Fritz Studer AG, Thun’daki fabrikasında 15 Ekim 2015 tarihinde yeni bir Flow-Assembly+(ilerleyen tezgah montaj hattı) hizmete soktu. Bu atılan yeni adım, STUDER ’in sistematik bir şekilde yürüttüğü, şirket süreçlerinin devamlı gelişmesi ve ilerlemesinin makul bir sonucudur.
Fritz Studer AG, Thun’daki fabrikasında 15 Ekim 2015 tarihinde yeni bir Flow-Assembly+(ilerleyen tezgah montaj hattı) hizmete soktu. Bu atılan yeni adım, STUDER ’in sistematik bir şekilde yürüttüğü, şirket süreçlerinin devamlı gelişmesi ve ilerlemesinin makul bir sonucudur. 2008 yılından beri bu konu, firmanın kurumsal felsefesi olan ve dolayısıyla tüm alanları ilgilendiren verimlilik programı olan PuLs®’un desteğiyle gerçekleşmektedir. Program, şu anda firmadaki tüm süreç ve operasyonları devamlı olarak modernize etmek ve daha verimli kılmak için kullanılan kapsamlı bir araç setinden oluşmaktadır.
Yeni Flow-Assembly+ isimli sistemde bu yaklaşımın doğal bir sonucudur. Sabit terminalli bir montaj hattı ve ardından 2011’e kadar devam bant tipi montaj hattı kullanımının ardından, STUDER şimdi de, geçen yılın Ekim ayından bu yana, üretim için sürekli bir seri hat kullanıyor. PuLs® temel alınarak, sadece Flow-Assembly+ sistemi uygulanmamış aynı zamanda müşteriden müşteriye farklılık gösteren tüm değer yaratma süreçlerinde önlemler artırılmıştır. Bunun amacı, daha etkin üretim, üretim sürelerinin kısaltılması ve müşteri gereksinimlerinin gelişmiş bir şekilde uygulanmasıdır.
Tezgahların tamamının montajının yapılması
Flow-Assembly+ sistemi , STUDER’in tüm ürün portföyü için tasarlanmıştır. Tezgahlar, hatta bulunan son terminalden geçtikten sonra sevkiyata hazır hale gelmektedir. Özel işlem içi ölçüm sistemleri veya müşteriye özel bağlama sistemleri gibi özel ekipmanlar da hatta entegre edilmiştir ve bilhassa lazer ölçüm ve test taşlamalar da hat akışına dahil edilmiştir. STUDER Yönetim Direktörü Gerd König, “Bugün her şeyi tek bir hatta her şeyi tek bir seride gerçekleştiriyoruz,” diyor. Flow-Assembly+ sistemi, U şeklinde sıralanmış 16 terminalden oluşmaktadır. U şeklinin ilk tarafında normal bir ray sistemi kullanılmaktadır. Tezgah hareket ederken lazer ölçümü ve test taşlama işleminin gerçekleştirildiği ikinci tarafta ise, büyük, yüksek hassasiyete sahip tezgah kızak prensibine uyumlu olan, 40 m uzunluğunda hassas bir taşıma sistemi bulunmaktadır. Hat, dörder saatlik iki seansla tek bir vardiya sistemi için tasarlanmıştır ve sürekli olarak 22.9 mm/dk hızla çalışmaktadır.
Her bir taşlama tezgahında gerçekleştirilecek olan farklı iş operasyonları, terminal yoğunluğuna göre düzenlenmektedir. 16 terminal, 4 bölüme ayrılmaktadır ve burada gerçekleşen, terminal başına en fazla 4 çalışan, son derece karmaşık olan tezgahların montajını gerçekleştirmektedir. Bu bölümlendirmede, STUDER’ in hatta uyguladığı yeni bir yönetim yapısına dayanmaktadır. Altında çalışan kişi sayısı olarak her birinin tek bir bölümü bulunan bölüm müdürlerinin ana görevi, terminallerin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Yöneticiler doğrudan üretim bölümünde çalışarak, çalışanlarla daha çok yakın bir iletişim sağlamakta ve oluşabilecek olan hataları daha etkin bir şekilde en aza indirmektedirler. Montaj Hattı için gerekli olan parçalar, doğrudan depodan, kısmen Kanban aracılığıyla tedarik edilmektedir.
Her dört saatte bir, tüm gerekli parça ve gereçlerin tedariki dâhil olmak üzere, sonraki dört saat için bir malzeme sevk edilmektedir. Diğer bir özellik ise, komple parça montajının, üretim alanındaki değer yaratımının yanı sıra, doğrudan bütünleşmiş edilmiş olmasıdır. Bu sayede sevkiyat, tam zamanında gerçekleşmektedir. Tamamlanan taşlama tezgahları, daha sonra doğrudan nihai veya iç müşterilere gönderilmektedir.
Yüksek süreç istikrarı, yüksek zamanında sevkiyat oranı
STUDER müşterileri, önemli derecede daha yüksek olan süreç istikrarı sayesinde, yeni üretim konseptinden avantaj sağlamaktadır. König konuyla ilgili şunları ifade ediyor: “Günümüzde süreçlerin daha net bir şekilde tanımlanmasından dolayı, çok daha verimli olabiliyoruz. Böylelilikle daha verimli bir süreç oldukça üretim sürelerini kısaltıyoruz”. Seri hattın teorik üretim çıktısı, şu anda günde iki tezgahtır.
Üretim, sınırlı sayıda müşteri siparişine göre yapılmaktadır. Taşlama tezgâhları piyasasında STUDER, yeni üretim konsepti sayesinde, sürekli değişen piyasa gereksinimlerine esnek bir şekilde ve sevkiyat güvenilirliği ile karşılık verebilmektedir. Konseptin sunduğu yüksek seviye esneklik sayesinde verim basit bir şekilde artırılabilmektedir. Thun’ da bir sonraki adım, tüm üretim sürecini en uygun hala getirmek olacaktır. Tüm değer yaratma halkası boyunca sürdürülebilirlik sağlanmalıdır, böylelikle müşterilerimize çok daha fazla katma değer sağlayabileceğiz. Kurumsal felsefemiz olan PuLs®’un sistematik olarak uygulanması ile daha fazla başarı elde edeceğimizi umuyoruz. Tüm Flow-Assembly+ projesi, STUDER tarafından üç buçuk yıl içerisinde uygulanmıştır. Yatırım miktarı, milyonlarca İsviçre frangıdır.