Uzay Makina Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Elbe’yle bir söyleşi gerçekleştirdik. Nurhan Bey faaliyet alanları ve gelecek hedefleri hakkında ayrıntılı bilgiler sundu.
Öncelikle sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?
1958 İstanbul doğumluyum. Lisenin ardından üniversiteye gitme şansım olmadı. Ama iş hayatına, gerçek anlamda hayat üniversitesi olan Perşembe Pazarı’nda çalışmaya başlayarak adım attım. Ben de buradan yetişmiş birçok sanayicimiz gibi, ticareti öğrenerek “mezun” oldum diyemeyeceğim çünkü hâlâ öğreniyorum. Şirketimiz Akışkan Gücü Derneği’nin (AKDER) kurucu üyelerindendir. Uzay Makina’nın temellerini Selçuk Elbe ve Nurhan Ölçer’le birlikte 1978 yılında attık. Ortaklarım bir zamanlar Perşembe Pazarı’nın ünlü şirketi Karasaban Endüstri Cihazları AŞ’de müdür pozisyonuna kadar yükselmiş, çok deneyimli ve alanlarında uzman kişilerdi. Üç ortak Mısırlıoğlu Pasajı’nda, 600 bin liralık kuruluş sermayesiyle 35 metrekarelik bir dükkân tuttuk. Hırdavat, el aletleri, kesici aletler, hidrolik ve pnömatik konularında edindiğimiz bilgi birikimini kendi işimizde biraz daha artırıp işlerimizi büyüttük.
Piyasaya sunduğunuz ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Uzay Makina olarak, bağlantı elemanları, şartlandırıcılar, silindirler, valfler, hat sonu filtreleri, pistonlu, diyaframlı ve doğrudan uyarılı solenoid valfler, küresel vana susturucu ve hidropnömatik güç üniteleri alanında kullanılan ürünlerin bazılarının temsilciliğini yapıyoruz. Bazı ürünleri de Elbe markasıyla üretiyoruz. Elbe markamızla da valf adaları, ara ölçü ISO ve kalem silindirleri ile seviye şalterlerini üretiyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?
Uzay Makina olarak 40 yıldır Türkiye pazarına pnömatik sistemler üzerine odaklanarak hizmet anlayışını geliştirip, müşterilerimize eksiksiz çözümler sunuyoruz. Gerek temsilciliğini yaptığımız gerekse kendi markamızla imal ettiğimiz ürünlerin kullanılmadığı alan yok gibidir. Aslında üretim olan her sektörde varız. Birkaç sektör saymak gerekirse, denizcilik ve havacılık sektörü, tekstil, otomotiv, elektronik, forklift ve tarım makinaları alanında çözümler sunuyoruz. Bu çözümlerimizi de haddeleme, bükme, çekme, şekil verme, kesme, yükleme-boşaltma gibi işlemler olarak özetleyebiliriz. Üretim olan sektörlere dünyanın önde gelen markalarının ürünlerini sunarken, arkasında 40 yıllık tecrübenin yattığı kendi markamız Elbe adı altında da ürünler sunuyoruz.
Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
40 yıldır iş kültürümüzü “satışı yaptım, işim bitti” anlayışı yerine, satış sonrası ortaya çıkacak sorunları da çözmeye yönelik geliştiriyoruz. Sahip olduğumuz bu iş kültüründen hareketle hizmet ve çözümlerimizi “Tedarikte Doğru Adres” mottomuzla taçlandırdık. Bunu boş bir söylem olmaktan kurtarıp, hizmetlerimizi satış sonrası ortaya çıkan sorunları da çözerek mottonun altını dolduruyoruz. İş kültümüz üç temel yasası var bunlar:
1- İnanmadığın şeye söz verme, söz verdiysen mutlaka yerine getir.
2- Müşterini küçümseyip onu asla ihtiyacı olmayan şeye yönlendirme.
3- Çözümlerini müşterinin ihtiyaçlarına göre geliştir ve uzun vadeli olarak uygula.
Müşteri memnuniyetini satış esnasından satıştan sonrasına kadar her aşamada tesis etmek için kendimizi geliştiriyoruz. Satış sonrası yanlış yapıp müşterilerimizi hayal kırıklığına uğratmamak için elemanlarımızı kendimiz yetiştirmek zorunda kaldık.
Firmanız, AR-GE çalışmaları kapsamında neler yapıyor?
40 yıllık deneyime sahip bir şirket olarak omuzlarımıza yüklenen görevler, bizleri sürekli yeni araştırma yapmaya, Ar-Ge’ye yatırıma zorluyor. Ar-Ge’mizin temelini bu anlayış üstüne inşa ettik. Bu kapsamda çalışma arkadaşlarımızın meslek hayatlarına katkı sağlayıp, ürün kalitemizin güvenilirliğini artırmak için teknolojik yenilikleri yakından izliyoruz. Ar-Ge bölümündeki arkadaşları bünyemizde oluşturduğumuz özel kurslarda günün ihtiyaçlarına göre eğitiyoruz. Endüstri meslek okullarıyla iş birliği yaparak öğrencilere katkı sağlayan, teknolojik yenilikleri takip ederek, müşterilerimizi dünya standartlarında ürünlerle buluşturuyoruz.
Verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramları sizin için ne ifade ediyor?
Verimlilik kavramı günümüzde ülkelerin kalkınma çabalarının değerlendirilmesinde esas alınan önemli göstergelerden biridir. Ülkelerin verimliliği ile şirketlerin verimliği arasında kopmaz bir bağ bulunuyor. Uzay Makina olarak, teknolojinin sunduğu imkânlardan da yararlanarak şirketimizde verimliliği artırmak adına tüm işlemleri ölçülüp-denetlenebilir hale getirdik. Kaynaklarımızı doğru tespit ederek, mevcut kaynaklarımızı en yaralı yerlerde ve en yararlı biçimde kullanarak verimliliğimizi artırıyoruz. Verimlilik işletmenin başarı derecesi ile kârlılık durumunu gösteriyor. Verimliliğin ülke, toplum ve şirketlere yaptığı olumlu katkının farkında bir şirket olarak, verimlilik projelerini geliştirirken, sürdürülebilirliği işin merkezine koyuyoruz. Bize göre, iş kültürünü verimlilik ve sürdürülebilirlik anlayışından uzak geliştirenlerin önümüzdeki dönemde piyasada var olma şansı giderek azalıyor.
Sektörün Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini değerlendirir misiniz?
Endüstri 4.0 ya da diğer deyişle 4. Sanayi Devrimi dünyadaki üretim anlayışını kökten değiştirme iddiasındaki bir kavram. Günümüzde her ölçekteki şirketin şiddetlenen rekabette ayakta kalabilmesi için inovasyon ve Ar-Ge’ye önem vermesi şart oldu. Endüstri 4.0 çağdaş otomasyon, veri alışverişi ve üretim teknolojilerinde önemli bir değişimin habercisi. Bu yenilikçi yapı, akıllı fabrika sistemlerinin kurulmasını zorunlu kılıyor. Biz de bu noktadan hareketle, 4.0 dalgasına kuru bir kavram gözüyle bakmıyoruz. Tam tersine, Ar-Ge bölümümüzün öncülüğünde, sanayi şirketlerinin ihtiyaçlarına yönelik malzeme tedarik ve üretimine ağırlık vererek hayata geçiriyoruz.
Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Rekabet her alan ve sektörde giderek şiddetleniyor. Bu yıkıcı rekabet, şirketleri yıllar içerisinde çeşitli deneyimlerden süzdükleri bilgileri rafine ederek ortaya kendi kültürlerini çıkarmaya zorluyor. Rekabette bir adım önde olmak için bize göre temel şartlar var. Bu şartları müşteriyi tanıyıp ihtiyaçlarını bilmek, yenilikleri yakından izleyip iş yapış şeklini günün ihtiyaçlarına göre yeniden belirlemek ve çalışanına değer verip onu motive etmek şeklinde özetleyebilirim. Bu temel şartlara dikkat eden işletmelerin, rekabette rakiplerin önüne geçip ipi kolaylıkla göğüsleyeceğine inanıyorum.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
40 yıllık deneyime sahip olmamıza rağmen, profesyonel ve kurumsal yönümüzü gelişen teknolojiyle ilişkilendirerek kendimizi sürekli yeniliyoruz. Yeniden yapılanmaya giderek satış ve üretimi birbirinden ayırdık. Yeniden yapılanma sonrası Elbe markasıyla piyasaya verdiğimiz kalem silindir üretimini hızlandırdık. Bu makale yayınlandığında CP95 silindirlerin de seri üretimine başlamış belki de piyasaya sürmüş olacağız. İmalatını yaptığımız ürünlerin çeşitliliğini artıracağız. Yakında kompakt silindirler ve birkaç konuda daha yeni sürprizlerimiz olacak.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Ekibimizdeki mühendis arkadaşlarımız güncel gelişmeleri yakından takip ediyor. İleriye dönük adımlarımızı onların belirlediği stratejiler doğrultusunda atacağız. Elbe markasıyla ürettiğimiz silindirlere yoğun talep var. Hizmet verdiğimiz alanlarda büyüme hedeflerimiz var. Büyüme ve gelecek talepleri karşılama stratejimizi devam ettirip şubeler açmak yerine, bayilerimizle ve onlara gerekli desteği vererek yola devam ediyoruz. 40 yıldır olduğu gibi, bundan sonra atacağımız tüm adımlarımızı “Tedarikte Doğru Adres” mottomuza uygun olarak atacağız.