde de hazırlanabilir.

Test lisansı için web sitemizden bize ulaşabilirsiniz. 

Continue Reading

Trendler

Güç Aktarım Sistemleri - Redüktörler, Rulmanlar, Motorlar, Sürücüler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et