Ortak bir durum olması sebebiyle dünya genelindeki tezgah imalathanelerinde yüzey frezelemeyi optimize etme baskısı hafife alınmamalıdır. Hiç olmadığı kadar çok üretici yüzey frezeleme işlemlerinde verimliliği arttırmak, kazanç konusunda rekabet edebilmek ve pazar payını büyütmek için parça maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Bu talepleri karşılayabilen en önemli teknolojiler arasında da 14 kenarlı çift taraflı uçlar sayesinde daha az küçük parça maliyeti ve aynı zamanda yüksek ilerlemeli işleme stratejileriyle yüksek talaş kaldırma oranları sunan yeni yüzey frezesi bulunmaktadır.
Parça işleme alanında, özellikle adet boyutlarının ortalamanın üzerinde olduğu ve parçaların bağlamasını zorlaştıran parça karmaşıklık derecesinin olduğu göze çarpan birçok eğilim vardır. Bağlama, daha istikrarsız olduğunda uygulama da titreşime meyilli hale gelir. Burada ise daha geniş hacimli üretimde kullanılan standart takımlar genel verimlilik ve parça başına maliyet üzerinde olumlu etki yapabilen birçok kesme kenarına sahip çift taraflı uçlardır. Ancak bu takımlar daha fazla takım aşınması ve çapak oluşumuyla beraber çoğu zaman ağır kesim işlemi, yüksek kesme kuvveti ve daha yüksek enerji tüketimi oluşturan negatif konseptlere dayalıdır. Bunun sonucunda ise titreşime meyilli uygulamalarda bu kesiciler yüksek performans taleplerini karşılamakta zorlanır. Tek kenarlı uç konseptleri pozitif olmalarına rağmen yüksek adetli uygulamalarda kenarları sınırlı sayıda olduğundan genellikle fazla kullanılmaz.
Pozitif etki
Pozitif etkili kesim yapabilen çift taraflı çok kenarlı uçlu bir yüzey frezesinin ideal olduğu açıktır ve bu talep özellikle otomotiv gibi sabit transfer hatlarından karışık üretim gerekliliklerine daha iyi uyacak evrensel, daha küçük işleme merkezlerine geçiş yapılan sektörlerde karşılaşılan frezeleme stratejilerindeki dikkat çeken bir başka eğilimin sonucu olarak vurgulanmıştır. Üretim stratejisi açısından bakıldığında daha küçük ve daha az güçlü tezgahlar iyi bir seçim gibi gözükse de bu tezgahlar bu üreticilerin geleneksel olarak uyguladıkları negatif, ağır kesim konseptleri için her zaman uygun değildir.
Azılı global rekabetin sonucu olarak hiç bitmeyecekmiş gibi görünen maliyet baskısı modern parça işleme tesislerinde göz ardı edilemeyecek bir başka faktördür. Ancak daha yüksek hacimli işlemede parça başına küçük bir tasarruf bile genel üretim açısından bakıldığında maliyetin önemli derecede azalmasına katkıda bulunabilir. Sonuç olarak imalat mühendisleri kesici takım seçimini dikkatlice incelemeyi içeren bir strateji olarak uygulamalarını sürekli olarak optimize etmeye önem verirler.
Uygun olarak eğilmiş
Sandvik Coromant çelik ve döküm demir iş parçalarında (ISO P ve ISO K malzemeler) bir sürü farklı kaba talaş işleme uygulamalarından yarı ince talaş işleme uygulamalarına kadar pozitif, hafif kesme işlemi sağlayan çok kenarlı bir kesici sunma konusundaki geliştirme çabalarını mükemmelleştirdi. Mevcut kesicilere kıyasla daha büyük talaş derinliği sunan 14 gerçek kesme kenarıyla CoroMill® 745 bu geliştirmenin sonunda ortaya çıkan üründür. Birçok özelliğinin arasında ana kesici kenarda geniş, pozitif bir açı sunması için tasarlanan ve tornalamada talaş oluşumunu geliştiren ve düz, yumuşak ses ve düşük kesme kuvvetleri sağlayan alışılmadık uç eğim açısı bulunur. Takımın görsel olarak incelenmesinde uçların negatif olarak konfigüre edildiği gözükse de birleştiklerinde etkileri pozitiftir. Bu da üreticilerin, istikrarsız kurulumların veya daha düşük güçlü tezgahların kullanıldığı zamanlar da dahil verimli ancak hafif kesme gereken durumları avantaja çevirmelerine yardımcı olur. Esas olarak takımın pozitif kesme işlemi tek kenar konseptli yüzey frezesinin aynısıdır ancak ucun her iki tarafındaki kesme kenarları küçük parça maliyetlerini azaltmaya yardımcı olur. 5,2 mm (0,205”) kesme derinliğine kadar olan tüm yüzey frezeleme işlemlerinin bundan yararlanması beklenir.
Güçlü uçlar
Bir başka avantaj ise pozitif kesme işleminin güçlü uçlarla birleşmesinin sonucudur. Burada insansız üretime dayanan fabrikalar kesicinin daha yüksek güvenliğinden ve daha öngörülebilir performansından yararlanabilecektir. CoroMill 745 uçları amaca yönelik olarak yüksek incelik ve performans için sağlam, keskin kenarlarıyla kalın ve güvenlidir, hassasiyete dayanan geometriler ise döküm demirde çalışırken iş parçalarında, sıklıkla parçanın kesicinin çıktığı tarafında oluşan tanecik kopmasını engellemek için tasarlanmıştır. Uç konumu ve yedi kenarlı (yedi köşeli) uç şekli, modern zaman kazanma taleplerini karşılamaya yardımcı olmak için kolay değişim ve sökülüp takılabilme sağlar. Burada güçlü uç, güçlü vida ve ekstra geniş vida boşluğu birleştiğinde sağlam uç değişimi sürecini destekler. Gereken tok seviyeleri vida deliğinin hasar görmesi tehlikesi olmadan uygulanabilir.
Titreşimi engellemek gereken zamanlar için diferansiyel (HD) hatve de dahil olmak üzere çeşitli hatveler mevcuttur. Bu hatve her uç için eşit talaş kalınlığını garanti altına almak amacıyla radyal olarak telafi edilir. Ürün serisinde özel uygulama gereksinimleri ve bir takım bağlama çeşitleriyle birçok uç geometrisi de mevcuttur. Sonuç olarak CoroMill 745, parça maliyetlerini azaltmak ve yüzey frezeleme işlemlerinde hafif ancak verimli kesme performansı elde etmek isteyen üretim mühendislerine yardımcı olabilir.