Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrik Makineleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner, tasarladıkları ve imal ettikleri yüzde 100 yerli elektrik motorları ile ülkemize hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacaklarının müjdesini verdi.
Günümüzde fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyle birçok elektrikli cihazın çalıştırılabildiğini fakat fosil yakıtların tüketiminden kaynaklanan hava kirliliğinin de bu orantıda sürekli artış göstermekte olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Öner, bu bağlamda elde edilen enerjinin en verimli şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Sanayide kullanılan enerjinin %70’ini elektrik motorlarının tükettiğini, ülkemizdeki tüketilen enerjinin de %70’inin sanayi tarafından tüketildiğini belirten Prof. Dr. Öner, sanayide bulunan elektrik motorlarının toplam tüketiminin %49’lar seviyesinde olduğunu ifade ederek, ülkemizin ürettiği enerjinin yarısının sanayideki elektrik motorları tarafından harcanmakta olduğu bilgisini verdi.
Prof. Dr. Yusuf Öner, “Uluslararası verim indekslerine bakıldığında ülkemizde kullanılan motorların neredeyse tamamı verimleri düşük motorlardır. Bu şu anlama gelmektedir: Çok enerji tüketmesine rağmen daha az iş üretmektedir. Bu noktadan yola çıkarak ülkemizin yüksek verimli elektrik motorlarına ihtiyacı olduğu aşikârdır. Yüksek verimli motorlar kullanarak ülke genelinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Uluslararası verim indeksleri şu şekilde sıralanmaktadır: IE1-IE2-IE3-IE4-IE5-ve IE6 verim sınıfları. Ülkemizdeki motorlar genel olarak verimsiz olarak sınıflandırılan IE1 ve IE2 sınıfındaki motorlardır. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektrik Makinaları Anabilim Dalı olarak bu konu üzerinde 2000 yılından beri yapılan çalışmalarımız vardır. Bu çalışmalarımız sonucunda şu anda ülkemizde üretimi olmayan IE4 verimlilik sınıfında sanayide kullanılacak bir motor tasarlayarak prototipini geliştirdik. Tasarladığımız ve prototipini gerçekleştirdiğimiz motorumuz literatürde senkronrelüktans motor olarak anılmakta ve yüksek verimlere sahiptir. Kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz motorumuzun laboratuvar ortamında yapılan testler sonucunda IE4 verimlilik sınıfında olduğunu kanıtladık” şeklinde konuştu.
Yüzde yüz yerli ve yüksek verimli elektrik motoru
Prof. Dr. Yusuf Öner, yaptıkları araştırma geliştirmeler sonucunda imal ettikleri ürün hakkında, “Bugün gelinen nokta endüstrinin ve özel sektörün ihtiyacı olan %100 yerli ve yüksek verimli elektrik motorlarını tasarlayabiliyor ve bunları üretebiliyor seviyeye gelmiş olmamızdır” dedi. Tasarladıkları ve ürettikleri motorların yüksek verimleriyle ülke ekonomisine yüksek miktarda döviz kazancı sağlayacağını, yurt dışından alınacak yüksek verimli motorlar yerine %100 yerli tasarım ve imalatımız olan motorlar sayesinde ülkemize hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacaklarının altını çizdi.
ALATAY 2017 için tasarlanan, ödüllü, %100 yerli tekerlek içi hub motoru
Prof. Dr. Öner, bir başka çalışmalarının ise Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan Elektrik Araçlar Laboratuvarı’nda geliştirilen ALATAY isimli elektrikli araç için tasarlanan %100 yerli tekerlek içi hub motoru olduğunu açıkladı. Yine Pamukkale Üniversitesi Elektrik Makineleri Anabilim Dalı’nda tasarlayarak uygulamasını yaptıkları tekerlek içi elektrikli motorun Tübitak 2017 yılı elektromobil yarışlarına katılarak bir önceki yıldaki gibi %100 yerlilik ödülünü kazandığının bilgisini veren Prof. Dr. Öner, bu projenin başında bulunan PAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, PAÜ Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Öztürk’ü ayrıca tebrik etti. Prof. Dr. Yusuf Öner, “ALATAY elektrikli aracımıza tasarladığımız motorumuz birçok elektrikli araç üreticisi firma tarafından elektrikli araçlarda sıkça tercih edilen fırçasız doğru akım motorudur. Tasarladığımız motorumuzun gücü 2 kw ve 96 voltluk gerilimle çalışmaktadır. Laboratuvar ortamında yapılan testlerde %92 gibi yüksek bir verime sahip olduğu görülmüştür. ALATAY elektrikli aracımızda bu motorumuzdan iki adet kullanılmıştır. Fırçasız doğru akım motorumuzun sürücüsü de, anabilimdalımız öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler Hocamız tarafından tasarlanmış ve yazılımı yapılmıştır. Görüldüğü üzere her türlü yüksek verimli elektrik motoru tasarlayabilir ve üretebilir seviyeye geldiğimiz gibi ürettiğimiz motorların sürücü ve yazılımlarını da kendi bünyemizde yapabilmekteyiz. Bu bağlamda ülkemiz için yapılacak her türlü projede bulunmak bizi gururlandıracaktır” diyerek sözlerini tamamladı. (Kaynak: haber.pau.edu.tr)