Avrasya Ambalaj Fuarı esnasında iwis CEO’su Johannes Winklhofer ile bir araya geldik ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. iwis standında gerçekleştirdiğimiz ve firmanın Türkiye Genel Müdürü Aşkın Tırpan’ın da eşlik ettiği görüşmede, firmalarının mevcut durumu ve gelecek stratejileri hakkında bilgiler sunan Bay Winklhofer, Türkiye’ye bakışları hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.
Öncelikle kendinizden ve iwis’ten kısaca bahseder misiniz?
iwis, 100 yıllık geçmişi olan bir firma. Büyükbabam, 1916 yılında iwis firmasının temellerini atmış. İlk başta bisiklet zincirleri imal ettik. Daha sonra, zaman içerisinde hem otomobil endüstrisinde hem de sanayide kullanılmak üzere zincirler üretmeye başladık. Bugün üretimimizi geniş bir yelpazede gerçekleştiriyoruz ve Avrupa’daki en büyük zincir üreticisi konumundayız. Dünyada da üçüncü büyük zincir üreticisiyiz.
iwis’in Türkiye faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Türkiye’de, Dinamik isimli bir firmayla uzun yıllar birlikte çalıştık. 3 yıl önce, Türkiye’de kendi firmamızı kurmaya karar verdik. Bu 3 yıl içinde, Türkiye’deki satışımız müthiş derecede yükseldi. Önümüzdeki dönemde, çok yakın zamanda planımız burada da, Türkiye’de de montaja başlamak. Bir montaj tesisi açmak ve Türkiye’nin istihdamına katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Biz endüstri zincirleri haricinde otomotiv için de zincir üretiyoruz. Toyota ve Ford Türkiye’de fabrikası olan markalar ve onlar bizim müşterimiz.
Türkiye pazarını genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’nin konumu, Avrupa’yla Doğu ülkeleri arasında çok önemli bir yerde. Türkiye büyüyen bir ülke. İnsan kalitesi anlamında oldukça gelişmiş bir ülke. Türkiye’nin büyümesine paralel olarak endüstrisi de gittikçe gelişiyor ve sanayinin her geçen gün daha da yükseleceğine inanıyorum. Dolayısıyla bizim için çok önemli bir ülke Türkiye. Az önce değindiğim gibi Türkiye konum ve coğrafya olarak çok önemli ve gittikçe büyüyen bir ülke. Biz buradan diğer ülkelere; Kazakistan’a, Gürcistan’a, Lübnan’a, Suriye’ye, Suudi Arabistan ve Arap Emirlikleri gibi diğer ülkelere ulaşmak istiyoruz.
Türkiye’ye yönelik bir yatırım planı olduğundan bahsettiniz. Bu konuda bir takvim mevcut mu?
Biz Türkiye’deki faaliyetlerimize 3 yıl önce başladık, henüz çok yeni. Bundan önce sadece birlikte çalıştığımız bir firma vardı. Şimdi Türkiye’deki faaliyetlerimiz iyice oturdu. Müşterilerimizle iyi bir kontak içinde çalışıyoruz. Bundan sonra artık burada büyümeyi planlayacağız. Zaman belirtme şansımız şu an için yok ama büyüyen potansiyelle bunun çok kısa bir zamanda olacağını belirtebilirim. Örneğin, şu anda burada zincir üreten bir Türk firması bizim ilgimizi çekerse o firmayı satın alıp çok daha çabuk bir şekilde bu yatırımı gerçekleştirebiliriz.
Türkiye’de teknoloji transfer eden firmalara yönelik devlet destekli teşvik mekanizmaları mevcut. Bu tür teşviklerden yararlanmayı düşünüyor musunuz?
Türkiye, yatırım yapan firmalara yardımlarda, teşviklerde bulunuyorsa bu iyi bir şey, bizim için de. Bu konuyla ilgilenebiliriz. Bu teşvikler bizim için tabii ki çok önemli. Fakat günün sonunda bizim için en önemlisi şu: Biz bu pazarda var olabilecek miyiz yoksa olamayacak mıyız? Bu sorunun cevabını verebilmek için 3 yılın sonunda şimdi yatırım yapmak üzere araştırma aşamasındayız.
Sektörün ve firmanızın Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Endüstri 4.0 kapsamında bizim Chain Condition isimli bir cihazımız mevcut. Bu bir komünikasyon platformudur, yazılım platformudur. Bu cihaz sayesinde makinalar birbirleriyle haberleşebiliyor. Sinyallere bağlı olarak pozisyon devam ediyor ya da duruyor. Birbirine bağlı üretim yapmaya imkân tanıyan bir sistemdir bu. Bir de, otomatik sinyal verebilen dijital yağlama sistemimiz var. Yani dijital sinyali kullanıyor o protokolde, yağlayıp yağlamamaya o şekilde karar veriyor, sistem. Web sitemizden bu ürünler ile ilgili Türkçe bilgi alabilirsiniz. Sadece bu ürünler değil tüm ürün katalog ve broşürlerimizin Türkçe’sini web sayfamızda bulabilirsiniz.
https://www.iwis.com/de-de/engineering/downloads
https://www.iwis.com/as-flyer/ccm/iwis-ccm-zinciresneme-izleme-sistemi.pdf
Peki, gloabal çapta hayata geçirmeyi planladığınız yeni projeler var mı?
Bu yıl yaklaşık 500 milyon Euro ciro yaptık. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz kısa sürede ciromuzu ikiye katlamak. 3 tane iş alanımız var: Endüstri zincirleri, otomotiv ve elektrokontak sistemleri. Bir taraftan yeni ve yenilikçi ürünler sunarken bir taraftan da yeni pazarlara girmeyi amaçlıyoruz. Bir de büyüme stratejilerimiz kapsamında başka firmalarla iş birliğine gitmeyi hedefliyoruz. Yani üç türlü büyümeden söz ediyoruz: Birincisi, yeni ürünler ve yenilikler; ikincisi yeni pazarlara açılmak; üçüncüsü de yeni firmalarla iş birlikleri.